Плануємо комфорт і затишок

17.02.2021

Плануємо комфорт і затишок

23

0

182

Поділитися:

1006

Щорічно в Україні зводиться близько 10 млн м² нового житла. При цьому, якщо раніше левову частку з даного обсягу становили квартири до типового плану, зараз все частіше забудовники здають в експлуатацію житло з так званим вільним плануванням. Безумовно, другий варіант дуже привабливий, оскільки дає власникам можливість реалізувати будь-які дизайнерські рішення. Але навіть в типовому житлі планування квартири можна підкоригувати, адаптувавши її під особисті потреби. Так чи інакше практично всі власники житла стикаються з питаннями організації простору.

Свобода життя

Планування квартири досить важливий момент при створенні дизайн-проєкту. Для початку, необхідно відокремити приватні зони від громадських. При цьому велика площа далеко не завжди є запорукою просторого та комфортного простору для життя, якщо квартира спочатку має погане планування. Тоді доводиться прибирати або переносити стіни.

За нормами, для життя і діяльності людини необхідно 12 м². Однак, як показує практика, для комфорту цього замало. Безумовно, квартира повинна бути такою, щоб члени сім'ї в ній не стикалися і кожен мав свій простір для життя. Тому, вже на етапі придбання квартири, необхідно враховувати не тільки існуючий склад сім'ї, а й перспективи її збільшення внаслідок народження дітей або зміни їх соціального статусу. Виходячи з цього можна розрахувати необхідні розміри житла і функціональні зони, необхідні для кожного члена сім'ї.

В ідеалі, як раз на цьому етапі варто починати спілкування з дизайнером, який з професійної точки зору розрахує всі необхідні характеристики об'єкта. Хороший спеціаліст врахує вік, характер і стиль життя проживаючих. А, якщо ви часто приймаєте гостей - візьме до уваги необхідність створення затишного місця для застіль. Або, якщо вам потрібно окреме тихе приміщення для роботи у вигляді кабінету або окремого куточка, відведе місце і під нього. Або, якщо у члена сім'ї є хобі, він також вимагає окремої площі для занять улюбленою справою. Хоч би що там було, дизайнер врахує всі нюанси, поєднавши їх з ергономічними вимогами об'єкта і пристрастями господарів в області дизайну.

Рахуємо метри

Фахівці відзначають, що існують загальні параметри хорошого планування квартири. Перш за все, це співвідношення між житловою і загальною площею. В середньому цей показник повинен бути в таких діапазонах:

  • для однокімнатних квартир - 2,2: 2,5;
  • для двокімнатних - 1,7: 2;
  • для трикімнатних - 1,5: 1,8;
  • для чотирикімнатних квартир - 1,4: 1,7.

При цьому важливим критерієм є наближення приміщень до квадратної форми. А ось неправильні форми кімнат у вигляді трикутників і шестикутників не вітаються. Хоча є і винятки для кімнат з еркерами. Якщо говорити в загальному про площу житлових кімнат, то для комфортного проживання їх розміри повинні бути не менше 15 м², а в ідеалі - до 30 м².

Да буде світло

Відомо, що для здоров'я і життєдіяльності будь-якої людини необхідне світло і чисте повітря. Тому при виборі квартири важливо врахувати наявність джерел природного освітлення - вікон і їх орієнтованість по сторонах світу. Адже дефіцит світла доведеться компенсувати, що призведе до збільшення витрат на електроенергію. Так, при покупці квартири, варто зупинитися на тій, яка має великі вікна, що виходять відразу на кілька сторін світу, в ідеалі - на осі схід - захід, для того, щоб сонце весь день світило у вікна. Однак, далеко не завжди таке можливо через особливості об'єкта. Крім того, великі вікна мають свої недоліки. З одного боку, чим більше вікна, тим світліше, з іншого - вони призводять до великих тепловтрат і підсилюють проникнення вуличного шуму.

Знайти необхідний баланс, зберігши можливість милуватися красивим видом з вікон свій квартири, можливо за допомогою різних прийомів. Звичайно, в ідеалі розташування віконних прорізів варто врахувати ще на етапі архітектурного плану. А в разі вже готового житла - варто починати з найпростішого - утеплення рам і перенаправлення світла в різні зони квартири за допомогою відбивають. Ну а найпростішим рішенням буде розміщення додаткових джерел світла, благо що зараз на ринку існує величезна різноманітність всіляких виробів, які також можуть привнести художні шедеври в дизайн.

Данина моді

Планування квартир, як і все в цьому світі, залежить до віянь моди. Сучасні тренди часто повністю змінюють зонування, істотно впливаючи на дизайн і стиль. Можуть змінюватися розміри та місце розташування спалень, кухонь і ванних кімнат, але базові принципи комфорту так чи інакше залишаються незмінними при проєктуванні. В цей час у квартирах максимально збільшуються зони, найбільш затребувані їх мешканцями. Найчастіше ними стають кухня, їдальня і ванна. Зокрема, зараз модно кухню об'єднувати з їдальнею або з вітальнею. Ідея таких проєктів - створення студій з максимально відкритими та вільними просторами. З цією ж метою реалізуються проєкти, в яких холи об'єднуються з передпокоєм. Для невеликої родини таке рішення цілком зручно.

Слідуючи моді, багато хто, у квартирі-студії взагалі прибирає перегородки між кімнатами. В такому випадку поділ зон відбувається за рахунок різних колірних і художніх рішень або різною обробкою стін, підлоги й стелі. Наприклад, кухню в таких квартирах роблять на невеликому подіумі, змінюючи рівні підлоги, а вітальню відокремлюють більш високою стелею. Тим самим створюється відчуття об'єму і зорового розділення простору. Або кордон між «кімнатами» підкреслюють різними колірними рішеннями стін і освітленням.

Однак, так чи інакше комфортним плануванням квартири для життя буде та, в якій людина спочатку потрапляє в приймальну зону, потім у вітальню, далі в кухню-їдальню. І лише потім повинна слідувати зона відпочинку, так звана приватна зона, в якій розміщуються дитяча і батьківська спальня. А буфером між приватною і суспільною зонами є зазвичай або кухня-їдальня, або кабінет. Хоча перехідними зонами можуть стати також гардеробні та комори, які часто використовуються під розміщення шаф, книжкових полиць і декоративних меблів.

Все починається з вішалки

Передпокій - перше приміщення, в яке потрапляє кожен, заходячи у квартиру. Тому перше враження у всіх, хто приходить, створюється саме тут. Вважається, що передпокій може розповісти багато про власників. Як оформлені стіни, декор та меблі цілком передають характер, настрій і переваги власників квартири.

Проте є золоте правило: багато місця в передпокої - багато дизайну, мало місця - більше уваги приділити функціональності.

Наприклад, найкраще тут розмістити вбудовані меблі. При цьому за основу береться мінімалізм, в тому числі й щодо колірної гами. В іншому випадку велика кількість меблів і квітів на досить маленькому просторі створить відчуття «каші». Якщо ж все - таки хочеться додати «родзинку» в інтер'єр передпокою, можна використовувати приховане світлодіодне освітлення.

Якщо вам пощастило мати великий передпокій, або планування приміщень дозволяє приєднати її до кімнати, тоді вже можна задуматися про декілька матеріалах обробки. Але так чи інакше, з досвіду можна сказати, дизайн передпокою варто зробити максимально простим в той же самий час стильним.

Хлібом єдиним

У будь-якій квартирі особливе місце займає вітальня або кухня. Найчастіше це нежитлове приміщення є певним центром, який виконує відразу кілька важливих функцій. Тому тут має бути зручно готувати, приємно поїсти, а головне - зібратися в комфортній обстановці всією сім'єю. Для виконання перерахованих завдань, найкраще починати зі створення проєкту планування і дизайну кухні, в якому важливо врахувати не тільки її розміри, але і розташування меблів і побутової техніки.

Наприклад, якщо на кухні планується тільки приготування їжі, для цієї мети досить 10-12 м². А ось для кухні, суміщеної з обідньою зоною або вітальні, цього буде явно недостатньо. Особливо гостро постане така проблема, якщо у вас велика родина або ви - гостинна людина і любите приймати гостей. У такому разі для вас одним з головних критерієм хорошого планування стане простора кухня, що об'єднує відразу кілька функцій.

Чистота запорука здоров'я

Ще одним нежитловим приміщенням, що грає важливу роль в життєдіяльності всіх домочадців, є санвузол. Вважається, що його площа при суміщеному варіанті не повинна бути менше 3 м². Але навіть в цьому випадку розраховувати на особливий комфорт, на жаль, не доводиться, оскільки навіть мінімальний набір з душової кабіни, туалету, раковини і пральної машини в таку площу можна насилу «впихнути». Безумовно, пральну машинку можна вбудувати в кухонний гарнітур, проте, як не крути, установка хорошого сантехнічного обладнання та комфортне користування санвузлом зажадає від 4 до 5 м² площі.

Якщо ж говорити про кількість санвузлів в квартирі, їх число зазвичай варіюється в залежності від числа спалень. Так за європейським стандартом в кожній спальні повинен бути свій незалежний санвузол і ще один - гостьовий. Однак близько 90% квартир в Україні не вписуються в ці критерії. Або в сучасних нетипових будинках до приміщень під санвузли просто підведені комунікації. В такому випадку господарі квартири самі вирішують чи потрібен їм зайвий санвузол. Однак, на думку дизайнерів приміщень, санвузлів все - таки має бути не менше двох, розташованих в різних частинах квартири - в гостьовій і в спальній. При цьому гостьовий туалет зазвичай оснащується душовою кабіною, а в особистому санвузлі встановлюються ванна.

Повноцінний відпочинок - запорука здоров'я

У будь-якій квартирі є місце, де домочадці проводять більшу частину свого часу - спальня. Це приміщення належить до житлових і є найбільш інтимним. Тому бажано, щоб вона розташовувалася в дальній частині квартири, а її вікна - виходили на тиху частину вулиці або у двір. Кількість спалень в квартирі залежить від числа членів сім'ї, в ідеалі - одна батьківська і по одній на кожну дитину.

За стандартами, площа спальні повинна становити не менше 15-18 м². Отже, варіанти з площею приміщення в 10-12 не варто розглядати в принципі. Адже ліжко, мінімальний набір меблів і шафа займуть як мінімум 50% простору. Хоча спальню обставляють зазвичай на свій розсуд, однак є певний список предметів інтер'єру, які необхідні. У нього входять: ліжко, туалетний столик і тумби. Тут же бажано розмістити торшер, який забезпечить додаткове освітлення. Також в спальні варто повісити дзеркала, які візуально збільшують простір.

Але, якщо кімната спальні не відрізняється простором, від деяких предметів інтер'єру доведеться відмовитися. Найчастіше до таких належить найбільш громіздкого шафи. Наприклад, можна встановити трансформуються меблеві конструкції і функціональні пуфи, які цілком здатні замінити шафу. Також при нестачі місця можна використовувати простір над ліжком. Для цього необхідно купувати ліжко, оснащену підйомним механізмом.

Ідеальний помічник «Аракс»

Цілком природно, що кожна людина прагне створити ідеальний простір для життя. А, оскільки більшу частину свого часу проводимо вдома, гарне планування квартири є однією з важливих складових життя. І, щоб створити місце, в якому людина зможе повноцінно відпочити, крім параметрів приміщення і чисто архітектурних особливостей, необхідно створити комфортну планування і інтер'єр. Безумовно, ідеальним варіантом буде запрошення дизайнера ще на етапі придбання квартири. В такому випадку фахівець врахує всі нюанси. Якщо ж немає можливості і коштів запросити фахівця, це цілком можна зробити самостійно, скориставшись допомогою експертів «Араксу».

Два торгові центри меблів та інтер'єру - на Великій кільцевій дорозі і Дніпровському шосе  не тільки відрізняються багатим асортиментом якісних меблів і побутової техніки, а й дають можливість отримати консультації продавців і виробників всіх магазинів, розміщених в ТЦ. Але і це ще не все - на новому сайті Araks.ua онлайн можна знайти масу корисних порад на сторінці «Ідеї інтер'єрів» з прикладами і фото реальних об'єктів, або отримати консультацію професіоналів, вибравши експерта в розділі «Каталог Дизайнерів».

Тим самим сайт Araks.ua допомагає заощадити час і сили під час ремонту при створенні хорошого планування будь-якої квартири. Крім того, тут же можна знайти каталог ідей для створення хорошого планування свого «сімейного гніздечка». Все це робить ТЦ «Аракс» кращими в сфері створення квартири своєї мрії.

Рекомендуємо також

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір