Балкон або лоджія – для роботи та відпочинку

24.01.2022

Балкон або лоджія – для роботи та відпочинку

23

0

182

Поділитися:

1330

Майже всі так чи інакше замислювалися про можливості віддаленої роботи. І, якщо раніше такий спосіб діяльності розглядався як один із альтернативних варіантів, останні кілька років привели його до категорії необхідних.

Тому все більше людей займаються облаштуванням місця для роботи і відпочинку вдома. Адже, як відомо, «хто хоче діяти, той шукає можливості, хто не хоче шукає причини». Тому, навіть, якщо місця катастрофічно не вистачає, але необхідно облаштувати затишний мініофіс у власній квартирі, можна звернути увагу на балкон чи лоджію. При цьому облаштувати робочу зону у своєму житлі можуть фахівці в торгових центрах меблів та інтер'єру «Аракс» – на Кільцевій дорозі та Дніпровському шосе в Києві.

З чого почати

Отже, якщо немає інших варіантів розміщення робочого кабінету, можна перетворити на нього балкон за допомогою фахівців або власної фантазії. У разі позитивного рішення, починати потрібно з очищення вашого, нехай і малого, але власного шматочка житлового простору.

А для цього потрібно прибрати все зайве. Адже, як не крути, навіть у дуже охайних господарів, балкон або лоджія найчастіше грає роль складу речей, які вже не використовуються для господарювання, а викинути шкода.

Геть без жалю горщики з квітами, коробки та всякі шафки. Тільки після такого генерального прибирання можна оцінити обстановку та почати обмірковувати план майбутнього офісного простору.

Окинувши поглядом балконний простір, ви повинні зрозуміти, що саме ви хочете розмістити тут: робочий кабінет, особисте місце для релаксу та відпочинку або куріння на відкритому повітрі, або міні квітник все-таки важливіше. І лише після чітко прийнятого рішення можна переходити до плану дій, адже багато залежатиме саме від вашого рішення.

Наприклад, для облаштування місця під куріння або квітник зовсім не обов'язково утеплювати та засклити балкон, досить небагато облагородити з мінімальними вкладеннями коштів. А ось у разі необхідності створення робочого простору вам обов'язково доведеться включити до списку дій скління, утеплення та проведення комунікацій на балкон або лоджію.

Є ідеї

Сучасні дизайнери вже багато років діляться безліччю ідей щодо оформлення інтер'єрів балконів і лоджій, пропонуючи від класичних варіантів до найкреативніших і найнеймовірніших рішень. Та й самі власники вже облаштованих приміщень із задоволенням діляться як фотографіями так і описом виконаних робіт, варто лише відкрити інтернет та увести відповідний пошуковий запит.

Найчастіше вам залишається лише знайти максимально привабливий варіант та на його основі створити власний мініофіс на балконі. У разі невпевненості, можна просто найняти спеціалістів, які допоможуть не лише намалювати необхідний інтер'єр з урахуванням усіх ваших вимог, але й зможуть організувати працівників, проконтролювавши весь процес та перебіг його виконання.

Більше того, якщо дозволяє площа балкона, робочий кабінет цілком можливо поєднати із зоною відпочинку. Тим самим на лоджії в неробочий час можна влаштовувати невеликі посиденьки - вечірки у колі кількох найближчих друзів.

Не менш зручним та придатним стане балкон для тих, хто займається творчістю. Облаштована лоджія цілком може стати робочим куточком художника чи рукодільниці.

Але, незалежно від призначення приміщення, як і у разі ремонту в квартирі або будинку, приступаючи до робіт на балконі, необхідно передбачити безліч деталей та ретельно розрахувати кожну дрібницю.

Наприклад, щоб уникнути казусів у майбутньому, якщо ви вирішили зробити кабінет з балкона, шляхом приєднання його до житлової кімнати (зі знесенням перегородки), дуже важливо врахувати, що вам обов'язково потрібно отримати дозвіл бюро технічної інвентаризації.

Базисні роботи

Проєктуючи робоче місце на лоджії, насамперед, подбайте про максимальний комфорт. Зокрема, враховуючи наш клімат, важливо зробити балкон сухим, теплим, захищеним від протягів, вологи та шуму. Тут важливі не лише якісні склопакети, а й рівень тепло та термоізоляції. Але не засмучуйтесь, адже, враховуючи невелику площу, будь-який балкон цілком можна зробити затишним та функціональним, його простіше утеплити та обігріти.

У випадку не засклених балконів або зі старими дерев'яними рамами, в першу чергу подбайте про якісне скління сучасними пластиковими вікнами, які також будуть служити додатковою перешкодою для шумів з вулиці. При цьому краще вибрати подвійний або потрійний склопакет. При покупці необхідно приділити увагу якості профілю та фурнітури. Всі ці характеристики стануть у нагоді при формуванні замовлення на індивідуальне виготовлення комплекту під параметри вашого балкона або лоджії. Також не забудьте обговорити положення рухомих рам щодо робочого місця та види відкривання, які бувають кількох типів:

  • розстібні;
  • відкидні;
  • розсувні;
  • комбіновані.

Після скління, необхідно зайнятися утепленням та закладенням всіх швів герметиком. Цей етап є обов'язковим при облаштуванні робочого кабінету, щоб потім, під час роботи, не хотілося постійно закутатися в теплий плед. Тому необхідно утеплити всі поверхні: підлогу, стіни та стелю.

Так, для зовнішніх стін вибирають екструдований пінополістирол товщиною 5-8 см. Якщо балкон і так маленький, і господарям важливо зберегти кожен сантиметр, то допустимо використання матеріалу пенофол - утеплювач товщиною 5 мм з металізованим шаром.

А ось підлогу утеплюють пінополістиролом або базальтовою ватою.
Для утеплення стелі використовують один із способів утеплення, вибраний для зовнішніх стін або підлоги. Як радять фахівці, теплоізоляційний шар необхідно розподілити по всій площі в кілька шарів, закінчивши фінішним гідроізоляційним шаром, який повинен захистити від накопичення конденсату.

Використання тільки утеплювача для підтримки комфортної температури в офісі на балконі, на жаль, недостатньо. Щоб можна було багато часу проводити в міні-кабінеті взимку, необхідно продумати систему опалення. Звичайно, можна вивести на балкон додаткову батарею, але в цьому випадку обов'язково необхідно отримати дозвіл у ЖЕКу.

Якщо ви не хочете витрачати час на паперову тяганину, можна розглянути варіант установки теплих підлог. Цей варіант, за досвідом фахівців, один із найефективніших та економічних варіантів. Крім цього, можна використовувати плінтус з обігрівом або інші сучасні прилади: електрокамін або підвісні інфрачервоні панелі.

Закінчивши скління та утеплення, варто відразу ж переходити до обробки стін, не відкладаючи на наступний рік, оскільки, постоявши без покриття, можуть виникнути проблеми при фарбуванні стін. У цьому питанні, вибираючи оздоблювальні матеріали, на перше місце необхідно винести не їх зовнішній вигляд, а експлуатаційні характеристики, щоб вони володіли не тільки декоративними функціями, але і служили додатковим захистом від шуму і холоду.

Дизайн інтер'єру

Навіть створюючи сучасний домашній офіс на балконі або лоджії, вам потрібно створити максимально комфортний для вас дизайн, щоб тут вас з одного боку - ніщо не відволікало, а з іншого - стимулювало і допомагало робочому процесу.

Якщо ж говорити про декор і дизайн робочого кабінету на лоджії, головною вимогою є те, щоб нічого не заважало мозковій діяльності. Для цього необхідно врахувати основні правила оформлення будь-якого офісного простору.

Наприклад, при виборі кольору поверхонь стін, стелі або меблів потрібно орієнтуватися на нейтральні ненав'язливі відтінки, а матеріал обробки практично не важливий. Це може бути дерево, пластик або просто пофарбовані стіни.

Також і для покриття для підлоги можна використовувати практично все: ламінат, лінолеум, дошки, плитку, ковролін або килим. Однак, варто врахувати, що плитка, лінолеум та ламінат відносяться до «холодних» поверхонь, а от килимове покриття або дерево зберігають тепло.

Якщо ж говорити про облицювання стелі офісного простору на балконі, тут підійдуть вагонка або пластикові панелі, навіть можна використовувати натяжну стелю.

Далі потрібно приступати до меблювання робочого кабінету. Звичайно ж, меблі для облаштування повноцінного офісу на балконі підбирають з урахуванням її функціональності та ергономічності, з урахуванням використання кожного сантиметра площі, щоб весь простір був корисним.

Наприклад, меблі та стілець не повинні заважати вільному переміщенню, а вікна повинні легко відчинятися. Тому для початку варто визначитися скільки полиць, ящиків і тумбочок потрібно, щоб все важливе для роботи завжди було під рукою. Виходячи з цього, можна буде зрозуміти, яку та скільки меблів вам необхідно для облаштування домашнього варіанту офісного простору.

Звичайно ж, ідеальним варіантом при облаштуванні кабінету на балконі є меблі за індивідуальним проєктом на замовлення. Навіть, якщо купувати готові меблі, як не крути, необхідно їх підібрати за розмірами, щоб задіяти кожен сантиметр.

Розміщуючи меблі, насамперед, знайдіть місце для письмового столу. Наприклад, його можна поставити в торцевій частині балкона або вибирають кутовий варіант, використовуючи підвіконня. Зазвичай робочу зону розташовують залежно від провідної руки: для шульги вікно розташовується праворуч, а для правші - зліва.

Далі вибираємо офісне крісло. Зрозуміло, його форма залежить від розміру приміщення: на невеликому балконі директорське масивне крісло буде незручним і займає багато місця, але на просторій лоджії воно виявиться цілком доречним. А ось наявність коліщат цілком доречно, оскільки дозволить переміщати сидіння.

Що ж до полиць і стелажів, то в робочому кабінеті на балконі вони повинні бути не тільки місцем для зберігання книг і техніки, а й гармонійним доповненням до дизайну. Зазвичай полиці розміщують на торцевій стороні або над робочою зоною для економії простору.

Якщо місця на лоджії багато, то вузький стелаж можна помістити на несучій стіні. А ось висувні ящики для паперів та канцелярії зручно поставити під столом, підбираючи по висоті та ширині. Також необхідним атрибутом будь-якого офісного простору є орг. техніка. Для неї можна передбачити місце під столом або на стільниці, так і на підвісних полицях або кронштейнах на несучій стіні.

Підведемо підсумки

Навіть у разі наявності невеликої площі кожен бажаючий може облаштувати офісний простір на балконі або лоджії. І, щоб якісно та швидко облаштувати робочу зону у своєму житлі, найкраще звернутися до фахівців, наприклад, у торгових центрах меблів та інтер'єру «Аракс» – на Кільцевій дорозі та Дніпровському шосе у Києві. Адже саме тут представлені найкращі магазини меблів та обладнання, а головне – каталог дизайнерів, які зможуть допомогти вам знайти правильні та найбільш підходящі варіанти, виходячи з ваших запитів.

Широкий асортимент, а також прийнятні ціни на меблі та предмети інтер'єру дозволять придбати все необхідне для облаштування офісного місця на балконі чи лоджії. Крім того, саме тут можна отримати консультації продавців та виробників усіх магазинів, розміщених у ТЦ. А на сайті Araks.ua онлайн можна знайти масу порад та різних акцій, що додатково допоможе заощадити сімейний бюджет.
 

Рекомендуємо також

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір