Кімната для підлітка

29.04.2021

Кімната для підлітка

23

0

187

Поділитися:

2059

Здається, що пройшло зовсім небагато часу, коли ви переступили поріг будинку з маленькою дитиною на руках. Ще свіжі в пам'яті спогади про ремонт і покупках для новонародженого. Але час йде, а діти ростуть, і замість колиски пора купувати ліжко і повністю міняти дизайн дитячої кімнати, переобладнавши її в новий світ тінейджера.

Все змінюється

Коли дитина стає підлітком, інтер'єр його кімнати також повинен зазнавати зміни разом з господарем. Змінюються його потреби, тому новий дизайн повинен їм відповідати. У кімнаті підлітка вже немає місця іграшкам, зате потрібно розмістити робоче місце, оскільки в цьому віці важливо велику увагу приділяти навчанню. Буде потрібно оновити обробку і кольору, облаштувати простір для занять і відпочинку, де підліток може спілкуватися з друзями або займатися своїми справами. Також кімната тінейджера повинна повністю відповідати характеру її власника. І, щоб відповідати всім новим вимогам і врахувати нові деталі, найчастіше батьки вирішують зробити ремонт в кімнаті підлітка. Для того потрібно скласти докладний план і погоджувати основні моменти дизайну кімнати з самою дитиною. Адже підліток вже знає, чого хоче.

Необхідно продумати зонування кімнати. Найбільш важливі зони - це спальня, робоча зона та місця зберігання. Якщо розміри приміщення дозволяють, можна додати зону для заняття хобі (наприклад, спортивний куточок). У будь-якому випадку кімната підлітка повинна стати простором для його самовираження.

Ідеальний колір

Діти швидко ростуть, а разом з цим змінюються їхні звички та уподобання. Те, що ще вчора викликало захоплення, сьогодні може абсолютно не подобатися і викликати відторгнення. Тому, підбираючи кольори дизайну кімнати тінейджера необхідно врахувати, що дитина буде проводити в ній багато часу. Це означає, що забарвлення не повинна бути блідою і нудною або, навпаки, занадто яскравою. Адже велика кількість контрасту швидко стомлює очі й починає дратувати.

У цьому питанні дизайнери радять звернути увагу на характер вашого чада. Наприклад, якщо підліток по натурі тихий і спокійний, мало цікавиться активним життям і проводить дозвілля в інтернеті або за читанням книг, тоді в інтер'єр варто додати яскраві кольори: жовтий, помаранчевий або зелений. Однак таке строкате забарвлення не варто використовувати в дизайні всієї кімнати підлітка, нехай це будуть окремі елементи декору, текстиль або меблі. А ось для фону краще підбирати нейтральні відтінки бежевого, світло-сірого або коричневого кольорів.

Якщо ж дитина, навпаки активна, їй складно буде сконцентруватися на навчанні та всидіти на одному місці в оточенні яскравого дизайну. У такому випадку варто вибирати спокійні сині та зелені відтінки, сріблястий або бежевий. Спокійні пастельні відтінки ідеально підійдуть для кімнати непосиди. А якщо дитина наполягає на дуже яскравих або занадто темних кольорах, потрібно спробувати його переконати в тому, що йому самому швидко набридне такий дизайн кімнати, а від метушні перед очима він буде швидко втомлюватися. У той же час однотонний монохром можна розбавити яскравою картиною.

Загалом для кімнати підлітка ідеальної кольоровою гамою, на думку фахівців, вважається білий або сірий. Саме така палітра є нейтральною і поєднується з усіма іншими кольорами, підходячи для будь-якого стилю і візуально не перевантажує інтер'єр. Адже підлітки люблять наповнювати свою кімнату масою нових улюблених штучок і аксесуарів, і якщо в обробці буде багато яскравих кольорів, це буде виглядати строкато що призведе до швидкої стомлюваності зростаючого чада.

Зонування

Практичність, функціональність і безпека - ось головні принципи підліткової кімнати. Тому для зручності приміщення повинні бути розділене на зони. Якщо простору досить, тоді проблем зазвичай не виникає, однак у малогабаритних кімнатах найчастіше зони суміщені. При таких умовах варто використовувати багатофункціональні та комфортні меблі, наприклад, ліжка-горища з ортопедичними матрацами та простором під ними, де зручно розмістити комод, стелаж або письмовий стіл. Всього дизайнери виділяють три основні зони, які необхідно обладнати в кімнаті підлітка.

  • Спальна зона. Ще до ремонту в кімнаті тінейджера варто подумати про те, де розмістити спальне місце для сну і відпочинку. Найбільш підходяще для цього - дальній кут від дверей. Якщо приміщення просторе, спальню можна відокремити повноцінної перегородкою, за якою помістяться як диван, так і ліжко. Це ще зручно, коли в кімнаті двоє дітей. Для малогабаритних приміщень можна використовувати висувні ліжка, а також конструкції - горища. Місця вони займають мало, виглядають добре, а також дозволяють раціонально використовувати простір, що звільнився.
  • Робоче місце. Навчальний простір - це перш за все добре освітлений письмовий стіл. Тут же на стільниці першого в житті дитини робочого місця буде знаходитися комп'ютер і вся необхідна оргтехніка, а також допоміжні елементи - книжкові полиці, системи зберігання для канцелярських дрібниць. Крім виконання домашніх завдань за таким столом зручно малювати, займатися хобі або просто грати за комп'ютером під час перерви. Найкраще розміщувати робочий стіл біля вікна, де більше світла. Якщо такої можливості немає, варто подбати про яскравому освітленні цієї зони. Тут же можна поставити крісло і додатковий стілець, які стануть в нагоді, коли в гості прийдуть друзі.
  • Системи зберігання. При наявності в приміщенні глибокої ніші для зберігання безлічі речей підлітка можна вибрати вбудовану шафу-купе. А ось для інтер'єрів невеликих кімнат хлопчиків-підлітків підходять кутові моделі шаф або компактні комоди, розташовані під ліжком-горищем. Там зручно зберігати як постільну білизну, так і інші речі дитини. Для книг варто підбирати високі вузькі стелажі, які впишуться в невеликий простір або використовувати полки над робочим простором столу.

Світло всьому голова

Добре, якщо в приміщенні є велике вікно, і щоб сонце не світило дуже яскраво, можна використовувати щільні штори. А ось для північних приміщень краще вибирати прозорі або напівпрозорі фіранки з легких тканин, оскільки світла мало.

Крім природного освітлення будуть потрібні різні світильники. У кімнаті підлітка необхідно мати багато джерел освітлення. Для ігор необхідно створити один рівень світла, а для занять - інший. Тому можна використовувати приховані світлодіодні стрічки, гірлянди, торшери, настінні бра тощо. Вони можуть вбудовуватися в стельові системи, полки, а також розташовуватися на стінах. Прості лаконічні точкові світильники по периметру приміщення зроблять його світліше, візуально розширивши простір. Для робочої зони потрібно окрема яскрава лампа, а ось поруч зі спальнею не варто розміщувати яскраве світло, досить одного бра.

При цьому для кожної групи світильників повинні бути свої вимикачі. Також не варто забувати, що за допомогою освітлення можна розділити кімнату на зони. Наприклад, розсіяне освітлення не сліпить очі, воно підходить для центральної частини приміщення. А ось точкове освітлення в інтер'єрі підліткової кімнати варто використовувати тільки над конкретними областями приміщення. Також завдяки наявності декількох видів освітлювальних приладів підліток зможе самостійно створювати необхідний рівень світла і управляти атмосферою кімнати.

Cтиль інтер'єру

Сучасні тенденції в дизайні пропонують на вибір величезну кількість стилів, які практичні, цікаві і зручні. У цьому питанні важливо лише одне - дизайн кімнати для підлітка необхідно підбирати з урахуванням не тільки естетики, але інтересів і схильностей дитини.

  1. Класика - завжди актуальний стиль інтер'єру. Сучасна класика відмінно виглядає в кімнаті спокійного підлітка. Для такого стилю характерне використання тільки дорогих і якісних матеріалів - дерева, натуральних тканин, каменю. Колірна гамма класики стримана, це природні відтінки коричневого, бежевий, білий, пастельні тони. Для класики важливі правильні пропорції і форми, а також симетрія. Як декор використовують текстиль, антикваріат, статуетки, дзеркала, свічники, картини, стилізовані під старовину фото.
     
  2. Авангард. Цей стиль - повна протилежність манірному класичного стилю. Саме тут зустрічаються найбільш екстравагантні деталі, поєднання кольорів та оздоблення. У авангардному дизайні не робиться наголос на деталі, а основна увага зосереджена на великих формах. А ось вони якраз можуть бути самими неймовірними. Серед квітів найбільш популярні чисті відтінки: червоний, синій, жовтий, зелений, а також білий і чорний. Особливо актуальні контрастні поєднання. В результаті дизайн кімнати для підлітка стає яскравим і динамічним. Наприклад, в авангард вписуються тренажери, що важливо, якщо дитина любить спорт. Сподобається такий інтер'єр і підліткам, які цінують техніку, комп'ютери, а також творчим натурам. У цьому стилі дизайн меблів не суперечить її функціональності. У кімнаті підлітка можуть бути безкаркасні м'які крісла, які при бажанні просто ставляться один на одного, коли не потрібні. Крутяться полки, шафи або ліжко, підвішені на ланцюгах до стелі.
  3. Лофт. Щоб створити кімнату в цьому стилі потрібно врахувати, що буде потрібно великий простір. Адже лофт не терпить тісних приміщень. У той же час меблів не повинно бути багато, лише найнеобхідніше. Як матеріали в обробці можна використовувати все: починаючи з дерева і закінчуючи цегляною кладкою, металом або бетоном. Також для дизайну в цьому стилі характерне поєднання грубої обробки і яскравою красивою меблів на контрасті. Такий інтер'єр сподобається багатьом тінейджерам незалежно від їх захоплень і рис характеру.
  4. Хай тек. Цей суворий мінімалістичний стиль по достоїнству оцінять багато підлітків. Адже при створенні хай-тека дизайнери надихалися мріями про космічні подорожі і відкриття нових планет. В результаті хай-тек не містить в собі нічого зайвого і в першу чергу орієнтований на сучасний світ з прицілом на майбутні технології та новинки. У хай-тек інтер'єрі використовуються останні новинки техніки і матеріалів, на тлі простоти ліній, мінімуму меблів та декору, що помітно полегшує процес прибирання. Колірна гамма хай-тека стримана, в інтер'єрі підліткової кімнати найбільш популярні холодні кольори. Багато гладких глянцевих поверхонь, скла, металу, особливо блискучих хромованих елементів. Текстиль та оздоблення стін найчастіше однотонні без малюнка. Також і меблі проста і чітка. Самі тумби, столи і крісла легкі часто на металевих ніжках. А ось громіздкі книжкові шафи краще замінити більш легкими стелажами.
  5. Етніка. Для кімнати підлітка, який цікавляться далекими країнами і подорожами, можна вибрати етнічний стиль. Його характерною рисою є натуральні матеріали, а також звірині принти в обробці і декорі. Що стосується кольорів, це в основному різні відтінки коричневого, бежевий, пісочний, золотистий, небесно-блакитний і теракотовий. Всі меблі повинна бути з дерева, простою і легкою, навіть трохи грубуватою. Також популярні плетені крісла і бокси для речей.
  6. Морський стиль. Він підійде любителям подорожей і безкрайніх водних просторів. Щоб обставити кімнату підлітка в такий тематиці, будуть потрібні стилізовані корабельні елементи. Це можуть бути декоративні канати, ілюмінатори, рятувальні круги. Якщо підлітку більше подобаються старовинні кораблі, то для дизайну кімнати можна використовувати дерев'яні скрині, бочки, гамаки. Саму кімнату можна переробити на подобу каюти, відокремивши спальну зону від решти приміщення. В оформленні такої кімнати використовують відтінки синього, червоний, білий і коричневий. При цьому важливо не переборщити з декором, досить одного-двох характерних елементів і відповідної забарвлення.
  7. Кітч. Подібний інтер'єр підійде для підлітка, який любить сміливі поєднання і експерименти. Цей стиль також підійде в тому випадку, якщо дитина хоче мати в інтер'єрі своєї кімнати незвичайні кольори і фактури. Тоді можна зійтися на компромісі, оформивши підліткову кімнату в дусі кітчу. Адже саме такий дизайн повністю заперечує всі художні та стильові канони - це одночасно легковажна жарт і в той же час цілком серйозний оригінальний стиль. Ідея кітчу полягає в перетворенні несмаку в щось оригінальне. Подібна кімната підійде для бунтарів і підлітківів з розкутим характером. Обмежень щодо вибору кольору або матеріалів немає, можна поєднувати все що завгодно. У той же час обстановка кімнати, незважаючи на безліч елементів, повинна виглядати єдиним цілим. І щоб інтер'єр підліткової кімнати не нагадував страшну мішанину різних деталей, можна поступити просто: відокремити різні за стилем зони приміщення один від одного перегородками або навіть смугами чорного кольору в оздобленні стін з підлогою.
  8. Конструктивізм. Оскільки цей дизайн позбавлений всього зайвого, кімната буде лаконічною, практичною і суворої. Даний стиль передбачає мінімум меблів, відсутність декору, багато вільного місця і світла. Всі елементи компактні, добре продумані, практичні. Однак, щоб подібний інтер'єр не виглядав нудно, допустима асиметрія, а також наявність помітних акцентів. Така кімната сподобається підлітку, зосередженому на навчанні - нічого зайвого, що могло б відвернути від занять.

Необхідна допомога

Безумовно, на кожному з етапів створення кімнати для підлітка як в Україні, так і в усьому світі, у батьків виникає безліч труднощів. Гарною підмогою в цей час можуть стати торгівельні центри «Аракс», в яких можна вибрати і купити все необхідне для обладнання приміщень і інтер'єру тінейджерів, починаючи від меблів і предметів інтер'єру, закінчуючи освітлювальними приладами та елементами декору. Також в цьому допоможе інтернет: сайт Araks.ua, який якраз заощадить час і сили в цей час. Тут можна знайти масу корисних товарів і рад на сторінці «Ідеї інтер'єрів» з прикладами і фото реальних об'єктів, або отримати консультацію професіоналів, вибравши експерта в розділі «Каталог Дизайнерів». Тут же можна знайти необхідний товар, і отримати консультації фахівців, які допоможуть покупцям «приміряти» меблі до своїх квартир і інтер'єру. А головне - на сторінках сайту створений каталог ідей, цікавих і стильних добірок новинок в наявності, ціни, акції та знижки на весь асортимент мережі в двох торгових центрах в Києві на Великій кільцевій дорозі і Дніпровському шосе.

Рекомендуємо також

20.06.2024

Вдячність у знижках для наших захисників: створюйте затишок та комфорт у торговому центрі "Аракс" заощаджуючи

28.05.2024

Як вибрати ідеальні меблі для вітальні і не допустити помилок: поради щодо створення стильного та функціонального інтер'єру

14.05.2024

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина