18.02.2022

Сучасні тенденції в дизайні житлових просторів: комфортна природність

Сучасні тенденції в дизайні житлових просторів: комфортна природність

Продуманий дизайн інтер'єру квартири або будинку завжди був запорукою гарного самопочуття та комфорту всіх їх мешканців. При цьому основні критерії створення житлових інтер'єрів змінюються в залежності від змін у житті людей. І зміни, що відбулися останнім часом на тлі пандемії у всьому світі, роблять значний внесок у цей процес. Наприклад, зараз дедалі більше українців змінюють свою споживчу поведінку у бік сталого розвитку та екологічності. Тому серед основних тенденцій у дизайні житлових приміщень, експерти виділяють трансформацію та зміщення акцентів з візуальних характеристик та помпезності у бік зручності та екологічності.

 

Обличчям до природи

За словами Ірини Оя, керівника бюро OIA architects, зараз йде глобальна тенденція на екологічність та натуральність.

«Декоративні тинькування, імітації матеріалів вже не такі актуальні, як ще 5 років тому. Плюс зараз практично всі прагнуть свідомого споживання та зменшення впливу на екологію», - підтверджує основні тенденції вона.

 Можна сказати, що дизайн житлових приміщень, крім якісних і суто візуальних характеристик, стає ще й «зеленим». Це означає, що натуральні матеріали використовуються не тільки для створення затишку, але й з екологічних міркувань. Крім цього, все частіше рослини та міні теплиці, створені в домашніх умовах, стають важливими елементами інтер'єру. Завдяки цьому, різні обмеження пересування та збільшення часу, проведеного в стінах власних будинків, не завдає дискомфорту, а навпаки привносить відчуття відпочинку та гармонії. Посилене прагнення стати ближчим до природи, враховують не лише дизайнери, а девелопери та забудовники. Сучасні квартири вже практично не будуються без балконів, а житло з виходом в облагороджене подвір'я або парк має величезний попит, особливо в місті.

Розфарбувати життя

Чисто психологічне прагнення стати ближчим до природи, стимулює людей до того, що в ролі аксесуарів у дизайні житлових приміщень виступають не тільки рослини в горщиках, а й малюнків на шпалерах. Тому зараз саме зелений колір і всі його відтінки знаходяться в тренді для всіх житлових приміщень. Взагалі, колір завжди був потужним інструментом у дизайні інтер'єру та архітектурі. Саме він грає вирішальну роль у тому, як мешканці та гості почуваються приміщенні. Тому, як зазначає Ірина Оя, зараз вітаються натуральні кольори (охра, беж, трав'яний зелений та їх відтінки) та матеріали (травертин, лабрадорит, ракушняк, сланець, терраццо, скло, паркет, меблі з масиву дерева або шпоновані).

«А ось, до речі, мармур швидко втрачає свої позиції через те, що довгий час був на піку популярності і доповнив безліч інтер'єрів. Також зараз особливо актуально застосування кольорових металів: мідь, бронза, іржаві метали на кшталт кортенівської сталі», — зазначає дизайнер.

Втім, крім зеленого, великий вплив має коричневий колір. Адже саме відтінки коричневого кольору відповідають за затишок, тому зараз дуже популярні. Це кольори в діапазоні від сірувато-бежевого та таупу до мореного дуба. Причому коричневий колір дає змогу створювати розкішні інтер'єри. Наприклад, дизайн житлових приміщень, виконаний з відтінками темного дерева, що нагадують ар-деко або датський модернізм, із золотими, латунними або іншими металевими акцентами на пишних килимах – стане справжньою перлиною будь-якого будинку. Крім цього, для створення розкішного дизайну, як і раніше використовуються її темні кольори (від темно-зеленого і синього до чорного). Якщо власники є прихильниками мінімалізму, дизайн їх житлових просторів, як і раніше, базується на світліших і природніших відтінках або поєднанні кольорів з перевагою білого.

Ще одна тенденція в дизайні – інтер'єри житлових приміщень стають барвистішими, завдяки інтенсивному використанню колірних схем. Зокрема, можна йти від монохрому, а віддавати перевагу різним візерункам із геометричних фігур або природних ліній.

Комфорт, як і раніше, у пріоритеті

«Функціональність – один з основних критеріїв у проєктуванні. А після початку пандемії набрала популярності мультифункціональність, – ділиться спостереженнями Ірина Оя. – І грамотний архітектор/дизайнер завжди допоможе розпланувати кожну шухляду в меблів відповідно до звичок і переваг замовника. Як усі люди різні, так і потреби та бажання до розміщення "скриньки для приладів" у всіх різні».

Водночас як зазначає експерт, завжди є й те, що зберігає свою актуальність незалежно від трендів та моди. Як правило, це щось не гостро трендове. Наприклад, паркет палубного укладання, французька ялина, англійська ялина, плитка нейтральних кольорів великого формату, світлі стіни (без шпалер, або з мінімальним малюнком), елементи меблів, які вважаються класикою дизайну.

Хоча, за словами дизайнера, 70-80% клієнтів, як і раніше, віддають перевагу раціоналізму, ніж естетиці.

«Якщо це квартира для себе, а не під оренду, то багато хто спирається на свої усталені звички. Але є відсоток "хотілок", які незалежно від здорового глузду дуже хочеться реалізувати у своєму новому будинку. У такому разі ми допомагаємо зробити це максимально комфортним. Адже головне - щастя клієнта, коли він задовольнив усі свої бажання, а наукові підходи з книг відступають на другий план. Як я вже говорила, дуже сильно простежується тенденція як у дизайні, так і в позиціях, що пропонуються в магазинах. Європейський ринок випереджає наш, це всім відомо. І важливо розуміти, що масмаркет орієнтується не так на тренди, як на споживчий попит, адже це бізнес і там важливий дохід. А ось середній ціновий сегмент та люкс вже віддають честь дизайну, ергономіці, екології тощо», — зазначає Ірина Оя.

Дизайн як спосіб самовираження

У всьому світі сучасні городяни роблять ставку на самовираження та виділення себе серед зростаючої кількості жителів мегаполісів. І після одягу, спосіб життя та дизайн власного житла, набуває головного значення. Сьогодні є засобом виразу номер один. Девізом 2020 років стає вираз: «Ми не тільки те, що ми носимо, а й те, як ми живемо». Тому зростаюче значення дизайну житлових перетворює кожен декоративний елемент на своєрідну заяву. Таким чином, кожен елемент інтер'єру і предмет меблів є одночасно як декоративним елементом, так і якоюсь книгою, що розповідає про господаря будинку.
Ось чому зараз набирає популярності та інтенсивно розвивається так званий апсайклінг. Це поняття набрало популярності ще 2020 року. Суть апсайклінгу полягає у створенні нових речей зі старих. І все це якраз говорить і підтримує ідею свідомого споживання та зменшення відходів.

«У Європі вже давно процвітають вінтажні магазини та блошині ринки. Там можна знайти унікальні поновлені речі, кожна з яких зі своєю історією. І не завжди це буде дорожче ніж купити нове, на думку. При грамотному підході це може виглядати набагато цікавіше, ніж з новими речами. Плюс це може стати легким піар-ходом, якщо Ви господар закладу чи якогось громадського простору», - пояснює Ірина Оя.

На думку дизайнера, реставрацією меблів займаються спеціально навчені люди. Вони знають як правильно обробити якийсь матеріал, яким лаком розкрити певну породу дерева, де знадобиться шпаклівка або художнє відновлення.

«Якщо ж людина вирішила робити це самостійно, головне правило – не економити на фурнітурі. Оскільки вони мають властивість зношуватися та впливають на безпеку та комфорт у використанні», — радить Ірина Оя.

Розумний дизайн

Ще одним трендом у сучасному дизайні житлових приміщень є використання інтелектуальних додатків, які стають все більш різноманітними, надійними та простими у використанні, оскільки можуть точніше адаптуватися до конкретних потреб людей. В результаті інтелектуальні технології все частіше відіграють ключову роль у дизайні та інтер'єрі житлових просторів, стаючи частиною нашого життя. Наприклад, системи розумного будинку оптимізують якість повітря всередині приміщень або регулюють температуру без зайвих енерговитрат.

Те ж саме відбувається й у сфері інтер'єру: світильники служать динаміками, тумби ліжка оснащені бездротовими зарядними станціями для мобільних телефонів, дивани запам'ятовують індивідуальні уподобання сидячих, ліжка м'яко підштовхують прийняти інше положення для сну, коли ми хропемо. Таким чином, технології поступово стає невіднятними й вже непомітним елементом житлових приміщень.

В «Аракс» можна дізнатися про все

Щоб бути в курсі останніх тенденцій у світі дизайну та інтер'єру житлових приміщень, можна дізнатися про все в одному місці – на сайті мережі меблевих ТЦ «Аракс». Саме тут, окрім стандартного набору інформації – каталогу продукції всіх магазинів у торгових центрах «Аракс», представлений каталог дизайнерів із прикладами їхніх робіт. Тим самим відвідувачі можуть заощаджувати час та сили під час ремонту. Кожен бажаючий має можливість не тільки вибрати необхідний товар, а й отримати консультації фахівців, які допоможуть дізнатися про всі новинки, а покупцям «приміряти» меблі до своїх квартир та інтер'єру.
Крім цього, на сторінках сайту створено каталог ідей, цікавих та стильних добірок новинок у наявності, цінах, знижках та акціях на весь асортимент у двох торгових центрах у Києві. А зручна навігація, можливість фільтрувати пошук та детально розглядати фото товарів, відгуки покупців, все це робить Araks.ua найкращим у сфері покупок для дому та інтер'єру.

 

23

0

181

Поділитися:

2609

Рекомендуємо також

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

11.04.2024

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца