22.10.2023

Магія світла: як створити неймовірну атмосферу без перепланування та ремонту!

Магія світла: як створити неймовірну атмосферу без перепланування та ремонту!

Як не крути, для життя людям потрібні тепло та світло. Тому освітлення будинків завжди було одним з основних завдань людства. Однак окрім суто практичного завдання, світло виконувало й естетичні функції, змінюючи навіть непоказний інтер'єр практично до невпізнанності. Ви також можете скористатися досвідом наших попередників та ушляхетнити інтер'єр свого будинку чи квартири. При цьому навіть не доведеться робити перестановку, купувати нові меблі або міняти шпалери. Просто потрібно по-новому розставити акценти, трохи пограти зі світлом – так, щоб кімната ожила та заграла новими фарбами. Отже, пограймось?

Правила гри

Щоб пояснити принцип розташування акцентів за допомогою світла найкраще провести аналогію з одягом. Пам'ятаєте як кольорова краватка пожвавлює строгий діловий костюм, а яскрава прикраса додає образу яскравості? Так само працює світло в інтер'єрі. Тому можна розставити акценти за допомогою світла, змінюючи та налаштовуючи певне освітлення. В принципі те саме відбувається, коли ви підбираєте меблі певних відтінків. Але тоді ви станете надовго заручником вибраного кольору. А от світло можна налаштовувати по-різному і змінювати в залежності від вашого настрою змінювати ракурс так, щоб воно виділяло, навіть вихоплювало з обстановки той чи інший предмет. При цьому колір та світло можуть працювати разом, і дуже часто саме світло посилює ефект від акцентування кольором.

Крім цього, за словами дизайнерів, за допомогою світла можна не лише розставити акценти, а й змінити сприйняття приміщення. Правильно налаштувавши світло, ви зможете візуально збільшити кімнату, згладити дефекти ремонту або приховати нюанси, які вам не подобаються. Наприклад, відбите і розсіяне світло допомагає зорово збільшити площу приміщення, а симетричне підсвічування всіх кутів кімнати візуально розширює простір. Також максимальне освітлення робить кімнату більш об'ємною.

Якщо використовувати світильники, то однакові прилади, розміщені на одній стіні, візуально розширюють приміщення, тоді як світильники, розміщені по середній лінії стелі, візуально звужують простір. А ось настінні світильники, спрямовані до стелі, витягують кімнату нагору. Зрозуміло, що світильники, спрямовані до підлоги, зменшують візуально висоту стель.

Як було сказано раніше, за допомогою світла можна буквально змінити приміщення, якщо виділити світлом хоча б один значний елемент інтер'єру. Але в усьому треба знати міру. Тому варто дотримуватись важливого правила: якщо акцентів занадто багато, вони губляться і створюють безлад, якщо занадто мало – не виконують своєї функції.

Світлові акценти у кімнатах

Щоб не бути голослівними, розглянемо як можна за допомогою світла перетворити кожну кімнату окремо. Для початку подивимося на вітальню. Погодьтеся, що практично у кожній вітальні є стіл. Хтось із членів сім'ї читає за ним, хтось займається творчістю, усі чимось займаються. І якщо поставити на стіл оригінальну настільну лампу, вся кімната заграє новими фарбами. Світильник на столі у вітальні зробить домашні посиденьки ще більш затишними та камерними. Інший прийом, якщо у вашій вітальні встановлено натяжну стелю. Тоді можна вмонтувати в нього по всьому периметру світлодіодні лампи. І ви здивуєтеся, наскільки по-новому виглядатиме ваша звична вітальня.

Наступна кімната – спальня. Зрозуміло, що це місце для відпочинку та сну. Тому загальне світло тут має бути дуже м'яким і, бажано, розсіяним, щоб не втомлювати очі та не викликати роздратування. Але навіть тут можна встановити додаткове освітлення, яке можна використовувати, щоб не вмикати верхнє світло. Наприклад, можна повісити невеликі бра по обидва боки ліжка або підібрати красиві світильники для тумбочок. Ще один прийом - встановити торшери по кутах спальні, які створять дуже затишну та м'яку атмосферу.

Ще одна кімната, на яку потрібно звернути особливу увагу під час роботи зі світлом, – це дитяча. Це приміщення за визначенням має бути найсвітлішим, найяскравішим і найвеселішим у всій квартирі чи будинку. Отже, тут можна сміливо експериментувати з кольором плафонів і конфігурацією світильників. Головне, щоб загальна обстановка не була надто строкатою. Оскільки у своїй кімнаті дитина грає, навчається, читає і займається особистими справами, у дитячій потрібно оформити три зони освітлення. Перша така зона - загальна виділяється центральною люстрою на стелі. Друга зона – робоча може бути виділена лампою столі. А ось місце біля дитячого ліжка можна виділити додатковим ліхтарем. У всіх випадках, вибираючи світильники для дитячої кімнати, не забувайте про безпеку. Придбайте вироби перевірених виробників та звертайте увагу на потужність техніки. Наприклад, різнокольорове світлодіодне підсвічування відмінно підходить для оформлення дитячого: воно безпечне і при цьому дуже функціональне.

Звичайно ж, при розстановці світлових акцентів не варто забувати й про кухню. Усі погодяться, що саме тут обов'язково має бути не тільки основне освітлення, а й допоміжне для підсвічування функціональних зон. Тому в цьому приміщенні відкривається величезний простір світлового дизайну. Так над плитою, мийкою та обробним столом можна встановити ряд однакових світлодіодних світильників. Вони споживають мало енергії, дають багато світла та чудово освіжають інтер'єр. А ось підсвічування для кухонного гарнітура можна монтувати не тільки точково, а й суцільною лінією – виглядає таке рішення дуже стильно. З основним світлом також можна експериментувати. Наприклад, замість центральної лампи посередині стелі, спробуйте встановити плоскі світильники на стінах. При цьому не забувайте, що освітлення на кухні має бути зручним і не сліпити очі. Тому в цій кімнаті протипоказані надто яскраві та потужні світильники.

«Аракс» освітить шлях

Як бачите, світло - потужна зброя, за допомогою якої можна як пожвавити практично безнадійний інтер'єр, так і вбити дуже вдале стилістичне рішення. Тому важливо використовувати світлові акценти правильно. При цьому зовсім не обов'язково витрачати багато часу та коштів. Досить просто відвідати спеціалізовані ТЦ у Києві – торгові центри меблів та інтер'єру «Аракс». Саме тут в одному місці представлені найкращі магазини освітлювальних приладів на будь-який смак та завдання від найкращих вітчизняних та міжнародних брендів. Багатий асортимент та прийнятні ціни допоможуть вам придбати все необхідне в одному місці. Крім того, саме тут можна отримати консультації продавців та виробників усіх магазинів, розміщених у ТЦ. А на сайті Araks.ua онлайн можна знайти безліч порад та різних ідей для створення воістину яскравої та незабутньої атмосфери у вашому будинку.

23

0

187

Поділитися:

2999

Рекомендуємо також

20.06.2024

Вдячність у знижках для наших захисників: створюйте затишок та комфорт у торговому центрі "Аракс" заощаджуючи

28.05.2024

Як вибрати ідеальні меблі для вітальні і не допустити помилок: поради щодо створення стильного та функціонального інтер'єру

14.05.2024

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина