10.02.2022

Дизайн інтер'єрів - використання природних матеріалів, як і раніше, популярне і буде популярно завжди

Дизайн інтер'єрів - використання природних матеріалів, як і раніше, популярне і буде популярно завжди

Мінливий світ задає нові напрямки та свіжі тенденції буквально у всьому. Вітри змін зачіпають навіть наші будинки, які спочатку мають бути місцем, куди можна хоч ненадовго втекти від галасливого світу та поринути у комфорт та теплий затишок. Індивідуальний підхід все більше затребуваний в житлових інтер'єрах, але зручність й практичність, як і раніше, відіграє важливу роль. Тому ми продовжуємо серію матеріалів, присвячених останнім тенденціям у дизайні інтер'єрів. На цей раз про поточні віяння ексклюзивно для ТЦ «Аракс» розповіли архітектори студії Vizdome Space Тетяна Корчебна та Ігор Журавель.

Які тенденції у дизайні інтер'єру Ви могли б відзначити зараз?

Якщо говорити про житлову нерухомість, тут основною тенденцією є те, що люди прагнуть облаштувати зручне робоче місце у себе вдома. Це одна з причин того, що зараз популярним є використання універсальних просторів. Коли, скажімо, спальня трансформується в кабінет або вітальня в спальню.

Також хотілося б відзначити часте використання переробленого пластику для створення різних матеріалів, що застосовуються усередині або зовні будівель. Наприклад, зараз ПЕТ-тара переробляється у фетр для акустичних панелей та підвісних стель, які використовуються у житлових та офісних просторах.

Які стилі найбільш популярні сьогодні?

Важко сказати, що зараз у тренді конкретний стиль. Швидше зараз ми спостерігаємо якусь суміш науки та природи, хай-теку та еко-стилю. Тобто маємо такий собі еко-тек із використанням рослин, натуральних матеріалів та високих технологій. Водночас як і раніше, затребуваний пізній модернізм.

Які віяння та переваги водночас не поспішають поступатися місцем «новинкам»?

Насамперед натуральні матеріали не здають своїх позицій і, як нам здається, ніколи їх не здадуть. Крім цього, як і раніше, враховуючи вартість квадратних метрів та розміри квартир, які можуть собі дозволити більшість людей, все ще досить малі. Тому компактні функціональні меблі, які займають мало місця і максимально відповідають закладеній функції, не поступаються своїм місцем новинкам і найбільш затребувані. У цьому також популярні багатофункціональні предмети, які можуть приймати різні форми, нести множинні функції й те водночас бути однією одиницею. Наприклад, це диван-ліжко, яке часто є необхідністю та єдиним можливим комфортним рішенням для облаштування житлового приміщення.

Як часто ваші замовники роблять вибір на користь раціоналізму?

При оформленні невеликих просторів кожен квадратний сантиметр необхідно використовувати раціонально, тому часто доводиться відмовлятися від вражаючих рішень на користь більш функціональних, недорогих, таких, які простіше придбати. Водночас цей стиль є досить затребуваним і серед замовників, у яких не бракує фінансів та простору, до нього звертаються у більш ніж 50% випадків.

Наскільки натуральність та прагнення до екологічності впливають на дизайн інтер'єрів?

Незважаючи на те, що питання екології в нашій країні не стоїть так гостро, як, наприклад, у Китаї, застосування матеріалів з переробленої сировини та інших екологічних рішень для дизайну інтер'єру у нас достатньо затребуване. Як ми зазначили вище, використання природних матеріалів, як і раніше, популярне і буде популярне завжди.

Чи бачите ви розвиток напряму, коли замовники прагнуть створення нових предметів декору зі старих і реставрації? Як ви оцінюєте цей напрямок – чи варто відновлювати?

Якщо ці предмети інтер'єру є раритетом або предметом мистецтва, звичайно їх потрібно відновлювати і по можливості будувати навколо них інтер'єр. Вони можуть бути основними точками відправлення, від яких слід відштовхуватися дизайнеру. Наприклад, зараз дуже популярна тема відновлення старовинних дерев'яних дверей, віконних рам та вітражів у старих будинках.

Які б «фішки» ви порадили використовувати під час реставрації: фурнітуру для ремонту та реставрації?

Насамперед слід пам'ятати, що реставрація – це сувора сукупність процесів, які описані та зафіксовані, у тому числі й у наших будівельних нормах. Усі деталі мають бути з однієї епохи, інакше це не реставрація, а декорування. Інша справа, якщо ви хочете використовувати будь-які деталі, що сподобалися, з предметів з історією і створити з них щось нове, але це вже буде не реставрація, а швидше предмет сучасного мистецтва. На нашу думку, інтер'єри зі старовинними предметами не для всіх. Потрібно зрозуміти, чи підходить це саме вам або сучасні стилі вам набагато ближче і простіше для життя.

23

0

182

Поділитися:

809

Рекомендуємо також

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір