Комфортний сон – запорука нашого добробуту та здоров’я

26.08.2021

Комфортний сон – запорука нашого добробуту та здоров’я

Ярослав SEO

Ярослав SEO

1

0

2

Поділитися:

1398

Кожна людина знає, що сон важливий для доброго здоров’я, росту та нормального функціонування організму. На жаль, багатьом прийшлося розпрощатися зі здоровим сном, як тільки вони стикнулися з суровими реаліями дорослого життя. Метушня, побут, робота, турбота та переживання за дітей та родину призводить до втоми організму, та замість того, щоб приходити додому та відпочивати – більшість мучиться від безсоння або недосипання. Як повернути повноцінний сон та знову почати висипатися, - розповідає Тетяна Немченко, керівник відділу навчання та розвитку персоналу мережі магазинів «Територія сну».

Що необхідно, аби добре спати?
Безумовно, імунній системі вкрай необхідний сон, оскільки його недостача призводить до сповільнення росту та розвитку організму, погіршує захисні якості імунітету, значно знижує дію реакції, увагу та швидкість прийняття рішень. Кожна людина потребує різну тривалість сну залежно від віку, роду діяльності, стресостійкості та стану здоров’я. Наприклад, у стресових ситуаціях, при хворобах, на етапі одужання, при вагітності, важкому фізичному та розумовому навантаженні нашому організму необхідний більш тривалий сон.

Найважливішим критерієм для здорового сну є необхідність створення комфортних умов. Наприклад, є п’ять робочих лайфхаків, які допоможуть спати сном немовляти:

  • Не вживайте нікотин та алкоголь;
  • Використовуйте спеціальні застосунки для контролю сну;
  • Ведіть щоденник сну;
  • Обирайте правильну позу для сну;
  • Припиніть використовувати гаджети, хоча б, за пів години до сну;

Яке ліжко та матрац краще за все обрати, аби швидко та комфортно відпочити?
Звісно ж, головний атрибут будь-якої спальні – матрац, а не ліжко, як вважає більшість. Адже яке б не було гарне та коштовне ліжко, у будь-якому випадку, спить людина на матраці. Саме цей елемент забезпечує комфортний сон та відпочинок організму, знімає навантаження з хребта та зменшує м’язове навантаження. При цьому, вибір матрацу за комфортом – справа суто індивідуальна. Одним подобається матрац з високою жорсткістю, другі віддають перевагу більш м’яким, а треті зупиняють свій вибір на моделях середньої жорсткості.

Аби зрозуміти який матрац найкращий саме для вас – пружинний або безпружинний – необхідно дізнатися особливості обох типів матраців.

Так, пружинні матраци виробляються двох видів – з залежними пружинами та незалежними. Матраци з пружинами Bonnel являють собою класичний варіант, в якому залежний пружинний блок доповнено різними наповнювачами (латексованою кокосовою койрою, термоволокном, латексом, ППУ та іншими видами піни).

Головна перевага таких матраців – ціна. Моделі з пружинами Bonnel коштують дешевше, ніж інші види, при цьому, вони вельми комфортні та довговічні. Але через характерний ефект «хвилі» пружинні варіанти не завжди підходять для сумісного сну парам, чия вага значно відрізняється.

Другий тип – матраци з пружинами Pocket Spring. Вони складаються з блоку незалежних пружин, упакованих в індивідуальні чохли, які поєднані між собою. Така система забезпечує точкове навантаження, підтримуючи тіло у правильному анатомічному положенні. Моделі з таким незалежним блоком універсальні, безшумні, міцні та комфортні. Вони підійдуть для сумісного сну дорослих, для літніх людей та дітей від 4 років. Такі додаткові шари покращують ортопедичні властивості, але часто впливають на ціну.

Безпружинні матраци складаються з одного або декількох шарів м’яких наповнювачів. Ключовими характеристиками вважаються види наповнювача та кількість його шарів. Ця категорія відрізняється безпечністю, гігієнічністю та зносостійкістю. Поєднання шарів з різних наповнювачів забезпечує високий рівень ортопедичної підтримки хребта. Такі матраци для декого можуть здаватися незвичними, адже під час відпочинку верхні шари повторюють контури тіла, створюючи ефект невагомості. Тим самим безпружинні матраци забезпечують повний релакс та чудове самопочуття вранці.

З умовних недоліків безпружинних матраців можна назвати ціну. Як не крути, матрац, що складається з різних шарів та якісних матеріалів, не може бути дешевим, й частіше за все програє у ціні пружинним моделям.

Якщо говорити про матраци, наскільки важлива їх жорсткість?
Так, жорсткість матрацу має вагоме значення. Шкалу жорсткості матраців можна розділити на три умовних види:

  • Жорсткі. Вони рекомендовані для людей вагою від 80-90 кг;
  • Напівжорсткі/середньожорсткі. Це найбільш розповсюджений та універсальний варіант. Такі матраци рекомендовані для людей вагою від 50-55 кг до 80-90 кг;
  • М’які. Вони підійдуть людям, вага яких не перевищує 50-55 кг.

Ви перерахували стільки критеріїв, як все це врахувати та зробити правильний вибір?
Безумовно, матрац практично неможливо обрати до інтер’єру.

Найкращий варіант – відправитися до магазину. Можливість побачити усі варіанти своїми очима, протестувати їх, зробить ваш вибір максимально точним. Пам’ятайте, що у ліжку ви будете проводити 1/3 частину свого часу, відпочиваючи та наповнюючись силами. Тому декількох «промацувань» та «надавлювань» руками та колінами недостатньо, щоб зрозуміти, наскільки модель вам підходить.

Наприклад, можна використовувати наступні рекомендації – ретельно дослідіть відповідні моделі матраців, щоб гарантувати собі та своїй родині якісний відпочинок та здоровий сон на довгі роки.

  • У магазині визначте моделі, які підходять для вашого ліжка по ширині та довжині, або обговоріть з консультантом варіанти виробництва індивідуального розміру. Для цього необхідно заздалегідь дізнатися точні параметри каркасу вашого ліжка або підібрати новий комплект разом з ліжком.
  • Під час відвідування магазину, ваш одяг має бути максимально зручним та вільним, що не сковує рухи. Адже вам належить тестувати місце для сну, повністю занурюючись у тілесні відчуття. Адже ви спите не у діловому костюмі або вузьких джинсах, а у чомусь затишному та комфортному.
  • Важливе правило – завжди лягайте на матрац, який вас зацікавив. Інакше, покупка може вас розчарувати. Недостатньо сісти, помацати руками – потрібно саме лягти, покрутитися, прийняти улюблену позу сну. І не варто бентежитися. Приділіть цьому «тест-драйву» стільки часу, скільки потрібно.
  • Спочатку лягайте на спину. Спробуйте провести рукою між матрацом та вашою спиною (хребтом). Якщо рука легко проковзує, імовірніше, дана модель занадто жорстка для вас і верхні «анатомічні» шари матрацу недостатньо добре підлаштовуються під контури вашого тіла.
  • Потім переверніться на бік. Ця дія виявилась досить важкою? Тоді матрац занадто м’який, адже ви у нього буквально провалюєтеся. Якщо все пройшло легко та комфортно, зверніть увагу на область талії: якщо, лежачи на боці, вона стикається з поверхнею матрацу, означає, що дана модель має усі шанси виявитись у вашій спальні.
  • Залишилося зовсім трішки – звернути увагу на такі деталі як шви, якість оббивки. Вони повинні бути акуратними та надійними. Ніякі скрипи та інші звуки не повинні супроводжувати ваші рухи. Кути матрацу зобов’язані щільно прилягати до основи, не підійматися при рухах. А при виборі двоспальної моделі обговорюйте з партнером чи відчутні йому ваші рухи на його половині.
  • Головне – обираючи матрац, не соромтеся ставити запитання, тестувати моделі з різною жорсткістю та характеристиками. Адже лише ваші відчуття допоможуть визначити ідеальний матрац, який забезпечить здоровий, комфортний, міцний сон.

Як експерт зі сну, який матрац, в ідеалі, ви б порадили своїм покупцям?
Відомо, що матрац підтримує хребет у правильному положенні, попереджуючи появу болі та іншого неприємного відчуття. Тому ідеальним варіантом стане матрац з незалежними пружинами або безпружинний, створений із сучасних матеріалів. Саме такі моделі здатні оптимально розподілити навантаження, підтримуючи хребет у правильному положенні.

Я б порадила обирати матрац середньої жорсткості, якщо у вас немає інших вподобань або приписів. М’яка модель не забезпечить належної підтримки, а жорстка – буде викликати напруження та дискомфорт.

В «Території сну» представлені матраци різного рівня жорсткості. Наприклад, модель з пружинами Otto Matratzen Wunder з рівнем жорсткості 4 витримує до 150 кг на спальне місце.

А безпружинна модель Otto Matratzen WELLE – більш м’яка, проте менш міцна. Важливими перевагами цих двох моделей є те, що сторони матраців мають різну жорсткість.

Досвідчені консультанти в спеціалізованих магазинах можуть допомогти з купівлею, ставлячи питання та пропонуючи відповідні моделі. Та все ж краще починати вибір нового матрацу підготовленими.

Якщо максимально спростити, то варто купувати той матрац, на якому вам буде зручно та комфортно спати. Щоб обрати матрац, який ідеально підійде, необхідно враховувати різні параметри.

Перш за все, виміряйте ліжко, щоб знати точні параметри потрібної моделі. Ідеальний матрац повинен бути на декілька сантиметрів менше, ніж ліжко, щоб забезпечити місце для наматрацника та постільної білизни. А далі – справа смаку та індивідуальних вподобань. Рівень жорсткості, дизайн, види наповнювачів, наявність знімного/незнімного чохла та його тканина, ціна – всі ці критерії впливають на кінцевий вибір, однак, обираючи новий матрац, слід також брати до уваги деякі особливості тих, хто буде на ньому спати:

  1. Вага сплячого може впливати на вибір жорсткості або типу матрацу.
  2. Окрім цього, слід брати до уваги зріст. Обраний матрац повинен на 15-20 см перевищувати розміри сплячого, щоб забезпечити комфортне розміщення.
  3. Особливо обережно слід купувати матраци для літніх людей. Для них рекомендовані матраци з середнім рівнем жорсткості блоком та комфортними м’якими верхніми шарами, оскільки жорсткі моделі можуть спровокувати проблеми з хребтом й кровообігом.
  4. А для немовлят, школярів та підлітків показані саме жорсткі матраци. Проте, все ж обов’язково дізнайтеся у дитини, на яких поверхнях їй зручніше спати. А краще звершуйте покупку разом, щоб дитина могла самостійно протестувати місце для сну.

Як краще за все обирати матрац на ліжко та чим вони відрізняються?
Повноцінний матрац на ліжко – це правильне рішення, котре забезпечить вам здоровий та якісний сон. Як вже було сказано вище, комфортність сну та гарне самопочуття під час денної активності, напряму залежать від вибору відповідного матраца. Дорога покупка повинна служити протягом багатьох років, забезпечуючи максимальний ортопедичний ефект, коли хребет знаходиться в анатомічно правильному, природному положенні, а м’язи повністю розслаблені.

Якщо говорити взагалі, головні відмінності матраців на ліжка полягають у таких параметрах як:

  • Ціна;
  • Розмір;
  • Обмеження у вазі;
  • Жорсткість;
  • Тип (пружинний або безпружинний);
  • Кількість та вид наповнювачів;
  • Додаткові властивості.

Саме в «Території сну», завдяки великому асортименту вибору, можна знайти той матрац, який на 100% буде відповідати побажанням та потребам.

Зараз все частіше можна почути про те, що матрац необхідний навіть для дивану. В яких випадках це доцільно?
У момент покупки розкладного дивану, покупець повністю впевнений в якості та міцності товару. Однак, проходить певний проміжок часу та поверхня зношується, прогинається, на стиках утворюються западини, котрі приносять дискомфорт усьому тілу. Якщо немає можливості змінити меблі або хочеться відрегулювати комфорт спального місця – на допомогу прийдуть тонкі матраци, вони ж топери або мініматраци. Купуючи такий матрац, можна вирішити наступні питання:

  • Вирівнювання поверхні. Мініматрац допомагає згладити нерівності, западини, особливо у розкладних конструкціях диванів або крісел;
  • Надання місцю для сну ортопедичних властивостей. Мініматрац допоможе відрегулювати жорсткість спального місця;
  • Надання спальному місцю додаткової комфортності. Так мініматраци з піни Memory можуть пом’якшити диван/матрац або зробити його комфортнішим;
  • На мініматраци можна організувати простір для дитячих ігор;
  • Такий матрац можна використовувати як окреме спальне місце, у випадку приїзду гостей.

Рекомендуємо також

Територія Сну: 10 років з любов’ю та турботою про ваш здоровий сон

Ярослав SEO

11.10.2021

Територія Сну: 10 років з любов’ю та турботою про ваш здоровий сон