Мінімум простору - максимум користі

04.02.2021

Мінімум простору - максимум користі

23

0

180

Поділитися:

904

У будь-якому будинку або квартирі особливе місце займає кухня. Можна сказати, що це нежитлове приміщення є певним центром, який виконує відразу кілька важливих функцій. Тут має бути зручно готувати, приємно поїсти, а головне - зібратися в комфортній обстановці всією сім'єю. Для виконання цих завдань необхідно враховувати не тільки розташування меблів і побутової техніки, за допомогою створення проєкту планування і дизайну кухні, але і подумати куди заховати дрібні побутові прилади. Саме тому кухня заслуговує пильної уваги щодо її облаштування.



 

"Мал золотник, да дорог"

За підрахунками фахівців, оптимальний розмір кухні для життєдіяльності сім'ї з двох-трьох осіб становить близько 14 м². На такій площі можливе планування, яке буде затишним і не тісним як для господарів, так і для побутової техніки. Однак в Україні більшість кухонь мають площі набагато менших розмірів ... А  господині проводять тут чимало часу, тому оптимальна розстановка холодильника, плити, мийки, стільниці здатна мінімізувати витрати енергії на зайві пересування по кухні та зберегти сили.

Крім планування, важливо, щоб художнє оформлення простору викликали позитивні емоції, створюючи відчуття гармонії і затишку.

 


 

Чи є у вас план?

Планування кухні краще починати робити з дизайн-проєкту майбутнього інтер'єру. Для цього необхідно врахувати характеристики приміщення такі як довжина стін, висота стелі, наявність ніш та виступів. Після цього можна зайнятися розміщенням меблів, а також побутової техніки. Безумовно, вид і комплектація меблів багато в чому залежить від особистих уподобань господарів. Однак тут є моменти, які необхідно врахувати.

Наприклад, часто вважається, що для максимального комфорту необхідно робити вбудовану кухню. Частково це так, оскільки такий вид меблів дозволяє максимально раціонально розмістити все необхідне. Однак у вбудованій кухні є і мінус - в ній складно замінити або переставити раніше вбудовану техніку. Тому важливо, вже на етапі дизайн-проєкту, розуміти, що ви будете зберігати в кухонних шафах. Важливо передбачити все: ящики для каструль, місце для мікрохвильовки, відділ для зберігання посуду і багато іншого.

 


Пишемо список

Проєктуючи нову кухню, щоб максимально все врахувати, експерти радять написати список всього, що вже є на старій. Плюсом додайте побутові прилади, які ви мрієте купити. Причому як радять фахівці, при написанні списку, краще передбачити покупку приладів, які виконують кілька функцій. Для невеликої кухні таке об'єднання функцій обернеться суттєвою економією місць для зберігання.

Визначившись зі списком, наступним етапом виділіть в ньому прилади, які будуть підключені в розетку постійно, наприклад, мікрохвильовки, кава машини, електрочайник і тостер. Від цього залежить, скільки ж розеток буде на кухні. При цьому не забувайте про те, що багато побутових приладів не можна використовувати безпосередньо під верхнім рядом кухонних шаф. Наприклад, електрочайник парить під час роботи, з-за чого шафи почнуть псуватися. Тому розміщення таких електроприладів необхідно ретельно продумувати. Для решти пристосувань, які будуть використовуватися епізодично, необхідно передбачити інше місце зберігання, а так само й місце експлуатації.


Є ідея

Багато хто стикався з тим, що дрібна побутова техніка у вигляді чайника, тостера, блендера та інших кухонних «помічників», стоїть та заважає на робочій поверхні. Сучасна людина в погоні за полегшенням процесу приготування їжі «обростає» такими дрібницями. Це призводить до того, що місця на кухні все менше і менше, а стільниця заставлена ​​різноманітними електроприладами. Так відбувається через те, що місця для великої техніки на кухні завжди точно плануються заздалегідь, а ось про дрібну побутову техніку часто забувають.

Одним з варіантів розв'язання проблеми - вдатися до допомоги додаткових полиць і кронштейнів. До речі, їх можна розмістити під верхніми шафками або в разі, якщо не хочеться виставляти «дрібниця» напоказ, оптимальним варіантом стане її розміщення за фасадами кухонного гарнітура. Тим самим можна не тільки приховати все зайве, а й швидко дістати потрібний прилад при необхідності.

Ще один варіант - сховати малогабаритну техніку за дверцятами навісних шаф. Але в цьому випадку необхідно не забути про підведення проводки та розміщення розетки, якщо ви не плануєте кожен раз рухати техніку з місця на місце. Ще простіше - відразу придбати вбудовані моделі, оскільки вони більш органічно виглядають в інтер'єрі кухні, а також дозволяють більш гнучко розв'язувати питання з розміщенням. В той самий час, крім переваг, така техніка має і мінус - її вартість, як правило, вище, ніж окремо стояча.


Острів комфорту

Мало хто замислюється над тим, що звичайний кухонний стіл можна замінити на більш функціональний острів. В такому випадку невелику побутову техніку буде зручно розмістити саме там. Ще один варіант - розташувати прилади в відокремленій зоні, так би мовити, все в одному місці за тематикою. Наприклад, кавомани можуть організувати місце типу міні кава-бару, де комфортно розмістяться кавоварка, кавомолка, чайник і все необхідне для приготування улюбленого напою. А ось любителям снідати зі смаком можна організувати окрему «станцію» з тостером, електро грилем, млинницею та іншими побутовими помічниками.

Де знайти місце для такого «острова», запитаєте ви, якщо розміри кухні залишають бажати кращого? Легко, якщо на кухні є підвіконня. Тим більше якщо його замінити на більш широкий або зробити продовженням стільниці. Тоді додаткового корисного простору стане більше й знайдеться місце для дрібниць. Ще одним місцем-виручалочкою можуть стати ніші. Є безліч ідей з декорування таких просторів, але їх можна використовувати й для компактного зберігання побутових приладів. Для цього можна в ніші розмістити підвісні полки, змонтувати орні стулки дверей або висувні полиці.

«Аракс» у допомогу

Безумовно, ідеальним варіантом буде запрошення дизайнера, який в проєкті врахує всі нюанси. Якщо ж немає можливості та коштів запросити фахівця, це цілком можна зробити самостійно, скориставшись допомогою експертів «Аракс». Два торгові центри меблів та інтер'єру - на Великій кільцевій дорозі й Дніпровському шосе не тільки відрізняються багатим асортиментом якісних кухонних меблів і побутової техніки, а й дають можливість отримати консультації продавців та виробників всіх магазинів, розміщених в ТЦ. Але і це ще не все - на новому сайті Araks.ua онлайн можна знайти масу корисних товарів та порад на сторінці «Ідеї інтер'єрів» з прикладами й фото реальних об'єктів, або отримати консультацію професіоналів, вибравши експерта в розділі «Каталог Дизайнерів».

Тут є усе

Сайт Araks.ua допомагає заощадити час і сили під час ремонту. Кожен охочий має можливість не тільки вибрати необхідний товар, а й отримати консультації фахівців, які допоможуть покупцям «приміряти» меблі до своїх квартир і інтер'єру. Крім цього, на сторінках сайту створений каталог ідей, цікавих і стильних добірок новинок в наявності, ціни, акції та знижки на весь асортимент у двох торгових центрах. А зручна навігація, можливість фільтрувати пошук і детально розглядати фото товарів, відгуки покупців, все це робить ТЦ «Аракс» кращими у сфері покупок для дому та інтер'єру.

Особливе місце

Саме слово «кухня» у багатьох асоціюється з місцем тепла і затишку, де завжди пахне всякими смаколиками. Тому час і кошти, витрачені на облаштування цього простору вашого будинку, окупляться сторицею. Тим паче якщо до процесу проєктування та дизайну були залучені фахівці. Грамотне планування дозволяє отримати кухню, зручну як для господині, де все буде по своїх місцях і під рукою, а також затишну для всіх домочадців. Саме тоді це місце стане певним центром тяжіння для сім'ї, спілкування та проведення часу з близькими та друзями.

Рекомендуємо також

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

11.04.2024

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах

03.04.2024

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах