27.09.2023

Дверні отвори: форма та матеріали для унікального дизайну

Дверні отвори: форма та матеріали для унікального дизайну

Навіть у найменшій квартирі чи будинку є дверні отвори, які є конструктивним елементом між двома приміщеннями. Однак, якщо вам хочеться, щоб вони ще стали частиною інтер'єру з естетичної точки зору, необхідно зайнятися їх оформленням. Тоді за допомогою комбінації матеріалів, фактур та колірних рішень, ви досягнете того, що дверні отвори стануть повноцінними художніми елементами, що органічно вписуються в інтер'єр вашого будинку.

Різноманітність форм

Для початку уважно розгляньте свої дверні отвори – між спальнею та коридором, кухнею та передпокоєм, ванною та іншими кімнатами. Звернули увагу, що у більшості випадків усі вони виконані у вигляді прямокутника? Звичайно, це стандартна загальновизнана форма дверей. Але дверний отвір не обов'язково повинен мати форму прямокутника. Йому можна надавати будь-яку довільну форму, наприклад півкола або арки. Щоб вибрати ідеальний проріз, що підходить під ваші запити, і покращити його, розгляньмо основні форми дверних отворів.

Перший і найпоширеніший серед них, як і було сказано вище, це прямокутний дверний отвір, який вважається класичним. При цьому неважливо чи є там двері, чи ні. Для того, щоб ушляхетнити такий отвір, вам потрібні лиштви та, для особливо вибагливих господарів, ще можна використовувати вітражі, розташовані у верхній частині.

Другий вид дверного отвору має трапецієподібну форму. На відміну від прямокутної він не настільки популярний, тому що виглядає невиграшно в маленьких приміщеннях, оскільки така форма візуально "з'їдає" простір. Але в просторих приміщеннях трапецієподібна форма виглядатиме доречно. Такий дверний отвір краще обшивати матеріалами у світлій колірній гамі. Важлива деталь - не слід підводити вузьку верхню частину трапеції близько до стелі, оскільки це створить відчуття важкої та низької стелі.

До третього виду дверних отворів належать арки. Такі форми стануть відмінним вибором, якщо дверний отвір не має стулки. Тоді відсутність гострих кутів, плавність ліній і переходів візуально піднімають стелю в просторих приміщеннях, а в маленьких, навпаки, робить її нижчою. При цьому аркова форма відмінно поєднується з оздобленням натуральним деревом. Також для обробки такого отвору можна використовувати МДФ з імітацією натурального дерева або панелі із пластику зі схожою колірною гамою та фактурою.

Останнім видом дверних прорізів вважаються усі, що мають асиметричну форму. Саме вони зараз стали трендами сьогодення. Однак, проєктуючи отвір у польоті вашої фантазії, варто уникати ламаних ліній та гострих кутів. Краще дотримуватися плавності переходів. Для обробки таких нестандартних отворів відмінно підійде обклеювання шпалерами або фарбування.

Матеріали оздоблення

Різноманітність форм дверних отворів диктує необхідність використання різних матеріалів їхньої обробки. Благо, що їх зараз існує безліч. Наприклад, почнемо з найпростіших у використанні та виконанні шпалер. Це не тільки простий, але також перевірений і доступний варіант для обробки дверей практично будь-якої форми. При цьому шпалери підбирають у колір стін. У такому випадку дверний отвір зіллється з інтер'єром, ніби розчиняючись у ньому. Іншими словами, цей варіант є ідеальним рішенням, якщо ви хочете, щоб дверний отвір практично не виділявся, створюючи гармонійне поєднання між двома з'єднаними приміщеннями.

Другий вид матеріалів, які найчастіше використовуються для оформлення дверних отворів, є панелі МДФ. Принадність використання МДФ панелей полягає в тому, що нема потреби виконувати попередню підготовку поверхні перед їх монтажем. Навіть не потрібно вирівнювання або нанесення шару штукатурки. Адже МДФ міцний матеріал, який не прогинатиметься, тріскатиметься, ламатиметься і дозволить створити рівну поверхню, усунувши нерівності та дефекти. А широкий спектр колірних рішень та фактур дасть можливість підібрати обробку, яка поєднуватиметься з будь-яким інтер'єром.

Далі за частотою використання йдуть пластикові панелі. На відміну від МДФ, пластик крихкий та ламкий матеріал. Тому, якщо ви вирішили використовувати його як обробку, вам знадобиться попередня підготовка поверхонь з використанням штукатурки або гіпсокартону. Вся справа у структурі пластикових панелей – вони мають пористу структуру. Якщо поверхню на яку кріпляться панелі попередньо не вирівняти, то при фізичному впливі з'являться тріщини. Для кріплення таких панелей в отворі найкраще підійдуть рідкі цвяхи. А стики можна замаскувати пластиковими куточками.

Ще один матеріал, який використовується при оформленні дверей, це гіпсокартон. Але потрібно розуміти, що обробка гіпсокартоном не є фінішною, а служить для усунення нерівностей або застосовується в тому випадку, якщо змінено форму дверного отвору. У ході робіт на профіль з оцинковуванням монтують листи гіпсокартону. А після завершення монтажу на отриману поверхню обов'язково наносять ґрунт і лише потім обклеюють шпалерами або фарбують.

Не так часто для оформлення дверей використовується і плитка. Її застосування буде доречним, коли стіни виконані в аналогічному стилі. Для прикладу це ванна кімната, де використання плитки найбільше раціонально. При цьому плитка не обов'язково повинна мати форму квадрата або прямокутника, на ринку представлені різноманітні варіанти вигнутих форм, тому обробка дверного отвору арочної форми не доставить серйозних проблем.

Також для обробки отворів можна використовувати штукатурку. Хоча оздоблення штукатуркою поступово відходить у минуле і використовується в тому випадку, коли потрібен бюджетний варіант для підготовки під подальше фарбування або наклейку шпалер. Причиною тому – недоліки такого оздоблення, серед яких бруд під час виконання робіт, а якщо порушити технологію нанесення, поява тріщин на поверхні.

Замість штукатурки деякі спеціалісти для обробки використовує гіпс. Це цікавий і водночас непрактичний матеріал через його тяжкість та крихкість. Тому майте на увазі, якщо ненадійно закріпити елемент гіпсової ліпнини, існує велика ймовірність, що він розіб'ється внаслідок падіння. Ще один недолік – від вологи гіпс руйнується. Тому категорично не рекомендується встановлювати елементи гіпсової ліпнини в приміщеннях з підвищеною вологістю, наприклад, у ванних кімнатах. Крім цього, потрібно врахувати, що для того, щоб гіпс виглядав по-справжньому вражаюче, його має бути багато, а всі елементи потрібно поєднувати між собою. Тому використання гіпсової ліпнини за умов тісних просторів - невдала ідея. А ось великі, світлі та просторі приміщення в поєднанні з широкими дверними отворами - ідеальний варіант для створення художніх композицій з гіпсових елементів.

Якщо говорити про сучасні аналоги гіпсу, то є поліуретан. Його переваги - легкість, міцність та вологостійкість. При цьому на вигляд нічим не відрізняється від гіпсу, проте має ряд переваг, таких як міцність, легка вага і стійкість до впливу вогкості. Тому, якщо потрібно виконати оформлення дверного отвору ванної кімнати елементами ліпнини, найкращим вибором стане поліуретан. Нині над ринком представлені тисячі окремих елементів, у тому числі можна створювати складні художні композиції. Після їх монтажу місця стиків окремих елементів покривають шпаклівкою та допрацьовують наждачкою.

Було б бажання

Ми розглянули лише частину матеріалів, які можна використовувати для обробки дверного отвору. Для створення більш вишуканих інтер'єрів можна використовувати варіанти оздоблення натуральною деревиною або каменем. Безперечно, вибір завжди залишається за вами. Щоб досягти потрібного ефекту, потрібно експериментувати з матеріалами, квітами та фактурами. А щоб робота йшла легко, варто заглянути в один із торгових центрів «Аракс» у Києві. Саме тут в одному місці ви знайдете все необхідне для обробки дверей: починаючи від матеріалів і закінчуючи безліччю видів фурнітури. А головне – консультанти «Аракс» допоможуть вам зробити найкращий вибір відповідно до ваших вимог.

23

0

187

Поділитися:

1212

Рекомендуємо також

20.06.2024

Вдячність у знижках для наших захисників: створюйте затишок та комфорт у торговому центрі "Аракс" заощаджуючи

28.05.2024

Як вибрати ідеальні меблі для вітальні і не допустити помилок: поради щодо створення стильного та функціонального інтер'єру

14.05.2024

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина