Легкий догляд за паркетом: поради від професіоналів

11.04.2023

Легкий догляд за паркетом: поради від професіоналів

23

0

184

Поділитися:

562

Незалежно від того, яким  типом паркету покрита ваша підлога - набірним або паркетною дошкою (про різницю цих покриттів можна дізнатись у статті "Мистецтво вибору – паркетна дошка чи набірний паркет?"), він все одно потребує догляду. Дерево як природний матеріал, піддається впливу навколишнього середовища, тому при експлуатації паркетної підлоги необхідно враховувати деякі її особливості.

Отже, попри те, що труднощі та занепокоєння ремонтних робіт залишилися позаду й ви стали щасливим володарем якісної та сучасної паркетної підлоги, вам потрібно враховувати ряд її особливостей. Безумовно, паркет є прекрасною прикрасою для будь-якого житлового приміщення, та власникам не варто забувати про важливість регулярного догляду за паркетом. Адже будь-який професіонал скаже вам, що не тільки зовнішній вигляд, але і термін служби підлогового покриття з деревини залежить від якості догляду за ним.

Ані сухо, ані мокро

Почнемо з основних правил.

  1. Важливо розуміти, що при високій вологості деревина вбирає в себе вологу, збільшуючись в розмірах. Але при недостатній вологості (наприклад, взимку під час опалювального сезону) дерево висихає, що призводить до зменшення розмірів паркетних дощок. Тому, аби забезпечити довгу службу необхідно забезпечити оптимальні параметри температури повітря для паркету - це  близько двадцяти градусів вище нуля при відносній вологості від 45 до 50%. Тому варто в приміщенні встановити контроль параметрів мікроклімату, наприклад, за допомогою термогігрометрів. Особливо важливо це робити в опалювальний сезон, коли рівень відносної вологості може знизитися на тривалий час нижче 35%.
  2. Щоб не сталося висушування паркету, потрібно підтримувати вологість в приміщеннях, застосовуючи зволожувачі повітря та регулюючи опалення приміщення. Тим більше, що така дбайливість про мікроклімат позитивно відобразиться не тільки на стані вашого підлогового покриття, але й на здоров'ї всіх членів родини. Адже створення правильного мікроклімату в приміщенні покращує сон, полегшує дихання, запобігає сухості шкіри та старінню тіла.
  3. Надмірно пересушене повітря в приміщенні (з вологістю менш як 40-45%), завдає значної шкоди паркетному покриттю. Зокрема, сушаться клепки, самі дошки починають тріщати, а між планками починають розходитись шви, з'являються невеликі щілини, що рано чи пізно призведуть до короблення паркету. Якщо це сталося через недбалість або довготривалу відсутність вдома, вам необхідно діяти негайно. Але тут є важливий нюанс. Багато господарів почнуть відкривати віконця і провітрювати приміщення, що ще більше погіршить стан паркету. Найкраще виправити негативні наслідки можна за допомогою кондиціонера, знизивши температуру в приміщенні та збільшивши вологість, для чого можна використовувати зволожувачі повітря або відкриті резервуари з водою.

 

Проте, підвищуючи вологість, важливо не перестаратися. Адже збільшення вмісту води в повітрі також призводять до розширення паркетної дошки. Ці процеси не залишаються без наслідків, поступово вони призводять до піднімання країв дошки та виштовхування з щілин лаку та шпаклівок.

Підвищення вологості у приміщеннях досить часто відбувається в літній період, а також у новобудовах або під час ремонтних робіт у квартирі. Щоб уникнути неприємних наслідків від надмірної вологості, її також можна знизити за допомогою кондиціонера або періодично нагрівати приміщення.

Зберегти блиск

Догляд за паркетним покриттям не обмежується лише контролем вологості. Треба пам'ятати про лаковий шар на поверхні, який відіграє важливу роль в захисті паркету від зносу, бруду та вологи, окрім чисто декоративної та дизайнерської функцій. Але з часом цей шар лаку стирається, чому сприяє бруд на взутті або незахищених ніжках меблів, які залишають на лаковій поверхні подряпини. Тому, щоб уникнути зносу паркету, необхідно регулярно застосовувати спеціальні засоби при догляді за підлогою, які не лише збережуть прекрасний зовнішній вигляд покриття на довгий час, але і значно збільшать термін його служби.

Крім того, фахівці радять всім власникам паркетних підлог, на ніжки меблів, наприклад, стільців і столів або крісел, прикріпити спеціальні повстяні наконечники або підкласти під них килимки. Тим більше це необхідно для стільців та крісел на колесах, які мають бути обладнані спеціальними коліщатками для паркету. Також особливу небезпеку для паркетних покриттів представляють каблуки-шпильки та домашні тварини, які залишають на його поверхні подряпини, плями, вм'ятини та інші пошкодження, тим самим скорочуючи термін його експлуатації.

Такі заходи обережності є необхідними, оскільки не можна допускати механічних пошкоджень паркету та порушенні лакового покриття. В такому випадку відбувається зміна фізичних властивостей деревини, що призводить до передчасного руйнування паркетного покриття. Тому, якщо ви або ваші близькі випадково подряпали паркет, рекомендується якомога швидше оновити лакове покриття.

 

Боязнь води

Окрім усіх вищезазначених особливостей, охайним господиням, які вперше стикаються з паркетним підлогою, необхідно, як «Отче наш», запам'ятати головне - при прибиранні паркетної підлоги категорично заборонено використовувати воду. На жаль, саме потрапляння води викликає гниття та пухирчастість паркету. Паркет також піддається впливу хімічних речовин. Тому для оживлення та часткового оновлення лакової поверхні необхідно користуватися спеціальними засобами для догляду за паркетними підлогами. Такі речовини потрібно наносити на підлогу рівномірним тонким шаром, користуючись сухою м'якою ганчіркою, уважно дотримуючись інструкції з використання. Або просто протирати паркет м'якою ганчіркою, а не жорсткою волосинною щіткою або чистити пилососом. І саме при такому правильному догляді та дотриманні умов експлуатації паркетна підлога буде довго вам служити та радувати око, створюючи в домі затишок та комфорт.

Всьому навчать в Аракс

Усі ці тонкощі детально розповість вам будь-який продавець магазину підлогових покриттів в київських ТЦ "Аракс". Крім того, саме у спеціалізованих магазинах вам допоможуть підібрати ідеальний варіант паркету для вашого дому або квартири. Торгові центри меблів та інтер'єру "Аракс" на Кільцевій дорозі та Дніпровському шосе в столиці мають найкращі магазини підлогових покриттів, які гарантують якість продукції від кращих брендів. Також на сайті Araks.ua онлайн можна знайти багато порад, які додатково допоможуть зберегти ваше підлогове покриття й переглянути товари для вашої підлоги та догляду за нею.

 

Рекомендуємо також

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

29.04.2024

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

Паркет - красиве і статусне покриття, яке відоме своєю примхливістю і вимагає ретельного догляду.  Паркет зроблений з деревини, а вона не любить сухості та перезволоження. У квартирах перезволоження не загрожує (якщо сусіди не затоплять), а з сухістю доведеться боротися, особливо в опалювальний період. Для паркету робоча вологість - 45-60%, температура 18-24°C. У цьому діапазоні й бажано підтримувати кондиції повітря. Тому перший засіб для догляду за паркетом - зволожувач повітря. В опалювальний сезон ця річ просто незамінна. За наявності зволожувача, догляд за паркетом буде простішим - він не буде розсихатися.