15.02.2024

Як зробити маленьку ванну кімнату максимально зручною та функціональною? Секрети ефективного використання простору

Як зробити маленьку ванну кімнату максимально зручною та функціональною? Секрети ефективного використання простору

Так повелося, що у більшості квартир чи будинків у нашій країні місце під ванну кімнату вибиралося за залишковим принципом. Логіка такого підходу досить проста, для розміщення ванної або душу, а так само раковини для вмивання не потрібно багато площі. Однак як бути у сучасному світі, коли у ванній кімнаті необхідно розмістити нову сантехніку, меблі та техніку? Звичайно, в ідеалі можна збільшити приміщення ванної кімнати. Якщо такої можливості немає, не варто впадати у відчай, адже зараз існує великий вибір сантехніки та меблів для маленьких ванних кімнат.

Малий та удалий

Ви здивуєтеся наскільки багато зараз у магазинах представлено моделей сантехніки для розміщення у маленьких ванних кімнатах. Це компактні, начіпні, кутові, а часом і комбіновані моделі. Розберемо все послідовно.

Спочатку поговорімо про унітаз — основний атрибут більшості поєднаних санвузлів. У магазинах сантехніки ви знайдете унітази двох типів: підлогові та підвісні. Виходячи з назви, підлогові стоять на ніжці, прикріпленій до підлоги за допомогою притискних гайок та анкерних болтів. Однак цей вид унітазів можна поставити в не тільки в роздільний санвузол, а й у спільний, якщо потрібно зайняти кут, оскільки є моделі зі спеціальною кутовою формою ніжки та бачка.

Другий вид — компактні підвісні унітази. У них використовується спеціальна допоміжна конструкція — інсталяційний модуль, який бере на себе все механічне навантаження та укомплектований плоским бачком (глибиною не більше 10 см). Такий унітаз із підводками та кріпленням можна встановити навіть у сантехнічну шафу.

А ось досі рідкісний атрибут санвузлів в Україні — біде. Дане пристосування, як і раніше, вважають чимось неосновним і вимагають наявності багато місця. Однак, це далеко не так, адже сучасні моделі біде можна використовувати навіть у маленьких приміщеннях, оскільки існують моделі об'єднаного унітаза та біде, в яких виробники не тільки розв'язувати проблему економії місця, але й створили багатофункціональний пристрій, більш досконалий, ніж кожен прилад окремо. . Наприклад, зараз існують три варіанти, альтернативні класичному біде. Найдоступніший — бідетка або гігієнічний душ із вузькою лійкою, який розміщують поряд на стіні. Він підключається через спеціальний змішувач або душовим змішувачем зовнішнього монтажу, вбудованого в стіну. Другий – безпосередньо два в одному: об'єднаний унітаз із біде. І третій вид — миючі туалети, які бувають з інтегрованими функціями біде та унітаз, або оснащеними сидінням із цією функцією.

Головний елемент

Раковина — практично перший за значимістю елемент сантехніки у будь-якому будинку. Для ванної кімнати невеликої площі вона повинна бути підібрана так, щоб не займати багато місця, але бути зручною. Вважається, що стандартна раковина має довжину 50-60 см та ширину 44-46 см. Це модель, яка впишеться в будь-яке приміщення. Середня глибина чаші такого умивальника складає 7,5 см. Це забезпечує відображення струменя води без розбризкування по сторонах і вгору і не сковує рухи рук.

Традиційним варіантом є підлогова раковина, яка стоїть на підлозі на ніжці. Погодьтеся, це досить масивний предмет, адже ніжка займає місце, яке можна було б відвести під зберігання. Тому для маленьких ванних кімнат краще вибрати підвісну раковину, яка кріпиться до стіни та виглядає мініатюрніше. Також можна вибрати раковину, вбудовану в тумбу. У такому випадку, окрім класичного місця для виконання щоденних гігієнічних процедур, ви отримаєте ще й зручне сховище для будь-яких засобів для чищення та миття.

Ще один варіант для крихітних ванних у хрущовках — розміщення раковини у тандемі з пральною машиною. Такі моделі раковин ви одразу визначите за їх особливими нестандартними плоскими сифонами.

Вибір за вами

Душова кабіна все частіше у нас в країні замінює масивні ванни. Це цілком зрозуміло, адже душові кабіни компактні та залишають місце для пральної машини та меблів. Наприклад, зараз мінімальні розміри душових кабін стартують від 80×80 або 90×70 см. Усього існує три їхні види: відкриті, закриті та комбіновані. Серед них найбільш компактними є відкриті, які складаються з піддона для підлоги та стінок, що кріпляться по одній стороні. Зверху вони не закриваються, і з двох сторін стінок немає, тому необхідно, щоб на стінах була плитка. Другий вигляд — закриті душові кабіни вже з усіх боків відгороджені від кімнати. Вони можуть бути вбудовані різні додаткові функції: гідромасаж, тропічний душ. Коштують вони дорожче, та й місця посідають більше. А ось у третьому вигляді — у комбінованих душових, замість плоского піддона використовується ванна. Через це вони посідають ще більше місця. Тому для маленького санвузла краще використовувати класичну душову кабіну чи комбінацію ванни та душової кабіни.

Якщо вам все-таки до вподоби ванні та ви не в змозі відмовитися від процедур, що релаксують, навіть попри обмеженість площі вашої кімнати, зверніть увагу на кутові їх види. Якщо говорити загалом, то ванни поділяються на дві основні групи: пристінні та кутові. Так ось, кутові ванни розміщуються в кут і мають форму чверті кола. Вони мають невелику довжину, через що виробники роблять їх досить глибокими — близько 60 см і вище, завдяки чому вони займають небагато місця. А ось стандартні пристінні ванни, довжиною 170 см, можуть не поміститися в маленькому санвузлі.

Особливості меблів

Крім сантехніки, у будь-якій ванній кімнаті необхідно розмістити систему зберігання. Таким може стати дзеркальна панель з поличкою над умивальником. Однак для маленьких приміщень все ж краще вибрати плоску навісну шафку з дзеркальними дверима і підсвічуванням, оскільки вона набагато функціональніша, ніж дзеркальна панель над раковиною.

Взагалі, якщо ви уважно подивіться на свою ванну, зрозумієте, що в ній є всього три місця, де можна встановити або навісити меблеві модулі.

Перше з них — під умивальником, якщо там не стоїть пральна машина.

Друге — над умивальником, куди можна вписати дзеркало з поличкою, але дзеркальна шафа буде раціональнішим рішенням.

Третє — біля стіни ближче до дверей, куди впишеться вузька шафа.

Яке б місце ви не обрали, не бійтеся вибирати асиметричні моделі меблів. Крім цього, потрібно врахувати, що меблі для санвузла повинні бути виготовлені з МДФ і ДСП, просочених спеціальним складом, який надає плиті вологостійкість. І багатошарова ґрунтовка та фінішне оздоблення емаллю на поліуретановій основі посилюють вологостійкість та продовжують термін служби виробів.

Інші статті з цієї теми:

23

0

184

Поділитися:

839

Рекомендуємо також

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

29.04.2024

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль