04.01.2024

Дитина на кухні – безпека у пріоритеті

Дитина на кухні – безпека у пріоритеті

Якщо у вас є діти, ви як ніхто інший знаєте, наскільки маленькі члени сім'ї люблять грати на кухні. Причому для цього є багато причин. Починаючи від найпростішої, пов'язаної з тим, що діти бачать, як багато часу дорослі збираються разом і проводять багато часу в цій кімнаті. А коли на кухні готується смакота, розповсюджуючи по будинку аромат, це приміщення для малюка завжди стає бажаним місцем для відвідування. І закінчуючи тим, що саме кухня в сучасних квартирах є насиченою різними електронними приладами, які прагне вивчити допитливий розум дитини. Все було б добре, якби таке похвальне прагнення не призводило до небезпечних ситуацій. Адже дитина може відкрити духовку, що працює, включити конфорку, стягнути з печі каструлю з киплячою водою, стукнутися об відкриті дверцята тумби. Так, встежити за кожним його рухом або «маршрутом» маленького дослідника природи дійсно практично неможливо. Тому багато педіатри взагалі не рекомендують пускати дитину на кухню, якщо їй не виповнилося хоча б три роки. Або радять тримати маленьких дітей на руках або садити у спеціальний стільчик під час їжі. Але чи варто так категорично підходити до цього питання? Може набагато простіше убезпечити кухню для малюка? І багато батьків скажуть вам, що цілком можливо забезпечити безпеку дитини на кухні та зайняти її справою. Наприклад, правильно облаштувати приміщення і розмістити предмети в шафках, а також всіляко заохочувати його бажання стати помічником.

Все під замок

По-перше, зараз багато виробників як меблів, так і побутової техніки розробляють свою продукцію з урахуванням забезпечення безпеки для дітей. Зокрема, щоб ваша кухня була безпечним місцем для ваших молодших членів сім'ї, купуйте тільки ту техніку, в якій є функція «захист від дітей». Так захисними пристроями сьогодні оснащується більшість пристроїв для кухні, такі як: пароварка, варильна панель, мікрохвильова піч та посудомийна машина. Ці розумні пристрої дозволяють блокувати весь пристрій після того, як ви завершили роботу з ним. Як тільки мікрохвильова піч або посудомийка вам знадобляться знову, ви просто вводите код - і машина знову буде готова до роботи. Також і в газових плитах є подібна функція: блокує подачу газу в небезпечних ситуаціях.

Але навіть якщо ваша побутова техніка не настільки сучасна, не турбуйтеся. Адже ви цілком можете закривати варильну панель кришкою, а передню частину плити – рейлінгом. Або просто знеструмлювати прилади після приготування.

Аналогічним способом треба подумати про безпеку дитини, насамперед від розпечених предметів. Найбільш безпечною вважається варильна панель індукційного типу, яка не нагрівається. А ось звичайні газова та електроплити не можуть «похвалитися» цією особливістю. Тому завжди слідкуйте, щоб малюк не підходив до них близько, а також візьміть за правило ніколи не ставити каструлю чи сковороду на передні конфорки. І після закінчення готування відразу прибирайте все з плити - остудити їжу можна і в іншому місці, яке для дитини недоступне.

Що стосується духовок, то менш небезпечні з них ті, у яких дверцята складається з двох-трьох шарів скла, тому зовні вона не нагрівається. Крім того, вона має відкриватися із зусиллям. Найсучасніші духовки забезпечені блокатором, який не дозволить відкрити дверцята під час приготування.

Якщо говорити загалом, для всієї великої побутової техніки візьміть за правило вибрати моделі з ручками, що потрібно утоплювати, які потрібно натиснути, перш ніж включити.

Вище чи нижче?

Досвідчені батьки знають, навіть ідея встановити прилад вище не завжди рятуватиме малюка від небезпеки. Адже якщо малюк поставить собі за мету до нього дістати, він рано чи пізно здогадається підставити собі табуретку. Тоді крім можливості обпектися гарячим наповненням, дитина може отримати травму від падіння предмета з висоти. Тому всі електроприлади, такі як кавомолка, міксер, тостер, блендер тощо, краще тримати закритими на верхніх полицях кухонного гарнітура.

Але що робити з таким пристроєм, який є найчастішою причиною дитячих опіків – чайником? Спочатку цей електроприлад потрібно не тільки ставити подалі від краю стільниці. Потім ретельно змотуйте його провід у коло, щоб дитина не змогла за нього вхопитися і стягнути чайник з окропом на себе.

Ще одне джерело небезпеки на кухні – розетки. Сьогодні їх модно розташовувати майже біля кухонної поверхні. Однак, це небезпечно для маленьких дітей. Тому, якщо проводка у вашому будинку передбачає тільки таке розташування розеток і вам важко його змінити, обов'язково встановіть заглушки. А в ідеалі - зовсім змініть розетки на ті, які мають кришки на потужних пружинах.

Меблевий дитячий рай

Якщо ви тільки купуєте кухонний гарнітур, одразу вибирайте ті моделі, в яких є мінімальна кількість гострих кутів. Причому це стосується не тільки стільниць та стільців, а й накладних ручок на тумбах. Втім, останні з появою маленького дива у вашій родині можна замінити заокругленими ручками з виїмками. Також бажано, щоб усі тумби кухонного гарнітура були закриті однією суцільною стільницею, і між ними не було щілин, куди дитина може просунути руку чи голову. Також не повинно бути вільного простору між підлогою та низом тумб. Адже туди може закотитись м'ячик, і малюк полізе за ним, намагаючись дістати свою іграшку.

А головне, безумовно, кухонні меблі повинні бути простими та стійкими. Якщо у вашому будинку є малюк, поки відмовтеся від барної стійки та високих стільців. Адже дитина може забратися на них і впасти. Тому найкращим рішенням поки що у вас в будинку є маленькі діти, придбати на кухню стійкий стандартний стіл на чотирьох ніжках і легкі стільці. Саме під такими меблями малюк може повзати, не ризикуючи отримати травму.

«Аракс» забезпечить безпеку

Кожен з батьків знає, що заради безпеки його дитини він готовий на будь-які перетворення. Без сумніву, можна один раз витратити більше грошей на «розумні» прилади та спеціальний посуд для кухні, ніж потім із завмиранням серця стежити за кожним рухом своєї дитини. Але щоб без проблем знайти меблі, які, як було описано вище, буде зроблено з урахуванням усіх параметрів безпеки, а також придбати побутові прилади та техніку, найкраще відвідати спеціалізовані торгові центри меблів та інтер'єру «Аракс» у Києві. Саме тут в одному місці ви зможете не тільки отримати консультацію експертів з усіх питань, що вас цікавлять, але також замовити та придбати все необхідне для забезпечення безпеки вашій дитині на кухні в одному місці.

23

0

184

Поділитися:

692

Рекомендуємо також

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

29.04.2024

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль