03.02.2022

Дзеркало інтер'єру

Дзеркало інтер'єру

Не буде перебільшенням сказати, що у кожному будинку є предмет, який поєднує у собі функціональність та декоративність – це дзеркало. Адже воно потрібно не тільки для того, щоб побачити себе або поправити зачіску, а й змінити: візуально збільшити його, висвітлити темні приміщення, внести яскравий й помітний акцент у похмурих кімнатах.

Універсальний елемент

За словами Сірик Юлії, маркетолога магазину Steel-land, дзеркало - це досить активний елемент в інтер'єрі, якому, без сумніву, потрібно приділити особливу увагу.

«Воно допомагає змінювати сприйняття простору. Дзеркало може збільшити його, за умови правильного розташування й залити сонячним світлом темні куточки. Дзеркало чудово пом'якшує інтер'єр. Можливо, його активним і яскравим елементом, привертаючи увагу», — зазначає вона.

Її думку підтверджують і в магазині Comodos, додаючи до переваг дзеркал можливості гра світла та створення ефекту чистоти, а також озвучене візуальне масштабування простору. Разом з тим, у Comodos зазначають, що на сьогодні кожне дзеркало в будинку сучасної людини має, зокрема, декоративний характер. Та й практично всі дизайнери також наполягають на тому, що на цю звичну річ потрібно подивитися з нового ракурсу. Тоді оригінальні обрамлення навіть простих дзеркал у вашому будинку перетворять їх на «діаманти» в унікальній оправі.

Формуємо інтер'єр

Насправді дзеркала в інтер'єрі — один з найуживаніших й найулюбленіших інструментів в арсеналі дизайнерів. Так, у Comodos вважають, що дзеркало в інтер'єрі ніколи не втрачало своєї актуальності. І пояснюють, що «кругле з вбудованим підсвічуванням, вбудоване в передпокій у класичному стилі, що окремо стоїть з можливістю регулювання кута нахилу. І хоча форма і розмір дзеркал здебільшого мають значення, особливо у дизайні інтер'єру будь-якого житлового приміщення».

Крім цього, як відзначають дизайнери, зараз модні нестандартні форми, несподівані комбінації матеріалів, вигини і трансформація. Але так чи інакше, за словами Юлії Сірик, не треба боятися експериментувати. Наприклад, на її думку, є маса можливостей застосування дзеркал. Серед них вона виділяє такі:

  • Використання дзеркал на всю стіну з підсвічуванням для збільшення простору;
  • Купівля меблів із дзеркальним покриттям (наприклад, столик або комод);
  • Виділення та навпаки приховування дзеркалом дверцят шафи або колон або небажаних стін;
  • Створення дзеркальних вікон;
  • Використання дзеркал з ефектом старіння, щоб підкреслити особливість інтер'єру;
  • Розміщення дзеркальних островів (коли дзеркалами покривають фасади шаф або плінтус).

Іншими словами, враховуючи таку різноманітність варіантів, дзеркала в дизайні інтер'єру ніколи не вийдуть із моди. Без них неможливо уявити будь-яке житлове приміщення. Практично в кожній кімнаті є дзеркала: прямокутні та овальні, на стінах, стелях та у дверях шаф-купе. Таке широке їхнє поширення пов'язане також з тим, що саме у дзеркал легко можна збільшити їхню функціональність: обладнати підсвічуванням, годинниковими механізмами, датчиками руху та іншими доповненнями.

Різноманітність видів

Зараз виробники пропонують величезний асортимент та модельний ряд дзеркал будь-яких розмірів і форм: прямокутні, круглі, овальні, краплеподібні та нестандартні з найвигадливішими контурами. Наприклад, у магазині Steel-land у ТЦ «Аракс» розповідають, що зараз є величезний вибір дзеркал, різних форм та кольорів. Чим цікавіший варіант ми розглядаємо, тим більше яскравості та акценту він додасть кімнаті. Зокрема, в магазині на цей час переважно представлені дзеркала для спалень різних форм, які доповнять комплект до туалетного столика.

"Але зараз ми розширили асортимент і додали дзеркало на весь зріст, яке можна розмістити як у спальні, так і у передпокої", - ділиться новинами Юлія Сирик, маркетолог магазину Steel-land.

До речі, саме дзеркала можуть стати яскравим проявом вашої індивідуальності. А щоб надихнутися на нестандартне застосування дзеркал в інтер'єрі, можна «приміряти» для себе різні варіанти:

  • Композиції із дзеркал. Якщо використовувати поєднання кількох дзеркал або їх фрагментів різного розміру та форми. Головне у такій груповій композиції – дотримання гармонії та пропорцій. Причому в такій композиції розміщувати дзеркала можна як хаотично, так і за певним малюнком. А що ви вберете - абстракцію, геометрію або анімалізм - залежить цілком і повністю від вас.
  • Сферичні та опуклі форми. Такі дзеркала добре вписуються у сучасні інтер'єрні стилі. Зокрема, вони характерні для лофта і завжди привертають увагу.
  • Фальш вікна. Такий варіант застосовується, якщо в приміщенні не вистачає вільного простору, світла або немає вікна. Тоді таке дзеркало стане своєрідною «обманкою» із дзеркала. На додаток, на ньому можна повісити фіранки, закріпити внизу невелику полицю-підвіконня, на якій поставити кімнатні рослини.
  • Яскраві рами. Хто сказав, що гарне обрамлення потрібне лише картинам? Дзеркала у вишуканих рамах, що поєднуються з рештою декору та меблів – один з найкращих акцентів для будь-якої кімнати. Але особлива увага такому прийому приділяється у стилі ар-деко. Як правило, у такому стилі раму для дзеркала роблять металевою, під золото чи бронзу.
  • Рельєфні панелі. Якщо ви не боїтеся експериментувати та проявляти свою індивідуальність, об'ємний декор із дзеркал – стане улюбленою справою. Наприклад, рельєфними панелями чи мозаїкою можна прикрасити акцентну стіну. А якщо фрагменти дзеркал розмістити під різними кутами, ефект спотворення світла буде вражаючим.

Але, хоч би який варіант ви вибрали, при декоруванні житлових приміщень дзеркалами, необхідно пам'ятати ряд важливих порад. Насамперед необхідно чітко розуміти, які предмети буде видно у відображенні. По-друге, щоб дзеркало максимально відображало кімнату, закріпіть його на стіні з легким нахилом вниз. По-третє, варто врахувати, що вертикальні моделі витягують простір, а горизонтальні розширюють. І, нарешті, не забувайте, що не можна розміщувати дзеркала один навпроти одного, оскільки це може спричинити почуття тривоги.

Політ фантазії

При використанні дзеркал в інтер'єрі приміщень має значення не лише форма та розмір дзеркал, а й його унікальність. Причому саме ви самі можете зі звичайного дзеркала створити неповторний особистий лайфак, застосувавши один із способів:

  1. Штучне старіння. Зробити це просто, оскільки після нанесення патини на поверхню дзеркала з'являється характерний «Старовинний» наліт, сірі та бурі плями. Цей прийом популярний у стилях прованс, шебі-шик, еклектика, а також декорування дзеркала в класичному інтер'єрі.
  2. Фацетування. Для цього у дзеркала створюється нерівний або скошений край. Причому, дзеркала з таким ефектом однаково підходять і для класичних, і для сучасних проєктів.
  3. Матування. Це можна зробити за допомогою піскоструминної обробки, коли на поверхню наноситься практично будь-який візерунок або зовсім вона стає повністю матовою.
  4. Тонування. Цей спосіб підходить у випадку, якщо поверхні дзеркала хочеться надати будь-якого відтінку. Тоді на дзеркало наносять спеціальне напилення чи плівку.

Для кожної кімнати

У магазині Comodos зазначають, що будь-яка кімната так чи інакше має бути обладнана дзеркалами. Якщо говорити коротко, «для передпокою підійде комбінація дзеркала та підсвічування, для додаткового освітлення. У вітальні та спальні – тоновані дзеркала, – бронза, графіт, для м'якого відображення. Для кухні та їдальні – декоративні панелі фацетних дзеркал – відмінне рішення для інтер'єру в стилі неокласика. А ось у ванній найкраще повісити велике дзеркало з багатьма джерелами світла – декоративного та практичного призначення».

А ось дизайнери зі свого погляду розширюють можливості застосування дзеркал для кожної кімнати. Розглядаючи кожну з них окремо:

Почнемо з передпокою. Кожен знає, що саме це приміщення є своєрідною візитівкою будь-якого будинку. Саме тому наявність дзеркала у ньому це однозначний must-have. І оскільки воно перш за все призначене для вивчення свого зовнішнього вигляду перед виходом на вулицю, воно має бути досить великим і добре освітленим, щоб було бачити себе якщо не на повний зріст, то хоча б більшу частину свого тулуба. Крім цього, саме велике дзеркало зможе візуально зробити вузький і маленький коридор просторішим і світлішим. Як радять дизайнери, у зв'язку з цим найкраще можна замовити під індивідуальні розміри шафа-купе із дзеркальними фасадами.

Далі можна розглянути варіанти застосування дзеркал у вітальні та спальні. У цих кімнатах вже потрібно приділити велику увагу дизайну інтер'єру, щоб правильно «вписати» в нього дзеркал. Насамперед вони повинні максимально вигідно відтіняти або виділяти необхідні деталі такі як: картини, стелажі з декором, вази підлоги або меблі. Зокрема, цілком вдалим місцем для того, щоб повісити велике дзеркало у вітальні є стіна навпроти вікна, якщо є. Ще одним улюбленим прийомом дизайнерів є розміщення дзеркала у вітальні над каміном. Тим самим можна створити атмосферу затишного та комфортного приміщення. А ось у спальні на відміну від вітальні, дзеркало не варто вішати навпроти вікна чи ліжка. Найкраще обмежиться туалетним столиком із дзеркалами, або помістити цей предмет інтер'єру на бічній стіні поруч із ліжком.

Якщо говорити про необхідність наявності дзеркал на кухні, у цьому випадку все залежить від смаків та переваг господарів. Найчастіше дзеркальні поверхні так чи інакше вже присутні у кухонних гарнітурах у дзеркальних фартухах або фасадах. В той же час дзеркала вимагають ретельного догляду і регулярного миття через те, що на них помітні найменші забруднення, краплі жиру і води, їх велика кількість не вітається на кухні. А як альтернатива можна використовувати акрилові панелі та глянсові дерев'яні плити. Але в інтер'єрі маленької кухні дзеркало на всю стіну цілком може врятувати вас від відчуття затиснення та тісноти.

Після вітальні, в кожному будинку є ще одне приміщення, в якому дзеркала є одним із найважливіших елементів. Це ванна кімната. І тут його дизайн виступає першому плані. І якщо лаконічні дзеркала без рами можна використовувати за будь-якого стилю, то позолочені крани та хитромудрі форми раковин вимагають застосування дзеркал у незвичайному масивному обрамленні. При цьому дзеркала у ванній бажано обладнати підсвічуванням.

За дзеркалом – у ТЦ «Аракс»

Як бачимо, використання дзеркал, крім суто практичної функції, в інтер'єрі відкриває безліч можливостей: створення візуальних ефектів, розширення приміщення та його освітленість. При цьому розмір, форма та оформлення дзеркал залежать від ваших уподобань та фантазії. І, якщо вам необхідно вибрати дзеркало своєї мрії, найкраще звернутися до фахівців. Наприклад, у торгових центрах меблів та інтер'єру «Аракс» – на Великій кільцевій дорозі та Дніпровському шосе у Києві представлені найкращі магазини меблів та обладнання для дому, у тому числі дзеркал. Багатий асортимент та прийнятні ціни на предмети інтер'єру допоможуть вам придбати все необхідне в одному місці та зробити свої будинки вишуканими та неповторними. Крім того, саме тут можна отримати консультації продавців та виробників усіх магазинів, розміщених у ТЦ. А на сайті Araks.ua онлайн можна знайти масу порад та різних акцій, що додатково допоможе заощадити сімейний бюджет.
 

23

0

180

Поділитися:

667

Рекомендуємо також

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

11.04.2024

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах

03.04.2024

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах