З дизайнером або без?

19.03.2021

З дизайнером або без?

23

0

180

Поділитися:

786

Практично кожна людина у своєму житті стикається з необхідністю створення якісного та комфортного простору для життя. При цьому одним з пунктів, на якому можна заощадити при вирішенні даного завдання, більшість власників нерухомості вважають роботу дизайнера. Наскільки це можливо, всі «за» та «проти» такого кроку, коментує дизайнер Андрій Данчевський.

Як часто власники нерухомості звертаються до фахівців для виконання дизайнерських робіт?

Хто самостійно стикався з ремонтом, особливо з тим, який виходить за рамки стандартної поклейки шпалер й укладання ламінату на підлогу, прекрасно пам'ятають, скільки сил і часу було витрачено на цей досвід. Спочатку людина, тільки підходячи до теми ремонту, бачить дуже поверхневий перелік питань, якими доведеться займатися протягом декількох місяців. Лише згодом він розуміє яке це випробування, здатне увігнати непідготовлену людину в серйозний стрес. Адже помилок, на жаль, без досвіду уникнути не вдасться. Дизайнер же бачить весь «айсберг» цілком, а не тільки його «верхівку».

Тому, попри те, що зараз все ще зустрічаються нечисленні приклади, коли власники хочуть заощадити на послугах дизайнера, їх число зменшується з року в рік.

Які помилки та непередбачені витрати можливі у разі самостійного виконання ремонтних робіт?

Насправді частина помилок, навіть при відсутності дизайнера, допоможе уникнути досвідчений виконроб. Це стосується технологічних та організаційних питань. Але важливо розуміти, що проєкт квартири виходить за рамки будівельних питань. Наприклад, є декорування й меблювання. І ось тут виявляється одна з найважливіших особливостей дизайнера як творця проєкту - він бачить всі деталі майбутнього інтер'єру. Безумовно, виконроб як швачка, може ідеально зшити два шматки тканини. Але зробити правильну викрійку, щоб костюм був підігнаний саме під вас, зможе тільки досвідчений дизайнер. Або ви самі, якщо володієте талантом, допитливістю і витримкою.

Хоча, як не крути, без належного досвіду все одно неминучі проєктні промахи, що виникають при поганому опрацюванні або повній відсутності проєкту. Це і невдале розташування функціональних зон інтер'єру, помилки планування, упущення прив'язок висновків сантехніки, електрики, а також помилкові розрахунки обсягів матеріалів та інше. Все це призводить до збільшення вартості ремонту на об'єкті. А це, на мій погляд, головний, мало не основний критерій, якого хотів би уникнути будь-який власник.

Які основні функції дизайнера при виконанні ремонту квартири або будинку?

Коли власник нерухомості роздумує про необхідність дизайнера, він очікує отримати гарний «Ухти-Ухти» в його вітальні, кухні та ванній. Жінки ще з задоволенням додають до цих фантазій улюблені колірні поєднання. І це дійсно входить в компетенції дизайну. Але тільки це? Адже найголовніше це:

  • Створення індивідуального і зручного, що підходить саме Вам планувального рішення;
  • Розміщення необхідного обладнання;
  • Естетика суміщення будівельних матеріалів і правильна колірна гамма;
  • Розрахунок та підбір оздоблювальних матеріалів, специфікації санітарно-технічного обладнання, електрофурнітури освітлювальних приладів, дверей і вікон.

Вся ця інформація, зведена в альбом креслень, як зв'язка, об'єднує елементи в один живий організм, де в якості скелета, на якому все тримається, виступає планування інтер'єру. У такому плані інженерні мережі - внутрішні органи, концепт - м'язи інтер'єру, а оздоблювальні матеріали - шкіра. Тому важливо розуміти, що кожен ексклюзивний дизайн-проєкт, це величезна робота і часто, закрита екосистема, в якій багато деталей залежать один від одного. Отже, якщо ви цінуєте свій вибір і свого дизайнера, потрібно реалізувати проєкт максимально точно.

Яка зараз середня вартість робіт дизайнера й від чого вона залежить?

Зараз ринок насичений різними пропозиціями. Досвідчені поодинокі фахівці беруть від $25-30 за м², а робота дизайн-студії обійдеться трохи дорожче - від $40. Насправді вартість проєкту дуже залежить від його опрацювання і комплектації. Наприклад, часто дизайнери не комплектують проєкти специфікаціями матеріалів й устаткування, посилаючись на вибір останніх в період авторського нагляду. Так, дійсно, фінальний вибір обладнання проходить на етапі реалізації проєкту. Однак, не будемо забувати про матеріали, які визначаються на стадії концепту, в момент реалізації їх може просто не виявитися на ринку, а без їх наявності проєкт може змінитися до невпізнання. Значить, потрібно вимагати у дизайнерів хорошого опрацювання проєкту вже на етапі концепту. Це значно спростить подальшу роботу під час його реалізації.

Крім того, дизайнери візьмуть оплату ще й за авторський нагляд. Як правило, вартість нагляду обійдеться приблизно в половину вартості проєкту. Попри це, я рекомендую обов'язково замовляти дану послугу, оскільки саме вона допоможе виконати весь ремонт без головного болю, а не провести багато часу на будівництві.

Чи може дизайнер розподілити кошти раціонально і порадити бюджетні рішення? У чому це буде полягати?

Бюджетні рішення - це не зовсім те, чого варто чекати від дизайнера. Ми створюємо нове і красиве, тому про бюджетні рішення можна говорити лише відносно. А ось раціональне - так, безумовно. Зокрема, ринок будівельних матеріалів і технологій дуже стрімко розвивається. Те, що було актуально в дизайні, та й в ремонтних роботах 5-7 років тому, зараз може ставати атавізмом. Деякі технологічні процедури вже не потрібні, а щось можна спростити. Наприклад, банально прибираючи частина перегородки на плані й умовно оплачуючи тільки її демонтаж, можна «вирізати» з кошторису витиньковування, шпаклювання, ґрунтування, поклейку флизелина, або навіть установку дверей з самими дверима. Тим самим набіжить чимала сума економії. Головне - знати, де це можна робити.

Які нестандартні ходи може підказати фахівець?

Хороший спеціаліст просто наповнений нестандартними рішеннями в очах власника. Наприклад, перше, чим здивує дизайнер-архітектор, це несподівана, але дуже продумане й зручне планування.

Коли має сенс заощаджувати на дизайнера, а в якому випадку - точно ні?

Без дизайнера точно не обійтися, якщо в комерційному об'єкті (офіс, готель, магазин і т.д.). Адже в цьому випадку головний критерій: час та гроші й тут кожен повинен займатися своєю роботою. По-друге, дизайнер необхідний у великих приватних проєктах квартир і будинків площею понад 150 м². Такі об'єкти найчастіше мають велику кількість інженерних систем і досить технологічні. Та й бюджети цих об'єктів в цілому передбачають роботу дизайнера. Ще потрібен фахівець, якщо є бажання отримати унікальний дизайнерський інтер'єр.

А ось дизайнер не потрібен, якщо потрібно максимально заощадити на будівництві та бюджет ремонту разом з меблями становить менш як $300 за м². Другим варіантом є випадки, коли власники мають велику кількість часу на вирішення проєктних завдань, пов'язаних з ремонтом. Наприклад, якщо власник нерухомості знає або не проти розбиратися в деталях і технологіях будівництва. По-третє, можна відмовитися від послуг дизайнера, коли замовник точно представляє який інтер'єр хоче мати, аж до кожної полички та візерунка на килимі. Іншими словами, відчуває себе дизайнером і не готовий розглядати альтернативний погляд іншої людини на ту ж тему. В такому випадку так чи інакше виникне конкуренція з фахівцем у творчості та, як правило, з цього нічого не вийде. Тоді простіше замовити зручне планування і працювати по ній самостійно. Останнім пунктом, коли краще не співпрацювати з дизайнером, є випадок, коли власнику складно приймати рішення або він може міняти свої переваги через якийсь час.

Рекомендуємо також

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

11.04.2024

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах

03.04.2024

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах