Ремонт не за всі гроші світу

03.03.2021

Ремонт не за всі гроші світу

23

0

179

Поділитися:

2547

Кожній людині властиво прагнути до оновлення, особливо це стосується облаштування своєї квартири. Адже вдома ми відпочиваємо і спілкуємося з близькими. І зараз, коли можливості переїздів або поїздок на відпочинок значно обмежені, люди все частіше замислюються про зміну обстановки та ремонті. В такому випадку можна піти коротшим шляхом - оновити шпалери, поліпшити стан стель або підлог, або змінити стиль інтер'єру ванної кімнати або зробити більш затишною і комфортною кухню. А можна вчинити більш кардинально і зайнятися повною перебудовою свого будинку. Безумовно, будь-яке перероблення квартири вимагає матеріальних витрат. На жаль, далеко не завжди й не у всіх є достатня кількість коштів на втілення в життя всього бажаного. Тому бажано відразу визначитися де можна заощадити, а де - не шкодувати грошей на ремонт. Так чи інакше першим кроком буде визначення виду робіт, а саме - наскільки масштабними повинні бути зміни у квартирі. Залежно від цього можна зрозуміти який ремонт потрібен: капітальний, поточний або косметичний.

Економити чи ні?

Безумовно, перед будь-яким ремонтом важливо реально оцінити свої бажання та можливості, адже від цього залежить вартість ремонту і подальше визначення всіх робіт. Причому крім розрахунку витрат на матеріали й фахівців, варто врахувати кошти й на непередбачені витрати. Зазвичай ця сума становить близько 5% від планованих витрат. І вже після первинних розрахунків можна зіткнутися з ситуацією нестачі коштів. В такому випадку більшість власників замислюються над тим як заощадити на ремонті квартири. Однак, «включивши» режим жорсткої економії можна або отримати недовговічний результат, або зовсім не досягти втілення бажаного. При цьому перероблення в майбутньому і підгони, так чи інакше надалі призведуть до додаткових витрат. Щоб уникнути двох крайнощів, бажано з самого початку розуміти, де ж економія доречна, а де неприпустима.

Довговічно або тимчасово?

Поточний ремонт найчастіше асоціюється з незначними змінами в зовнішності будинку. Однак це не завжди так. За класифікацією фахівців до косметичного ремонту можна віднести всі види робіт, що не припускають зміни конструктивних елементів. Так до нього можна віднести:

  • переклеювання шпалер і фарбування стін;
  • фарбування стель, вікон і стін, дверей, лиштв і плінтусів;
  • шліфування або покриття лаком підлогових покриттів;
  • заміна плінтусів і наличників;
  • заміна елементів фурнітури й товарів, що належать до категорії інтер'єрних.

Більш кардинальна зміна вигляду приміщень і їх функціонального призначення з заміною елементів конструкцій відносять до виду капітального ремонту різного ступеня складності. Найчастіше такий ремонт включає:

  • заміну інженерних систем і конструктивних елементів;
  • демонтаж, заміну покриття для підлоги;
  • тинькувальні роботи;
  • заміну електромереж, систем каналізації та водопостачання;
  • застосування декоративних стельових конструкцій і тп.

Діємо за планом

Незалежно від виду ремонту, для скорочення витрат необхідно виконати планування. Саме продуманий план дасть розуміння коли і які роботи можна вести паралельно в різних приміщеннях, до якого терміну необхідно підготувати фінанси для чергової закупівлі витратних матеріалів. Все це, нехай і не прямо, допоможе заощадити, а ось якщо пустити все на самоплив, то ремонт ризикує перетворитися з економного в вічний.

Якщо коротко, складання плану ремонту містить в собі:

  1. Етапи та черговість проведення робіт;
  2. Терміни закупівлі й доставки матеріалів;
  3. Послідовність виконання ремонтних робіт.

Наприклад, якщо планується установка плитки в санвузлі, в коридорі та на кухні, саме планування допоможе запросити фахівця-плиточника в термін, щоб він виконав облицювання кахлем відразу у всіх приміщеннях. Планування також допоможе уникнути проста будівельної бригади, наприклад, через відсутність матеріалів, а значить позбавить від зайвих витрат. Іншими словами, економний ремонт вимагає плановості.

Час-гроші

Найчастіше власники квартир вирішують економити на витратах робочим, вирішуючи виконувати ремонт самостійно. З одного боку, це дійсно найекономніший варіант. З іншого боку, терміни проведення ремонту і закінчиться він взагалі вкрай складно передбачити. Крім того, якщо у вас немає досвіду в цій справі, витрати вашого часу і сил далеко не завжди рівноцінні за вартістю оплаті праці фахівців, не кажучи вже про якість і довговічності виконаних робіт.

Знову таки, не варто покладатися і на привабливі пропозиції дешевої робочої сили, оскільки можна натрапити на обман і непрофесіоналізм.

Але, навіть знайшовши хороших фахівців з великим списком рекомендацій, не варто очікувати, що вони впораються з ремонтом всього за місяць-два. Тим паче якщо справа стосується капітального ремонту всієї квартири. Зазвичай тільки на підготовку і покупку матеріалів йде як мінімум місяць, а то і більше. Безумовно, багато що залежить від площі й складності проєкту. Але так чи інакше надмірний поспіх може призвести до зайвих витрат і недовговічним результатом.

З дизайнером або без?

Ще одним пунктом, на якому можна заощадити в процесі ремонту, більшість власників вважають роботу дизайнера і роблять проєкт самостійно. В принципі в цьому немає нічого поганого, якщо людині в результаті комфортно. Хоча в такому випадку, як не крути, помилок, на жаль, не уникнути. Наприклад, хто в підсумку буде оплачувати зайві матеріали, замовлені через невірний розрахунок їх витрат, нерозуміння технології, прихованих операцій, невірного розрахунку часу (і простою бригади)? От і виходять непередбачені витрати.

А дизайнер розподіляє бюджет раціонально, і підказує нестандартні ходи. Скажімо, він врахує, чи  припустимо технічно у квартирі рубати нові отвори, переносити радіатор, робити вікна без підвіконь, дверей без наличників і інші нестандартні речі. Або навпаки порадить бюджетні рішення типу стінової панелі в класичному стилі, зроблені з пари молдингів, пофарбованих у тон стіні.

Тим паче не варто економити на дизайнері в разі масштабного ремонту. Адже він не тільки допоможе розібратися в модних тенденціях і візуалізувати побажання, але і складе оптимальний кошторис витрат.

Енергія - всьому голова

Ніякої сучасний будинок немислимий без електрики. Тому ще на етапі планування ремонту потрібно визначитися з місцем розташування розеток, оскільки незручні розетки згодом стануть джерелом незручностей. Наступним кроком стане прокладка проводки згідно з планом. Причому при покупці розеток можна скористатися однією хитрістю - в залежності від висоти розташування розетки можна їх вибір варіювати за принципом: ті, що вище і на виду - купувати дорожче, а нижні й приховані від очей - можна зробити простими та дешевими.

Але, якщо на розетках є варіант економії, навпроти на все, що пов'язано з системами електропостачання, газопостачання, каналізації, водопостачання, опалення та вентиляції не варто скупитися. Перш за все, необхідно подивитися товари, які стосуються устаткування даних категорій. Прикинувши витрати, можна купувати їх поетапно, підлаштовуючись під знижки. Також експерти закликають не економити й довірити інженерні роботи по установці такого обладнання професіоналам. Як не крути, від якості монтажу таких систем залежить їх надійність, а значить якість, термін експлуатації та комфорт у вашій оселі.

Вікна у світ

Ще одними товарами, на покупку яких не варто скупитися є вікна і двері. Крім чисто естетичних характеристик дані елементи житла забезпечують тепло і звукоізоляцію. Безумовно, необхідно подивитися всі пропозиції товарів даної категорії та зробити вибір відповідно до своїх вимог і бюджету. В той самий час, не скупіться, адже перероблювання вікон і дверей конструкцій може обійтися набагато дорожче. Також економити не варто, якщо вікна і вхідні двері виходять на гучну частину вулиці. Тоді надійні потрійні склопакети з проточною вентиляцією і масивні двері з шумоізоляцією окуплять себе сторицею.

Будівельні матеріали та інструменти - джерела економії

На думку експертів, на етапі ремонту найбільша економія досягається на будівельних матеріалах. Хоча фахівці не радять купувати все найдешевше. Краще звернути увагу на нерозкручені, але хороші та якісні товари з цієї категорії. Особливо це стосується будматеріалів іноземних компаній. Наприклад, у разі придбання товарів вітчизняних виробників, різниця у вартості продукції між місцевими та іноземними компаніями може досягати 50%. Разом з тим, у разі покупки будматеріалів різної якості обов'язково потрібно врахувати, що комбінувати товари потрібно дуже обережно. Наприклад, дешева тинькова здатна зіпсувати навіть саму дорогу фарбу. І, щоб уникнути прикрих непорозумінь, перед покупкою матеріалів бажано проконсультуватися у досвідчених будівельників або знайомих, або вивчити дане питання, почитавши доступну інформацію на сайтах виробників і відгуки в мережі.

Ще одним вагомим джерелом економії є різні інструменти, які необхідні для роботи з оздоблення житла. Як і у випадку з матеріалами, вибираючи товари цієї категорії не варто переплачувати за бренд. Більш того, набувати у власність дорогий дриль або перфоратор, щоб покористуватися ними всього кілька днів і заховати в дальню шафу - це марна трата грошей. Всі ці інструменти можна попросити у сусіда або взяти в оренду в спеціалізованих магазинах будматеріалів.

Стіни і стеля - знижуємо вартість

Заощадити можливо і на матеріалах по обробці стін і стелі. Наприклад, в деяких випадках можна просто замінити шпалери на фарбу. Це дозволить швидше оновити стіни, а обійдеться в рази дешевше. Якщо ж ваш вибір зупинився все таки на шпалерах, самими бюджетними вважаються паперові. Тим паче, що сучасні виробники навчилися випускати безліч варіантів з різноманітною забарвленням. Але будьте готовими до мінусів таких товарів - вони вицвітають через кілька років. Також з метою економії радиться вибирати варіанти з дрібним малюнком і нехитрими мотивами, які легко можна підігнати один до одного. Тоді як великі і складні принти вимагають поєднання полотен, через що залишається багато невикористаних шпалер і обрізків. Ще однією хитрістю, якою користуються досвідчені дизайнери, є розпродажі з великими знижками залишків рулонів шпалер в будівельних магазинах. Можливо того, що залишилося в наявності як раз вистачить для обклеювання однієї з кімнат?

Крім шпалер, можна використовувати ще інші альтернативні способи оформлення стін. Наприклад, фарбування - наступний бюджетний варіант після шпалер. Найдешевшими вважаються акрилові й водоемульсійні фарби. Але для того щоб покриття вийшло стійким до пошкоджень і тріщин, його необхідно наносити на попередньо підготовлену поверхню. А ось стіни в санвузлі замість дорогої плитки можна декорувати ламінованим оргалитом, який не вимагає вирівнювання стін, оскільки легко приховує їх кривизну. До речі, завдяки цьому матеріалу вийде заощадити не тільки кошти, а й час.

Що стосується стель, то їх найпростіше і найменш затратно побілити або пофарбувати. Однак даний прийом підійде лише для рівних поверхонь. Якщо ж в квартирі по верху прокладені проводи або комунікації, найкраще зупинити свій вибір на натяжних, підвісних або гіпсокартонних стелях.

Підлога кидається в очі

Ще одними товарами, які допомагають знизити витрати на ремонт є будматеріали для підлоги. Зокрема, необов'язково купувати дорогу плитку і італійський паркет. Адже найдешевшим покриттям підлоги залишається лінолеум. Тим більше, що сучасні товари для підлоги виглядають дуже гідно і прекрасно імітують дерев'яні поверхні. Зокрема, серед натуральних покриттів бюджетними вважаються пробкові плити. Вони м'якше лінолеуму і мають привабливий зовнішній вигляд. Досить доступні за ціною і бамбукові підлоги оскільки майже в два рази дешевше дерев'яних, при цьому не поступаються їм за своїми естетичними властивостями.

Безумовно, найбільш прийнятним варіантом підлогових покриттів є ламінат або ковролін. Тим більше, що на товари цієї категорії часто бувають знижки. Або відразу можна підібрати якісну й недорогу ламінат вітчизняного виробництва. Втім, вибравши ламінат або паркетну дошку, потрібно врахувати, що підлога під ними повинен бути рівним, на що теж доведеться розщедритися. Тому оптимальним за якістю і ціною серед підлогових покриттів експерти називають мармолеум - натуральне і міцне покриття на 97% складається з натуральних компонентів. Найчастіше він не вимагає ніякої підготовки статі, але для санвузла не годиться. Тут краще розщедритися на перевірену плитку або заливний підлогу.

Ванна - зменшуємо витрати

Однією з найбільш малогабаритних, але найбільш дорогих кімнат в будь-якій квартирі є ванна. Купівля сантехніки в будь-якому випадку потребуватиме значних вкладень. Але і тут можливо знайти варіанти економії. Наприклад, самим бюджетним варіантом при виборі ванній стане сталева. Тим більше, що такі ванні можна оновлювати за допомогою акрилових вставок.

Якщо ж говорити про плитку, якою будуть облицьовуватися стіни, варто звернути увагу на її розмір, оскільки від цього буде залежати вартість робіт по її монтажу. Щоб якісно укласти велику плитку, потрібен досвід і вміння, а укладання панно зі шматочків 10х10 см або мозаїки - майже філігранна робота. Зрозуміло, чим складніше процес - тим вище ціна роботи за квадратний метр. Тому для бюджетного варіанту, потрібно вибирати плитку розміром 30х30 см. Ще одне економічне рішення для ремонту у ванній кімнаті - листове дзеркало. Воно коштує дешевше керамічної плитки, нескладно монтується і візуально збільшує невелике приміщення. При цьому площа плиткових робіт скоротиться на площу дзеркала, а повітря в приміщенні і світла стане більше.

Купуємо меблі

Останніми штрихами будь-якого ремонту є придбання меблів і предметів інтер'єру. Неабияк витратившись на будівельні роботи, часто не залишається коштів на покупку всього, що хочеться. Тому спочатку краще придбати необхідний мінімум - ліжко або диван, обідній стіл і стільці. При цьому звертайте увагу на готові меблі, які коштують дешевше, ніж комплекти на замовлення. Наприклад, зараз виробники пропонують шафи для кухні, в яких можна вибрати висоту, ширину і глибину, або самостійно зібрати комплект з урахуванням потрібних розмірів і побажань. Також фабричні гарнітури, наприклад, спальні або диван і крісла, коштують дешевше, ніж такий же набір, зібраний з різних предметів окремо. Знову таки, меблі місцевих виробників набагато менше спорожнити ваш гаманець ніж творіння іноземних майстрів.

Творчо налаштовані власники квартир зовсім можуть залишити старі меблі, оновивши її зовнішній вигляд. Зокрема, шафи, комоди і тумби можна пофарбувати в інший колір або відшліфувати і заново покрити лаком. А нові ручки, петлі та інші аксесуари облагородять зовнішній вигляд старої простих меблів.

У той же час економити варто на кількості меблів, але не на її якості. Як радять фахівці, переважно вибирати меблі з ДСП, МДФ або натурального дерева. Оскільки вона не буде розшаровуватися або кришитися.

Реальна економія

На заключному етапі ремонту гарною підмогою може стати сайт Araks.ua, який допомагає заощадити час і сили на вибір якісних меблів. ТЦ «Аракс» - унікальні торгові центри товарів для будинку і інтер'єру в Києві, в яких під одним дахом зібрані магазини провідних світових і вітчизняних брендів. Зручний каталог дозволяє самостійно онлайн підібрати будь-які меблі, оскільки на сайті в одному місці можна ознайомитися з асортименту всіх магазинів, розміщених в двох ТЦ «Аракс» - на Великій кільцевій дорозі і Дніпровському шосе. А головне - знайти масу корисних товарів і рад на сторінці «Ідеї інтер'єрів» з прикладами і фото реальних об'єктів, або отримати консультацію професіоналів, вибравши експерта в розділі «Каталог Дизайнерів». Також тут є можливість не тільки вибрати необхідний товар, а й отримати консультації фахівців, які допоможуть «приміряти» меблі до своїх квартир і інтер'єру.

Рекомендуємо також

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

11.04.2024

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах

03.04.2024

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах

Весняне оновлення інтер'єру: як додати свіжість дому без капітального ремонту

28.03.2024

Весняне оновлення інтер'єру: як додати свіжість дому без капітального ремонту