Як обрати кухню на замовлення? Поради професіоналів

12.10.2021

Як обрати кухню на замовлення? Поради професіоналів

Dekorde, будинок німецьких меблів

2

2

Поділитися:

575

Проєктування кухні - одна з найскладніших завдань в облаштуванні житлового простору будинку. Щоб вона була зручною і комфортною, необхідно продумати кожну дрібницю, передбачити сотні нюансів. Кухні на замовлення спрощують цей процес. У цьому випадку власник будинку може створити свій варіант, що відповідає його смаку, уявленням про комфорт. Перед тим, як замовити кухню, важливо розібратися з основними аспектами, що впливають на якість кінцевого варіанту.

Проєктування

Кухонний гарнітур повинен бути зручним, практичним, вписуватися в інтер'єр простору. Краса - поняття суб'єктивне, кожен з нас має власні уявлення про прекрасне. Але перед тим, як вибрати дизайн, колір і матеріали, рекомендуємо почитати про їх переваги та недоліки, поспілкуватися з тими, хто вже має досвід експлуатації кухні з аналогічних матеріалів.

Також варто пам'ятати, що проєктування кухні починається з технічних моментів, спочатку потрібно з'ясувати:

  • Де будуть встановлені розетки;
  • Місцезнаходження плити, витяжки, монтаж трубопроводу для неї;
  • Місцезнаходження водопроводу, каналізації.

Місце установки розеток і їх кількість повинна відповідати розташуванню побутової техніки. Тут варто врахувати, що, наприклад, холодильник не рекомендують розміщувати поруч з духовкою або плитою, а пральна і посудомийна машина повинні стояти поруч з водопроводом і каналізацією. Тільки після прийняття остаточного рішення щодо компонування побутової техніки та всіх кухонних приладів, приступають до планування кухні, вибору її дизайну.

Розмір кухонного гарнітура зазвичай визначається дуже просто - він повинен відповідати габаритам кімнати. Зручно, якщо кухня велика, достатня кількість робочих поверхонь - мрія будь-якої господині. Але в цьому випадку варто продумати, де буде розташовуватися плита, мийка, холодильник, адже саме між цим «трикутником» відбувається найбільше рухів.

На маленькій кухні належить вирішити зовсім іншу проблему - як вмістити все необхідне без шкоди для комфорту. В цьому випадку можна експериментувати з розміром вручений поверхні, вибором компактних варіантів побутової техніки.

Матеріали

Кухонні фасади виготовляють з масиву дерева і МДФ. Масив дерева - дорогий матеріал, що вимагає дбайливого догляду. МДФ - більш доступний і практичний варіант, який дозволяє реалізувати практично будь-які дизайнерські рішення. Фасад з МДФ може бути покритий шпоном, плівкою або пофарбований.

Також в фасадах можуть використовуватися вставки зі стекол.

Не менш важливо обрати відповідну стільницю. Для виготовлення стільниць використовують три типи матеріалів:

  • МДФ;
  • Кераміка або мозаїка;
  • Натуральний або штучний камінь.

Наповнення кухонного гарнітура

Щоб кухня була красивою і комфортною в експлуатації, вона повинна відповідати прийнятим пропорціям. Вважається, що розміри «правильного» кухонного гарнітура повинні бути кратними 15 см.

Наступне важливе рішення - вибір кольору. Кухня не обов'язково повинна бути однотонною. Дуже стильно і сучасно виглядають двоколірні кухні, де поєднуються темні і світлі відтінки або зовнішній вигляд дерева і кольорова поверхня. Щоб візуально збільшити простір використовують один простий прийом - верхні шафки роблять світлими, а низ - темним.

Комплектація кухонного гарнітура залежить від особистих переваг власника, шафки можуть бути орними або виїзними, горизонтальними і вертикальними. Обов'язково варто передбачити окремі ящики для столових приладів, тарілок, чашок. Зручно, коли вони знаходяться недалеко від посудомийної машини або кухонної мийки.

Не варто економити на якості механізмів і фурнітури. Комплектація ящиків, шафок автодоводчиком заощадить чимало часу і зусиль, позбавивши від проблем з незакритими дверима. Рекомендуємо вибирати фурнітуру відомих європейських виробників, незважаючи на більш високу вартість, її покупка виправдана, завдяки надійності, довговічності.

Якщо розмір кухні дозволяє укомплектувати її вбудованою технікою, не варто на цьому економити. Завдяки їй можна створити єдиний простір, вона займає менше місця, зручна в експлуатації.

Загальні поради

При плануванні кухні варто приділити увагу організації освітлення. Дуже зручно, коли верхні шафки забезпечені підсвічуванням, яке освітлює робочу поверхню. Не зайвим буде установка світла в самих шафках. Для кухонної мийки відмінно підійде високий змішувач зі шлангом, це дозволить уникнути сильних бризок і не обмежувати себе при митті великих каструль, ваз, іншого посуду.

Щоб кухня і весь будинок не наповнювалася моментально ароматами їжі, важливо підібрати витяжку достатньої потужності. Розмір витяжки ніяк не пов'язаний з її потужністю, тому при виборі необхідно уважно вивчити технічні характеристики.

Установка кухні

Монтаж кухні краще довірити фахівцям, але щоб уникнути проблем в майбутньому, рекомендуємо контролювати процес монтажу особисто. Всі стики кухні повинні бути заламіновані всередині і зовні. Всі дроти від побутової техніки повинні бути підключені і приховані за стінами кухонного гарнітура.

Підключення посудомийної, пральної машини, газової варильної поверхні краще довірити профільним фахівцям.

Рекомендуємо також

10 порад щодо вибору дивана

10 порад щодо вибору дивана