Фен Шуй вітальні – гармонія енергій

30.08.2023

Фен Шуй вітальні – гармонія енергій

23

0

185

Поділитися:

1320

У кожному будинку чи квартирі обов'язково є місце, де ми не лише приймаємо гостей, а й збираємось усією родиною. Традиційно таке приміщення називається вітальнею, в ідеалі це окрема кімната. Однак, якщо розміри житла не дозволяють відвести під вітальню ціле приміщення, навіть затишний куточок у спільній кімнаті цілком може стати місцем, де збираються всі домочадці або приходять поспілкуватися друзі та знайомі. Саме тому так важливо, щоб у вітальні було затишно та душевно чи, як кажуть китайці, панувала позитивна енергетика. Тому стародавній народ вигадав цілу систему знань – феншуй, яка у перекладі з китайської означає «вітер і вода». Це давня практика облаштування простору, яка допомагає створити сприятливі потоки енергії для використання їх на благо людини.

Загальні правила

Вітальня по феншуй – це місце осередку сімейної енергетики, циркуляції вібрацій тепла та кохання, де збираються близькі люди. Тому правильне облаштування даної кімнати дозволить не тільки зберегти гармонію в будинку, а й притягуватиме позитивні енергетичні потоки.

Якщо сказати зовсім коротко, головне правило - у всьому має бути гармонія. Вона дозволяє відчувати людині себе впевненим у будь-якій ситуації та в будь-якому місці, знаходити баланс між тілом та розумом, не маючи внутрішніх конфліктів. Саме в це вірили давні мешканці Китаю. Вони вчилися керувати енергією навколо себе, спрямовувати їх у необхідне русло. І якщо вам близька філософія гармонізації простору, поради феншуй для створення ідеальної атмосфери в приміщенні допоможуть зробити вашу вітальню комфортною та затишною.

Якщо ви тільки починаєте вибір приміщення під вітальню і є з чого вибрати, краще взяти приміщення, розташоване на сході. Оскільки саме цей сектор по феншуй відповідає за розвиток та вважається зоною сім'ї та благополуччя. А далі найкраще дотримуватися наступних порад. По-перше, вітальня в ідеалі має зайняти найбільше приміщення. Однак, якщо планування не дозволяє, кімнату можна розширити за допомогою дзеркал. Як кажуть східні майстри феншуй, бажана геометрія вітальні - прямокутник або квадрат, оскільки нестандартна конфігурація засмутить перебіг позитивної енергії Ці.

По-друге, у приміщенні необхідно створити правильні умови для наявності та вільної циркуляції енергії. Для цього в кімнаті має бути багато світла, джерелом якого є вікна чи прозорі перегородки. Однак, якщо вікон недостатньо, не турбуйтеся, цілком можна їх компенсувати різноманітними світильниками або джерелами приглушеного світла. Тим більше, що вони зроблять кімнату затишнішою навіть у темну пору доби. Ще одне правило феншуй - стеля в кімнаті має бути гладким і рівним, але не дзеркальним. А ось всі новомодні пристосування у вигляді балок, що нависають, або кесонних стель, арок і ліпнини зовсім не вітаються. Пояснюється це тим, що в таких місцях накопичується негативна енергія і вона так чи інакше діє на людей, які починають почуватися незатишно.

Щоб позитивна енергія на своєму шляху не стикалася з такими перешкодами як предмети інтер'єру. На відміну від великої кількості світла, у вітальні не повинно бути багато меблів. Цілком достатньо поставити диван чи тахту, кілька крісел чи пуфів, а також журнальний столик – гарний мінімум для затишних посиденьок за телевізором або у приємній компанії з друзями. А ось підлогу найкраще застелити великим м'яким килимом, який не лише додасть затишку, а й зігріє тих, хто сидить без взуття.

Геометрія феншуй

Ніхто не сумнівається, що розміщення меблів відіграє значну роль при створенні комфорту та затишку в будинку. Але китайці пішли далі та глибше. Зокрема, по феншуй у вітальні диван найкраще розташувати ближче до однієї зі стін так, щоб спинка не була повернена до віконного отвору. Те саме стосується й крісел: якщо їхні спинки повернуті до дверей або вікон, це заважає пересуванню енергії Ці та створює непотрібні бар'єри. Тому, якщо дозволяють розміри приміщення найкраще диван, крісла та стільці розставити півколом уздовж центральної частини кімнати. За канонами феншуй таке розміщення меблів створює додатковий захист від негативної енергії, до того ж так зручніше спілкуватися. До речі, також дотримуючись канонів феншуй, диван має бути на ніжках, щоб енергія вільно циркулювала та надавала бадьорості домочадцям.

Якщо ви все-таки хочете розмістити у вітальні високі шафи і тумбочки їх краще поставити вздовж суцільних стін подалі від дверного отвору. При цьому, якщо шафи мають дзеркальні дверцята, в них не повинні відбиватися сходи або двері, оскільки по феншуй це негативно позначається на добробуті мешканців будинку.

Ще один необхідний атрибут вітальні - стіл має бути круглої або овальної форми. Найкраще його встановити в середині кімнати біля дивана та крісел. А ось апаратуру фахівці феншуй радять розташовувати біля західної стіни, а в південно-західному вугіллі можна повісити сімейні фотографії, щоб удача супроводжувала всіх членів сім'ї.

Резюмуючи все сказане вище, китайці підкреслюють головний принцип - меблі потрібно розставити так, щоб створити якнайменше гострих кутів і виступів. При цьому потрібно уникати кутів, спрямованих на стіл або вхід до кімнати, а за їх наявності такі зони потрібно замаскувати різними драпіруваннями або квітами з кучерявими рослинами.

Гармонія кольору та наповнення

З давніх-давен відомо, що використання одних фарб і виняток інших створює в дизайні різний настрій. У феншуй це пояснюється наявністю позитивної чи негативної енергії. Тому правила феншуй стосуються не тільки форми кімнати, розміщення вікон та дверей, розміщення меблів, але також кольору та декору.

Основа загального вигляду будь-якої кімнати – кольорова гама. За феншуй у вітальні завжди має переважати енергія, яка символізує собою світлий початок, теплі вібрації, саме життя. Ця енергія світла і чистоти, тому найбільш активно вона розливається там, де є багато природного освітлення і переважають світлі відтінки.

Хоча, якщо ваша вітальня досить простора, має правильну форму, широкі та високі вікна, то немає потреби додатково освітлювати її за допомогою надмірно світлих відтінків, вона і так притягуватиме живу позитивну енергію. Тому таку вітальню можна облаштувати у теплих кольорах: додати елементи жовтого, пісочного, теракотового кольору. Також добре підійдуть відтінки зеленого або коричневого кольору в палітрі натурального дерева.

Стосовно декору до необхідних предметів по феншуй відносяться зображення природи. Насправді китайці вважають, що в будинку, де велика кількість пейзажів, гарних місць та переважають зелені квіти на стінах, завжди пануватимуть мир та рівновага. Крім цього, вітальня є ідеальним місцем для статуеток. Наприклад, виріб із дерева варто поставити у південній стороні, а ось статуетки з металу відмінно підійдуть для північного сектора кімнати. Ще один хороший атрибут – сімейні фотографії, які зняли щасливі моменти родини. Їх будуть чудово повісити у південній частині вітальні. При цьому, як наполягають східні майстри, необхідно, щоб усі члени сім'ї були на одному зображенні.

Ще один популярний елемент будь-якого декору – картини. Залежно від смаку господарів їх може бути багато, але по феншуй вони повинні відображати природу. Відмінно підійдуть мальовничі краєвиди та гарні місця, особливо якщо в них багато зелені, дерев або зображені рослини та ліс. А ось картини із зображенням сумних людей, нещасних героїв чи катастроф у жодному разі не можна вішати на стіни. Абстракція може притягнути непотрібну енергію. Хоча, якщо абстракція є символом тепла чи вогню, життя чи оптимізму, її можна розмістити у вітальні. Але якщо це щось невизначене, а тим більше, якщо зображення наштовхує вас на якісь негативні думки, краще не використовувати його в інтер'єрі вітальні.

Найбільш позитивний для вітальні за китайською технікою предмет – акваріум, який є символом води. Його слід розміщувати у північній частині приміщення. Причому чим більше акваріум, тим краще. Практично будь-яка зразкова східна вітальня за фен шуй може похвалитися наявністю акваріума з рибками.

Нам потрібний феншуй

Швидкий ритм життя та негативна ситуація в країні не дає можливості повноцінного відпочинку та досягнення гармонії у нашому житті. Тому потрібно використовувати всі можливі способи повернути душевну рівновагу хоча б удома. І феншуй допомагає відновити баланс душі та тіла, притягнути удачу та везіння до будинку. Якщо ви вирішили оновити свою вітальню згідно з канонами стародавніх китайських майстрів, найкраще звернутися до фахівців. Для цього можна відвідати спеціалізовані ТЦ у Києві – торгові центри меблів та інтер'єру «Аракс» на Кільцевій дорозі та Дніпровському шосе у столиці. Саме тут в одному місці представлені не лише найкращі магазини меблів та предметів інтер'єру, а і є можливість отримати консультації дизайнерів – експертів. Тоді, облаштувавши свою вітальню, дотримуючись їх рекомендацій, ви напевно із задоволенням проводитимете в ній час за переглядом фільмів та теплими бесідами зі своїми близькими чи друзями.

 

Рекомендуємо також

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина

14.05.2024

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

29.04.2024

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»