Сам собі дизайнер

23.02.2021

Сам собі дизайнер

23

0

182

Поділитися:

934

Практично кожна людина у своєму житті хоча б один раз зіштовхувався з необхідністю зробити ремонт у своєму домі. При цьому виникає питання - як краще впоратися із завданням створення якісного та комфортного простору для життя? Чи завжди необхідно залучати до цього профі або можна обійтися своїми силами? Безумовно, кожен вирішує це питання сам, в залежності від особистого бажання і матеріального становища. Однак, якщо будівельні роботи з перепланування або проєктування інженерних систем в більшості випадків краще виконувати за допомогою фахівців, то гарний і комфортний інтер'єр цілком можливо зробити самостійно.

Як на фото

Зараз в мережі можна знайти безліч прикладів робіт професійних дизайнерів. Реальні фотографії інтер'єрів в різних стилях і кольорових гамах вражають своєю різноманітністю. Завдяки цьому сучасні щасливі власники квартир вирішують просто скопіювати сподобався інтер'єр аж до елементів декору і меблів. Однак прагнення отримати точно таке ж простір як на візуалізації не завжди є запорукою успіху. Як не крути, навіть маючи фото готових інтер'єрів, не варто прагнути їх скопіювати. Краще застосувати алгоритми, використовувані професіоналами.

По-перше, як радять дизайнери, для початку уявіть ваш майбутній будинок або квартиру. Дайте досхочу розгулятися фантазії, відповідаючи на такі питання: який він, яке планування, в якій кольоровій гамі, яка меблі вас будуть радувати, як ви проводите вільний час? Відчуйте себе у своєму будинку повноправним господарем і владикою. Це важлива підготовча робота, на базі якої створюється концепція. Якраз на цьому етапі можна розглядати картинки та всілякі сайти про інтер'єр та ремонт.

Гарною підмогою в цей час може стати сайт Araks.ua, який якраз допомагає заощадити час і сили під час ремонту. Тут можна знайти масу корисних товарів та порад на сторінці «Ідеї інтер'єрів» з прикладами й фото реальних об'єктів, або отримати консультацію професіоналів, вибравши експерта в розділі «Каталог Дизайнерів». Пізніше на сайті є можливість вибрати необхідний товар, і отримати консультації фахівців, які допоможуть покупцям «приміряти» меблі до своїх квартир і інтер'єру. А головне - на сторінках сайту створений каталог ідей, цікавих і стильних добірок новинок в наявності, ціни, акції та знижки на весь асортимент мережі у двох торгових центрах на Великій Кільцевій дорозі та Дніпровському шосе.

 

Почати з головного

Після того, як в голові народилася чітка схема будинку вашої мрії та життя в ньому, можна перейти до визначення загальної стилістики житла. Наприклад, якщо скандинавський стиль вам ближче за все, необхідно вивчити ідеї з облаштування та декору інтер'єру в цьому ключі. При цьому знову-таки не варто просто копіювати дизайнерський інтер'єр, швидше за все у вас це не вийде повністю, і недолік будь-якої дрібниці зруйнує загальне враження. Просто потрібно врахувати колірні поєднання і композиційні рішення. На цьому етапі вже потрібно створити комплексне уявлення - які оздоблювальні матеріали, колірна палітра та меблі можуть бути використані в цьому стилі.

Після деякого часу, швидше за все, у вас збереться величезна кількість матеріалу. Щоб не заплутатися в ньому, бажано з самого початку створити у себе кілька папок електронних документів, рівних кількості кімнат у квартирі, типу: «вітальня», «спальня», «кухня» і т.п. Таке сортування допоможе згодом уникнути «каші» і дозволить приблизно уявити готовий результат будинку в цілому.

Чи є у вас план?

Як кажуть дизайнери, правильне планування - половина успіху. І це не випадково. Саме з цього етапу можна визначати функціональні завдання кожної з кімнат і їх наповнення. Наприклад, якщо ви рідко готуєте дома, не потрібно створювати велику їдальню, краще обмежитися невеликою кухнею з барною стійкою. Те ж стосується і розміщення масштабного спільного гарнітура з величезним двоспальним ліжком, якщо поки ви одні. В такому випадку в невеликій квартирі досить придбати зручний розкладний диван.

Ще один важливий момент - в процесі планування не варто забувати про ергономіку простору. А саме - - продумайте як розставити меблі таким чином, щоб було зручно нею користуватися: щоб дверцята безперешкодно відкривалися, ящики висувалися, а прохід між обіднім столом і кухонним гарнітуром кожен раз не ставав квестом з шишками та збитими боками.

Зрозуміло, що фахівці всі етапи планування виконують в спеціальних програмах. Але навіть при відсутності спеціального програмного забезпечення і навичок роботи в ньому, можна скористатися старим перевіреним способом малювання на міліметрівці. Адже навіть на звичайному аркуші цілком можна намалювати стіни та предмети інтер'єру в масштабі, розставивши їх в просторі.

Саме на цьому етапі відбувається визначення з розмірами приміщень. Так, за стандартами спальня повинні бути не менше 12 м², туалет - близько 3 м², ванна кімната - близько 5 м², кухня з обідньою зоною  - до 15 м², вітальня - не менш 15 м², а хол - понад 5 м². Крім цього, необхідно врахувати геометрію приміщень, бажано наблизивши їх до квадрата. Також в процесі планування розрахуйте простору, необхідні для вільного відкриття дверей, зазвичай вони складають близько 70 см.

Резюмуючи все вищесказане, можна відзначити, що на цьому етапі головним девізом повинні бути слова: «Доцільність і комфорт».

Кожному своє

Кожна людина хоче зробити своє житло унікальним, а інтер'єр стильним. Але в разі проживання у квартирі декількох членів сім'ї, вам доведеться врахувати їхні запити. Від кількості та потреб постояльців безпосередньо залежить призначення і розмір кімнат, а також вибір меблів. У такому випадку потрібно визначити потреби кожного члена сім'ї та внести їх до плану житла. Інакше, припускаючи вибір меблів в кінці ремонту, виникне проблема знайти вільні кілька метрів простору, щоб втиснути улюблене крісло одного з мешканців.

Щоб уникнути таких неприємностей організуйте обговорення - хто що хоче бачити після хорошого ремонту? У процесі суперечок так чи інакше потрібно прийти до спільного знаменника. Після такого сімейного ради та народження єдиної думки вже можна переходити до втілення планів у життя.

Брудна робота

Найважчим і відповідальним етапом будь-якого ремонту, безумовно, є монтажні роботи. І тут ви зіткнетеся з вибором будівельної бригади, а як показує практика, це справа відповідальна і складна. Адже в реальності більшість з них перш ніж взятися за об'єкт, вміють все і багато обіцяють. А потім часто все буває інакше. Тому спочатку подивіться об'єкти і якість робіт, які вже були виконані обраної бригадою. Попросіть зробити приблизний кошторис по передбачуваних у вас роботам, не забуваючи, що погані будівельники можуть погубити будь-яку найпрекраснішу ідею і ввести вас в додаткові витрати.

Разом з тим, добре підготувавшись, маючи план будинку і чітко знаючи де повинні бути розташовані стіни та сантехніка, вам просто буде пояснити всі свої побажання будівельникам. Також набагато легше буде визначитися з вибором будматеріалів, оскільки вибір шпалер або фарби на стінах впливає на процес підготовки стін. Те ж саме стосується і підбору матеріалів для підлоги.

Паралельно з початком «брудних» робіт постарайтеся хоча б схематично позначити на плані точки розташування світильників, розеток і вимикачів і вкажіть їх будівельникам. Всі ці інструкції краще давати на місці. Втім, досвідчена бригада сама може порадити оптимальні рішення. Хороші майстри з радістю обговорять можливість і доцільність кожного кроку. Хоча можна скористатися правилом - чим більше буде розеток, тим краще, оскільки їх кількість залежить від розташування і габаритів меблів.

Колір і світло

Ще одним секретом, яким керуються профі, є обережність при роботі з кольоровою гамою. Безумовно, яскраві та насичені відтінки дозволяють зробити цікавий дизайн без великих витрат. В той самий час потрібно врахувати, що яскраві поверхні зміщують фокус уваги з меблів, яка навіть будучи дорогою та оригінальною може зовсім загубитися на фоні соковитих стін або стелі. Тому краще обмежитися одним яскравим кольором, варіюючи його насиченість в градаціях одного відтінку. А от невеликі контрастні акценти можна додати в аксесуарах, текстилі та деталях інтер'єру.

Також обережно потрібно поставитися до форми меблів. В ідеалі варто вибрати предмети в одному стилі, дотримуючись правил симетрії та габаритів приміщення. Те саме можна сказати та до світильників. Наприклад, люстра, відповідна під шестиметровий стелю, буде занадто громіздкою для стандартної висоти квартири у 2,6 м. У зв'язку з цим і великий принт може виявитися занадто громіздким для маленької кімнати.

А ось щодо висвітлення, правило дещо інше ніж для кольору. А саме - чим більше світла, тим краще. Тому його джерел має бути багато. Тут потрібно врахувати, що одна центральна люстра, навіть дуже велика, не зможе якісно висвітлити всі закутки кімнати. Але з цим завданням відмінно впораються торшери, настільні лампи, бра і різноманітні підвісні світильники над конкретними зонами. З огляду на широкий асортимент сучасних світлових приладів, зараз цілком можливо обладнати по всьому будинку затишні острівці світла. Також можна окремо необхідно підсвітити робочі зони, наприклад, на кухні або в кабінеті.

Останні штрихи
Витративши масу сил і засобів на створення будинку своєї мрії, звичайно ж кожен буде прагнути купити якісні предмети інтер'єру. І, незважаючи на те, що вважається нібито меблі можна купувати в останній момент, в разі бажання купити позиції з каталогів виробників Європи або США, варто закладати терміни доставки від декількох тижнів до декількох місяців. Те ж саме відноситься і до індивідуальних виробів. Більш того, паркет, двері і кухню краще замовляти в першу чергу. У той же час, повне розуміння списку всіх необхідних предметів інтер'єру настає вже при завершенні всі робіт і поступовому наповненні простору. В іншому випадку, купуючи меблі на етапі перегляду красивих фото інтер'єрів, але ще не маючи уявлення про готовому рішенні вашого будинку, є ризик придбати непоєднувані речі. Тому в даному питанні бажано дотримуватися «золотої середини».


Крім меблів, важливу роль в дизайні інтер'єру грають тканини. Особливо це стосується віталень і спалень. Залиште вікна без штор і відразу стане зрозуміло, що вигляд будь-якого приміщення залежить від них. До цієї ж категорії необхідних елементів інтер'єру відносяться подушки і покривала. Всі ці речі, їх колір і фактура найчастіше є сполучною ланкою між різними деталями інтер'єру приміщення. Наприклад, ніжна тюль, спадаюча до статі, цілком може узгодити між собою колір підлогового покриття і широкої декоративної рами картини або з розкішною білою меблями. Також можна звернути увагу на картини, які привносять в інтер'єр приміщення благородство і якусь аристократичність. Найчастіше, саме вони є фінішним штрихом в дизайні, який дозволяє доповнити обстановку і надати їй свої індивідуальні риси.

Завершальний етап, мабуть, є найбільш приємним і дає повну можливість творчості господарів будинку. Коли кожен може внести свою лепту і відчути себе справжнім дизайнером свого маленького світу.

Рекомендуємо також

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір