Дизайн інтер'єру – можливості безмежні, головне дозволити собі творити

27.01.2022

Дизайн інтер'єру – можливості безмежні, головне дозволити собі творити

23

0

181

Поділитися:

985

Світ змінюється з небаченими темпами, слідом за ним міняємось й ми, наші смаки та бажання. Сучасні українці хочуть жити краще, зручніше та ефективніше, при цьому оточувати себе яскравими фарбами, розумними та екологічними девайсами. Велике значення для здійснення цих прагнень має дизайн житлових приміщень, де кожен з нас проводить більшу частину свого часу. Про останні тенденції у світі дизайну інтер'єрів розповіла Анна Ткачова, засновник та провідний дизайнер студії Terra Interior.

Які тенденції дизайну інтер'єру Ви могли б відзначити зараз?

Як ми всі бачимо, пандемія не йде з нашого життя, внаслідок чого ми, як і раніше, проводимо багато часу вдома. Тому зараз все ще продовжується тенденція до створення ізольованого простору для кожного члена сім'ї. Тим більше, що попри те, що люди скучили за спілкуванням та соціальними контактами, багато хто оцінив переваги віддаленої роботи, що дозволяє заощадити час на дорозі, обідах у ресторанах і навіть на офісному одязі. Тому тренд до створення зручного робочого місця також зберігається. На тлі всього цього затребувані ідеї, які дозволяють зробити простір максимально мобільним або таким, що легко змінює своє функціональне призначення і навіть площу. І в цьому питанні відмінними помічниками стають всілякі ширми, пересувні перегородки й меблі-трансформери.

Ще одна тенденція, яка проявила себе останнім часом – це приділяти особливу увагу ванним кімнатам. Неможливість протягом тривалого часу потрапити в улюблені СПА-салони та збільшена потреба у знятті стресу, призвели до бажання замовників зробити не просто функціональний санвузол, але створити затишне приміщення, де можна відпочити психологічно, насолодитися водними та косметичними процедурами. Тому великий інтерес проявляється до хороших душових систем, різноманітних світлових сценаріїв та музичних систем, встановлених у ванних кімнатах.

В контексті тенденцій, які стилі найбільш витребувані сьогодні?

Сьогодні на перший план почав виходити новий стиль - так званий джапанді, це змішання популярного, але вже набридлого скандинавського стилю, і кілька призабутого останнім часом японського. Концепція обох стилів має на увазі відсутність великої кількості речей і активне використання натуральних матеріалів, проте під впливом японського стилю з інтер'єру зникають улюблені скандинавами подушки, свічки та всілякі дрібнички. Основний, якщо не єдиний, декор у Джапанді - живі рослини. Інтер'єри насамперед практичні, прості, функціональні та наповнені речами, створеними з натуральних матеріалів, які будуть красиво старіти та служити своїм господарям максимально довгий час. Одним словом, джапанді – стиль, що втілює в собі всі останні порядки денного та відповідає на виклики, що стоять перед сучасним людством, що робить його сьогодні особливо затребуваним та популярним.

А які переваги водночас не поспішають поступатися місцем «новинкам»?

Нікуди не йде, і навіть зростає популярність натуральних матеріалів: дерева, металу, мармуру. "Вічною темою" залишаються декори, що імітують дерево, натуральний камінь. Як і раніше виробники намагаються підвищувати варіативність дизайну кожної колекції, щоб максимально правдоподібно імітувати природні матеріали. Так, наприклад, деякі лінійки керамограніту можуть налічувати до 30 різних малюнків, що імітують дерево чи мармур, в одному форматі. Трохи «ослабли позиції» бетону та декорів під бетон, проте вони все ще залишаються актуальними, просто тепер виробники пропонують бетон, тонований у різні кольори, наприклад, блакитний чи бежевий. Також, як і раніше, популярні великі формати керамограніту, що дозволяють створити ілюзію монолітного оздоблення. Та й звичне скло теж утримує свої позиції й не покидає наші інтер'єри, проте прозорі конструкції витісняються візерунковим склом із матовим малюнком та рифленою поверхнею, так званим склом флутс.

Наскільки популярні зараз функціональні меблі?

Я б сказала, що функціональність меблів стоїть на чолі. Під час пандемії майже все наше життя перенеслося до наших будинків і квартир, і виявилося, що місця для всіх необхідних зон найчастіше просто не вистачає. Потреба у просторі змусила попрощатися з малофункціональними предметами інтер'єру, замінивши їх на шафи, що трансформуються у стелажі, дивани та столи з модулями бездротової підзарядки, журнальні столики, що трансформуються у повноцінний обідній стіл тощо. Також ще більша увага приділяється фурнітурі та наповненню меблів, адже жоден сантиметр корисної площі не повинен пропадати задарма.

Як часто ваші замовники роблять вибір на користь раціоналізму?

У моїй практиці якось так склалося, що практично всі замовники дуже раціонально підходять до організації свого простору. Це стосується і функціонального зонування, технічних та стильових рішень, матеріалів, меблів, й навіть декору. З найірраціональніших й непрактичніших запитів від моїх замовників можна згадати, напевно, лише білий диван на кухні від сім'ї з маленькою дитиною та відмова від постиркової у квартирі, де площа та розміщення комунікацій легко дозволяли організувати цю зону без шкоди для площі інших приміщень та зокрема санвузлів та вбиралень

Наскільки натуральність та прагнення до екологічності впливають на дизайн інтер'єрів?

Популярність натуральних, екологічно чистих матеріалів, націленість на сталий розвиток та відповідальне виробництво, безперечно, впливають на дизайн інтер'єрів. Це проявляється, перш за все, в поступовій відмові від речовізму та зверненні поглядів на якісні речі, які прослужать своїм господарям максимально довго, красиво старітимуть фізично і зберігатимуть свою візуальну актуальність. Це означає, що ультрамодні предмети починають відходити на другий план, поступаючись речам, які вже давно стали іконами дизайну, або мають великий потенціал стати такими.

Чи спостерігаєте Ви розвиток напряму, коли замовники прагнуть створення нових предметів декору зі старих та реставрації?

Безперечно, така тенденція почала розвиватися, і вона, звичайно, пов'язана з тим, що люди стали більше замислюватися про екологію, кількість сміття, що наповнило нашу планету. Тому реставрація чи переосмислення старих речей, створення з гих нових дедалі більше набирають популярності. І цей тренд підтримується не лише замовниками, а й багатьма дизайнерами, які замислилися над проблемою вторинної переробки матеріалів та непотрібних речей. На мій погляд, це чудово, адже таким чином, ми не тільки скорочуємо кількість сміття, що виробляється нами, і допомагаємо боротися за майбутнє Землі, але й відмінно «прокачуємо» свою креативність, яка закладена в кожній людині, потрібно тільки дати собі шанс розкрити її.

Я рада, що все більше людей замислюються над майбутнім нашої планети, тому на перший план виходять якісні, довговічні речі. Особливої ​​цінності набувають старі предмети меблів, які можна вдихнути нове життя й осучаснити, і навіть предмети, чия функція може бути переосмислена. Наприклад, старе крісло з феном, яке раніше можна було зустріти тільки в перукарнях, перетворюється на торшер, а комод і стара дзеркальна шафка, що висіла над умивальником – на стильний бар.

Які б «фішки» ви порадили використовувати під час реставрації: фурнітуру для ремонту та реставрації?

Якщо говорити не про класичну реставрацію старовинних творів меблевого мистецтва, а про осучаснення старих меблів з метою подарувати їй нове життя, то межі тут може встановити лише ваша фантазія. Можна пофарбувати звичайний стілець або комод в якийсь яскравий колір, наприклад, жовтий або фуксію, прикрасити шафу ручним розписом, обклеїти тумбу дзеркалами, камінчиками, черепашками або старими знімками. А замінити старі або втрачені ручки можна на забавні фігурки або дари природи, знайдені в лісі або на березі озера, або купити в будівельному магазині джутові мотузки та обмотати ними ніжки або навіть обклеїти стільницю, використовувати ЛЕД-стрічки для створення підсвічування в старому буфеті, освоїти техніку роботи з епоксидною смолою. Як бачите, можливості безмежні, головне дозволити собі творити.

Рекомендуємо також

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

11.04.2024

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца