21.07.2023

Комод - від слова зручний

Комод - від слова зручний

Наразі складно знайти будинок, де не було б улюбленого господинями по всьому світу предмета меблів – комоду. І це не випадково, адже вважається, що назва "комод" виникла у Франції та означає "зручний". Проте існує ще одна версія, згідно з якою комод - це онук старого і давно всім відомого бабусиної скриньки, що зберігає в собі безліч цінних скарбів з дитячих спогадів. Втім, незалежно від країни походження, цей предмет інтер'єру давно завоював визнання завдяки своїм універсальним якостям: гармонійно вписуватися в інтер'єр, мати чудову ергономіку та ємність, якій  може позаздрити навіть невелика шафа для одягу.

Призначення та функціональність

Будь-який комод має одне головне призначення – бути місцем для зручного зберігання чогось. Тому існує безліч видів даного предмета меблів: для постільної білизни, одягу або навіть аксесуарів або ж косметики. Виходячи з такої універсальності, комоди можна зустріти мало не в будь-якій кімнаті - спальні, вітальні, передпокої, ванні або навіть на кухні. При цьому місця для зберігання в комоді мають декілька видів:

  • у вигляді ящиків;
  • вертикальних чи горизонтальних відсіків;
  • відкритих полиць.

Наприклад, у класичному варіанті комод має безліч горизонтальних висувних ящиків. Але зараз вибір моделей настільки великий, що можна з легкістю підібрати комод, вбудований у шафу-купе виключно з внутрішніми полицями, або поєднаний з ліжком, для використання в якості тумби або пеленального столика. Але, мабуть, найпростіший вид даного предмета меблів - платтяний гнучкий комод, який легко повісити на стіну або вертикальну поверхню в будь-якому місці.

Якщо говорити про розміри, то стандартними є комоди 130х180х50 см. Саме такі моделі найчастіше представлені в меблевих салонах як готові рішення. Безперечно, зараз можна замовити комод будь-яких розмірів, зробивши виміри. У такому разі, визначаючись з розмірами, слід пам'ятати, що від габаритів комода залежить його місткість та функціональність. Тому немає сенсу обирати модель шириною менш як 30 см - в неї важко вмістяться тонкі ковдри та простирадла. І вузькі моделі важко використовувати навіть для зберігання взуття. Що стосується висоти, то мінімальна становить близько 85 см, а максимальна близько 150 см. Звичайно ж, можна зробити вище або нижче, але краще відразу уявити, як ви діставатимете речі з верхнього ящика двометрового комода.

Ідеальний комод

Бажаючи знайти найбільш зручний для вас комод, спочатку потрібно чітко розуміти його цілі і завдання. Наприклад, якщо комод буде використовуватися для зберігання, варто вибрати модель з ящиками, або з вертикальними відсіками і полицями, щоб розмістити речі різної конфігурації. Якщо в кімнаті вже є шафа для одягу, а в сусідньому приміщенні організований гардероб, то підійдуть і компактні меблі з парою великих висувних ящиків.

При цьому в комоді найкраще розмістити чотири ящики. Пов'язано це з тим, що моделі з парою великих ящиків зазвичай ергономічніші, ніж комоди з безліччю вузьких відділень та полиць. Наприклад, комод мрії, швидше за все, матиме конструкцію ящиків з поділом внутрішнього простору перегородками, що значно допомагає впорядкувати речі. Також не варто вибирати екземпляри із надмірно глибокими ящиками. Інакше ви насилу зможете дістати речі в глибині, поки не перериєте все, що лежить спереду. Оптимальною глибиною комода є ширина 50-55 см. Якщо говорити про форму, то найпопулярнішими є прямокутні комоди. Це зрозуміло, адже меблі з такою геометрією вписуються в інтер'єр з будь-яким дизайном, відрізняються практичністю та зручністю експлуатації. Але можна розглянути й інші форми, наприклад Г-подібні моделі. Особливо актуальними є такі комоди для невеликих спалень, оскільки допомагають використовувати максимум корисної площі, заповнюючи порожні кути.

Щодо матеріалу, з якого може бути виготовлений комод вашої мрії, вибір дуже широкий: від масиву натурального дерева до металу та оргскла. Все залежить від вашого смаку та можливостей. Але найбільш функціональними та ергономічними є комоди, виконані з 3 груп матеріалів:

Дерев'яні. Вони надійні та мають візуально привабливу фактуру натурального матеріалу. Разом з тим їхня головна вада – висока вартість. Тому для її зниження каркас часто виготовляють із сосни, і лише фасади обробляють шпоном дорогих порід.

З ДСП та МДФ. Комоди з цих матеріалів давно стали бюджетною альтернативою моделям із масиву. Адже при використанні якісних дерев'яних плит такі комоди довговічні, надійні та безпечні.

З пластику. Такий вид комодів стійкий до впливу вологи, їх зазвичай встановлюють у ванних кімнатах та кухнях.

Дизайнерські вишукування

Скільки б зручним та містким не був би комод, ідеальний предмет меблів повинен бути гарним та візуально привабливим. Якщо говорити про комоди, то їх загальна естетика після матеріалу виготовлення майже повністю базується на фурнітурі. Тому, як кажуть дизайнери, при виборі комода своєї мрії, в першу чергу, необхідно звернути увагу на ручки. Вони повинні бути максимально надійними та безпечними, адже за скоби та кнопки легко зачепитися, особливо дитині. Тому найбезпечніший варіант – врізні моделі, які не виступають за поверхню фасаду. Також можна замовити для комода доводчики та стопори. Перші виключать удари та механічні пошкодження комода внаслідок плавного відкривання та висування внутрішніх елементів. А другі – стопори не допустять випадання ящиків. При цьому варто уточнити тип напрямних. Так, кулькові напрямні витримують високі навантаження, а ось роликові відрізняє мінімальна собівартість, у той час, як приховані відрізняються максимальною довговічністю.

Або можна використовувати тренд останніх років і пошукати комод без ручок. У таких комодах ящики відкриваються легким натисканням відповідної частини фасаду. Ці види комодів ергономічні, але водночас потребують додаткового догляду, особливо якщо йдеться про меблі з глянсовими фасадами. На поверхні можуть залишатися сліди рук, через що проводити їх очищення доводиться набагато частіше.

Якщо говорити загалом, залежно від дизайну, розрізняють універсальні моделі та комоди, виконані відповідно до канонів певного стилю. Перші підходять практично для будь-якого інтер'єру, а другі поєднуються тільки з меблюванням, що має ідентичну концепцію. Вибір повністю у ваших руках залежно від принципів поєднання та практичності. Так в кімнатах з класичним інтер'єром добре виглядатимуть комоди з фасадами з дерева, а ось у скандинавських спальнях доречніше використовувати світле глянсове оздоблення. Любителям змін ідеально підійде комод, який можна регулярно прикрашати плівками та іншими матеріалами.

Комод мрії можна знайти тут

Отже, якщо ви вирішили знайти ідеальний комод, варто звернутися до фахівців, наприклад, відвідати спеціалізовані ТЦ в Києві - торгові центри меблів та інтер'єру «Аракс». Саме тут, на Кільцевій дорозі та Дніпровському шосе у столиці, в одному місці зібрані найкращі магазини меблів від провідних міжнародних та вітчизняних брендів. Багатий асортимент та прийнятні ціни на всі види комодів допоможуть вам придбати комод своєї мрії. Крім цього, на сайті Araks.ua онлайн можна знайти масу порад від дизайнерів та різних акцій, що додатково допоможе зробити ваш будинок максимально комфортним та затишним.

23

0

187

Поділитися:

545

Рекомендуємо також

20.06.2024

Вдячність у знижках для наших захисників: створюйте затишок та комфорт у торговому центрі "Аракс" заощаджуючи

28.05.2024

Як вибрати ідеальні меблі для вітальні і не допустити помилок: поради щодо створення стильного та функціонального інтер'єру

14.05.2024

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина