Робоча зона на кухні – як найкраще?

17.01.2022

Робоча зона на кухні – як найкраще?

23

0

184

Поділитися:

6852

Традиційно кухня є місцем приготування їжі. Однак, останнім часом, внаслідок зростання популярності квартир-студій, а також тенденції роботи вдома, що проявилася останні 2 роки, функціональне значення кухні значно розширюється. Зараз вона стає не лише простором для приготування їжі, а й місцем збору друзів і навіть робочим кабінетом.

Як би там не було, дизайн та робоча зона кухні повинні бути не лише стильними, а й функціональними. Ідеї ​​облаштування робочого простору особливо актуальні напередодні урочистостей, пов'язаних із традиційним приготуванням святкових страв та посиденьками на кухні у колі близьких та рідних.

Основні елементи

У сучасному світі дедалі менше часу залишається на процес приготування їжі вдома. В ідеалі, у всьому світі, людина, що працює, часто обідає і вечеряє поза домом. Проте в Україні ця тенденція ще не надто поширена. Тому кожен хоче, щоб процес приготування їжі в домашніх умовах був зручним, швидким та легким.

Для цього необхідно ретельно продумати та обладнати робочу зону кухні. Адже саме вона включає велику кількість найрізноманітніших деталей і предметів.

До основних з них можна віднести: мийку, кухонну плиту, робочу поверхню, де можна різати та обробляти напівфабрикати, фартух, предмети меблів та побутову техніку. Давайте розберемо кожен елемент окремо.

Стільниця – одна з основних деталей робочої поверхні будь-якої кухні.

На думку дизайнерів, її ширина навіть у найменшій кухні має бути не менше 50 см. Саме дотримання таких розмірів гарантує комфортні умови роботи на кухні. При цьому стільниця може розташовуватись у будь-якому місці кухні, головне, щоб до неї можна було легко підійти і все було під рукою.

Зараз на сучасних кухнях, які не можуть похвалитися великими розмірами, можна зустріти стільниці, розташовані вздовж вікна. Адже для цього не потрібно навіть переносити комунікації.

Якщо говорити про матеріал, з якого виготовляється стільниця, це ДСП з термостійким пластиком. Більш дорогі варіанти – штучний або натуральний камінь, дерево, плитка або нержавіюча сталь. Хоча, як не крути, найчастіше в кухонних фартухах використовують стільницю з ДСП, покриту пластиком.

Її популярність пояснюється тим, що вона має широкий вибір дизайнів, невисоку вартість та проста в обслуговуванні. Хоча, у неї є й мінуси – вона нестійка до пошкоджень, тому оравши таку поверхню, потрібно бути обережним при роботі з ножем, щоб не зіпсувати поверхню подряпинами.

А ось у разі робочої поверхні з натурального каменю ви отримаєте високу якість та надійність, проте потрібно бути готовим до його високої вартості та обмеженого вибору кольорів та дизайнів.
Втім, не варто засмучуватись, адже варіантів штучної заміни дуже багато. В даний час можна знайти стільниці зі штучного каменю будь-якого розміру та форми, навіть із вбудованою раковиною.

А ось робоча поверхня з нержавіючої сталі не всюди може вписатися в інтер'єр. Зате її можна використовувати, якщо дизайн вашої кухні створений у стилі хай-тек.

Мийка - одне з головних місць робочої поверхні будь-якої кухні.

У звичайному виконанні даний елемент є стандартною круглою або квадратною компактною мийкою, над якою або біля неї розташована сушка для посуду.

У той же час зараз стали дуже популярними подвійні та навіть потрійні мийки. Такі моделі містять, крім ємності для миття продуктів, відділення для попереднього сушіння та замочування. І, як показує досвід та відгуки власників таких мийок, вони не даремно набули своєї популярності, оскільки дуже зручні у використанні. Адже це дуже практично – на рукаві мийки сушити посуд, овочі та фрукти, або розморожувати продукти.

Фартух - ще одна з важливих частин робочої зони на будь-якій кухні.

Крім суто технічного значення, пов'язаного з розміщенням різних кухонних речей і запобіганням від забруднень стін, він виступає якимось кухонним мольбертом, який часто стає яскравою плямою на кухні, вносячи до неї яскраві акценти. Тому часто для обробки фартуха використовується дизайнерська керамічна плитка і навіть мармур.

При цьому, якщо над фартухом не розташовані верхні шафи, його стандартна висота зазвичай становить 60 см, при цьому варіантів виконання фартуха існує безліч. Це можуть бути стінові панелі в тон стільниці, кахельна плитка, МДФ панелі, натуральний або штучний камінь, метал і навіть пластик. Головне – дотриматися основних вимог: фартух повинен бути простим у догляді, стійким до високих температур та вологості.

Системи зберігання - у класичних кухнях, зазвичай, їх 3 варіанти:

  • Нижні ящики під стільницею;
  • Верхні стелажі над робочою поверхнею;
  • Шафи, що окремо стоять.

Безперечно, яке б рішення ви не обрали, всі вони підходять для облаштування робочої зони на кухні. Звичайно ж, якщо ви купили готовий кухонний гарнітур, він може містити всі ці елементи. Але щоб ви не обрали, найкраще для зручного зберігання кухонного приладдя, розподілити предмети по зонах, щоб у процесі приготування не доводилося бігати з одного кута кухні в інший.

Тому, в ідеалі, розподілити все так: ножі, обробні дошки, різні ємності та миски – розмістити в безпосередній близькості до робочої зони. А ось сковорідки, каструлі, сіль, масло та різні приправи – поставити біля плити. Логічно, що всі миючі засоби та губки повинні бути під рукою у мийки.

Однак, як радять дизайнери та досвідчені господарки, не варто намагатися все помістити на робочій поверхні. Адже в процесі готування вам знадобиться багато вільного місця, тому, чим вільніша робоча поверхня, тим краще. При цьому все, що не використовується, найкраще прибрати в шафки і на полиці. На стільниці можна залишити хіба що чайник чи кавоварку.

А ось для решти техніки та різних аксесуарів підійдуть інші місця зберігання, наприклад, настінні та підлогові шафи. В них також, крім побутової техніки, добре зберігати різні продукти, такі як крупи та спеції. Крім цього, саме в підлогових шафах зручніше всього помістити посуд для приготування, а у відділі під мийкою - відро для сміття.

Місце розташування

Важливе значення має вибір правильного місця для робочої зони. За словами дизайнерів, для того, щоб визначити найбільш оптимальний варіант, необхідно простежити шлях господині під час процесу приготування їжі. Як вона візьме продукти з шафи чи холодильника, потім помиє та поріже їх, завершить підготовку до приготування та наприкінці – відправить на плиту для приготування.

Відповідно, місце робоча поверхня, як місце, на якій відбувається завершення підготовки до готування, має розташовуватися між раковиною та плитою.

Звичайно ж, багато залежатиме й від планування кухні. Наприклад, на маленькій або вузькій кухні найкраще розмістити лінійний гарнітур. У такому випадку схема розміщення елементів дуже проста: з кута кімнати поставити мийку, потім – робочу поверхню та плиту. Якщо залишиться місце до стіни, можна розмістити холодильник або пенал.

Набагато більше можливостей у щасливих власників більших за розміром приміщень. Наприклад, можна зробити кутову кухню. У такому варіанті між мийкою та плитою, рознесених по кутах, залишиться великий простір для робочої поверхні та комфортної роботи.

Ще зручніше – так зване П-подібне планування. Зокрема, на думку дизайнерів, краще виглядає і комфортні в роботі кухні з мийкою по центру. Тоді варильна панель зміщується на одну із сторін, а між ними залишається достатньо місця для обробки продуктів.

В ідеалі можна зробити кухню з «островом». Тоді на острові розміщується мийка, робоча поверхня та плита.

Світло – усьому голова

Кожен, хто хоч раз займався приготуванням їжі, розуміє, що робоча зона на кухні має бути найсвітлішим місцем будь-якого часу доби. Тому однієї загальної, на все приміщення, люстри буде замало. У зв'язку з чим на кухні в обідній зоні, особливо біля робочої поверхні, зазвичай встановлюються додаткові джерела світла.

А враховуючи величезну різноманітність сучасних освітлювальних приладів, все залежить від уподобань та фантазії господарів. Зокрема, можна використовувати такі способи підсвічування:

  • Світлодіодні стрічки між навісними шафами та фартухом;
  • світильники, вбудовані у дно ящиків чи витяжку;
  • стельові підвіси над робочою поверхнею та обідньою зоною;
  • стельові споти чи настінні бра.

Втім, вибираючи підсвічування, варто врахувати деякі нюанси. Так, якщо на кухні є верхні шафки, освітлення найкраще розміщувати під ними, адже стельові світильники не дадуть достатньо світла, а лише створять тінь від ящиків.

Якщо ж шаф немає, тоді світильники на стелі цілком впораються зі своїм завданням.
Однак, на думку дизайнерів, ідеальним варіантом для освітлення робочої зони кухні є дворівневе освітлення. Найкраще, якщо буде підсвічений як простір під шафами, який можна вважати першим рівнем, так і під стелею.

Якщо ж говорити про колір освітлення, варто вибрати жовтий спектр, оскільки він не спотворює вид продуктів. А вже другий рівень освітлення над верхніми шафами, можна зробити яскравих білих тонів.

Найкращі кухні – у ТЦ «Аракс»

Безумовно, обстановка робочої зони дуже важлива для зручності приготування на будь-якій кухні. Тому ідеальним варіантом буде вибір готового кухонного гарнітура, в якому до дрібниць продумані всі деталі. Адже недаремно дизайнери з конструкторами проєктують планування готових кухонь з урахуванням їхньої функціональності та практичності, щоб створити максимально зручні та комфортні умови для приготування їжі.

Тому, якщо вам необхідно облаштувати кухню або робочу зону в ній, найкраще звернутися до фахівців, наприклад, у торгових центрах меблів та інтер'єру «Аракс» – на Кільцевій дорозі та Дніпровському шосе у Києві. Адже саме тут представлені найкращі магазини меблів та обладнання для кухні.

Широкий асортимент та прийнятні ціни на меблі, побутову техніку та предмети інтер'єру, допоможуть придбати все необхідне для облаштування будь-якої кухні в одному місці. Крім того, саме тут можна отримати консультації продавців та виробників усіх магазинів, розміщених у ТЦ. А на сайті Araks.ua онлайн можна знайти масу порад та різних акцій, що додатково допоможе заощадити сімейний бюджет.
 

Рекомендуємо також

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

29.04.2024

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль