14.05.2024

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина

Споконвіку в кожному будинку є приміщення або місце, де збирається вся сім'я для спілкування або прийому гостей - це вітальня. Вона може бути улюбленим місцем збору домочадців, а також «вітриною», здатною справити враження на друзів та гостей. Так чи інакше вітальня - серце будь-якого будинку, створена для того, щоби стильно прийняти все і всіх. І, щоб допомогти вам бути в руслі останніх тенденцій, розгляньмо головні модні віяння у справах віталень у 2024 році, базуючись на незмінній істині: ваша вітальня має бути місцем комфорту та краси.

Історія виникнення

Поняття «вітальня» сформувалося ще в середні віки. Ви здивуєтеся, але спочатку такі кімнати не містили нічого цінного, оскільки мінімалізм вітальні був відлякати можливих грабіжників і захистити господарів будинку від несподіваних гостей. І лише у 16 столітті у Франції у цих приміщеннях почала з'являтися розкішна обстановка, яка мала продемонструвати гостям розкіш та статус власників будинку. Потім, до середини 19 століття вітальні стають інтимнішими, а інтер'єр безпосередньо пов'язується з сім'єю та побутом. На стінах з'являються портрети членів сім'ї, демонструються предмети із сімейних колекцій.

А у 20 столітті підхід до оформлення вітальні кардинально змінюється. Пишні прийоми йдуть у минуле, і метраж житлових приміщень зменшується. Тому інтер'єр починають оформляти максимально функціонально. Наприклад, у вітальні наших прабабусь встановлюються дивани та крісла навколо столика або біля стін або колон. При цьому столи у вітальні були різними: від масивних за типом Prestige до легких столиків-бобиків, схожих на консольний стіл Joconda, яких в одному приміщенні могло бути кілька.

Сучасні віяння 2024

Зараз елегантна вітальня має мало спільного із популярними класичними інтер'єрами минулих століть. Тепер не використовується багато ліпнини або складних візерунків. Усі лінії максимально прості та чисті. А ефект розкоші досягається за допомогою складних форм, натуральних фактур та підібраних поєднань кольорів.

Іншими словами, через багато років інтер'єр віталень змінювався багато разів залежно від життєвих обставин і моди. Наприклад, цього року, за словами дизайнерів, в інтер'єрі вітальні ви не знайдете колон чи перегородок – у тренді м'яке зонування. При цьому зони відокремлюються одна від одної за допомогою різних кольорів, розміщення меблів або схеми освітлення.

Цього року наймоднішим є зонування кольором. Для цього досить просто пофарбувати частину стіни в інший колір, щоби візуально розмежувати простір. Таким чином можна відокремити робочу або їдальню зону від вітальні. Другий варіант зонування – розміщення меблів. Цей спосіб дозволяє розділити кімнату на окремі зони, розмістивши в центрі приміщення диван, поставивши його «обличчям» до стіни з телевізором, а спинкою до решти кімнати. Таку композицію можна доповнити журнальним столиком та вузькою консоллю за спинкою дивана.

Значимість кольору та світла

Ще один із головних трендів у дизайні віталень у 2024 році – графічність кольорових рішень. Такий прийом застосовується, щоби безліч рівних і чітких ліній не створювали відчуття офісу. Для цього фахівці радять використовувати контрастні кольори, які поєднують у собі графічні елементи з натуральними лініями.

При цьому, згідно з модою, у вітальні 2024 року не існує обмежень у палітрі кольорів. Однак є кілька секретів, які використовують дизайнери, роблячи інтер'єр актуальнішим. Зокрема, використовуються монохромні інтер'єри віталень, які популярні вже кілька років і поки що не збираються здавати позицій. Головний секрет такого дизайну - використання різних відтінків одного кольору: від найсвітлішого до найтемнішого. Завдяки цьому монохромний інтер'єр виглядає багатошаровим та глибоким. Причому такий інтер'єр може бути як світлим, так і темним, важливо лише дотриматися балансу на палітрі. Наприклад, один великий темно-сірий диван у дуже світло-сірій кімнаті виглядатиме громіздко. І, щоб «підтримати» його, дизайнери радять використовувати інші предмети у відтінках між темним та світлим сірим.

Але крім застосування відтінків монохромних кольорів, при оформленні вітальні враховуйте, що цього року також модні і яскраві кольори. Тим більше, що соковиті відтінки допомагають підняти настрій, що дуже актуально нині. Навіть якщо ви переживаєте, що яскравий колір вам набридне, спробуйте почати з декору: подушок, ваз, килимків або дрібних меблів - крісел і столів, що придиваються. Тобто ви можете сміливо вибрати улюблені відтінки та додавати їх до інтер'єру вітальні в міру звикання.

Ще однією не менш важливою частиною при оформленні будь-якої вітальні у всі часи було світло. І цей рік не став винятком. Сучасну вітальню неможливо уявити без кількох схем освітлення: окремої для перегляду телевізора, іншої – для посиденьок з друзями, і третя – для вечора за книгою. Тому у вітальні необхідно створювати багаторівневе освітлення. У цьому питанні тільки від вас залежить що виберете і які світильники використовуватимете і в якій послідовності: стельову люстру, настінні бра, лампи або торшери.

Меблі – головний предмет інтер'єру

Цього року вже остаточно видно, що час гарнітурів м'яких меблів та «стінок» повністю минув. Вітальні 2024 не потребують більше повністю однакових крісел і диван або шаф з комодом. Зараз важливо, щоби все поєднувалося стилістично і вписувалося в палітру. Наприклад, можна поставити різні стільці в столовій зоні, поєднуючи предмети з різних комплектів. Головне, щоб у них було щось спільне: колір, форма чи матеріал виготовлення.

Ще один «секрет» сучасних дизайнерів – використання округлих форм та плавних ліній. Такі предмети інтер'єру використовуються у всіх модних стилях дизайну: неомемфісі, мінімалізм, джапанді тощо. Тому в тренді – круглі столики, заокруглені дивани та подушки-кулі, що можна побачити майже в інтер'єрі практично кожної вітальні.

Окрім меблів з округлими формами, сучасні віяння до обстановки вітальні призводять до необхідності звертати увагу не лише на дизайн меблів, а й на її функціональність. Модними та затребуваними залишаються розкладні столи та дивани, тим більше, що сучасні матеріали дозволяють зробити їх ще зручнішими та довговічнішими.

Треба діяти

Якщо ви хочете бути в руслі сучасних тенденцій в інтер'єрі та гордо показувати свою вітальню, важливо вносити оновлення в інтер'єр цієї частини будинку. При цьому необов'язково робити ремонт чи змінювати систему освітлення. Іноді достатньо додати яскравий комод або замінити люстру. Адже сучасні тренди у дизайні віталень у 2024 році дозволяють зібрати будь-який інтер'єр: простий монохромний чи яскравий та нестандартний. А головне – інтер'єрна мода не ставить строгих рамок, тому орієнтуватися можна на особисті смаки та потреби.

А щоб краще зрозуміти які зміни потрібно внести, найкраще відвідати магазин меблів або звернутися до дизайнера інтер'єрів. Або поєднати два в одному – відвідавши мережу меблевих торгових центрів «Аракс» у Києві. Саме тут ви зможете знайти спеціалізовані магазини з предметами інтер'єру та освітлювальними приладами для віталень на будь-який смак та достаток. А також поради дизайнерів щодо оформлення віталень на сайті ТЦ «Аракс».

23

0

187

Поділитися:

864

Рекомендуємо також

20.06.2024

Вдячність у знижках для наших захисників: створюйте затишок та комфорт у торговому центрі "Аракс" заощаджуючи

28.05.2024

Як вибрати ідеальні меблі для вітальні і не допустити помилок: поради щодо створення стильного та функціонального інтер'єру

03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник