Два в одному – як об’єднати кухню та вітальню

26.07.2021

Два в одному – як об’єднати кухню та вітальню

23

0

180

Поділитися:

2560

В теперішній час люди все більше часу проводять вдома. До того, карантинні обмеження призвели до того, що більшість спеціалістів перейшли на віддалений формат роботи. Через це, власники квартир та будинків замислюються про об’єднання кухні з вітальнею, оскільки в такому просторі зручніше працювати, спілкуватися з родиною та, навіть, приймати гостей. Тому, якщо раніше таке об’єднання було гарною ідеєю для маленьких кухонь, то зараз дане дизайнерське рішення є бажаною опцією для більшості українців.

Плюси та мінуси
Головною перевагою інтеграції кухонної та вітальної зон, безумовно, являється створення єдиного приміщення, яке значно збільшує простір. Звісно, квадратних метрів не додає, проте, об’єднання двох зон візуально створює відчуття масштабу, також дозволяє розмістити все необхідне: обідній стіл, диван та інші меблі. Крім того, таке єдине приміщення дозволяє створити зону, де може збиратися вся родина в той час, коли господиня може готувати їжу та одночасно спілкуватися з іншими членами родини.

Проте, приєднуючи вітальню, потрібно бути готовим до деяких незручностей. Перш за все – це шум роботи кухонної техніки, а також, запах їжі, котрий може безперешкодно «гуляти» між кімнатами. А головне – процес об’єднання декількох приміщень вельми клопіткий та затратний. Та навіть справа не у витратах на ремонт, а у тому, що на початку доведеться розробити проєкт, затвердити його, і тільки потім приступати до зносу стін та ремонтним роботам.

Усе за правилами
Втім, далеко не усім доведеться отримувати дозвіл на роботи по зміненню плану квартири.

Перш за все, необхідно розуміти – чи потрібно вам для об’єднання кухні з вітальнею чіпати опорні стіни. Пов’язане це з тим, що головні стіни, ні в якому разі, не можна прибирати або робити в них отвори. Норми категорично забороняють такі роботи, це може мати серйозні наслідки та несе потенціальну загрозу усьому будинку. Та й такі зміни узгодити навряд чи вдасться.

Крім того, в будинках, де проведений газ, потрібно перекрити газ й перейти на електроприлади. Для цього потрібно написати заяву у місцеву газову службу й після встановлення заглушки/зварювання труби газопроводу газовиками, отримати довідку, що підтверджує відімкнення газу. Інших власників житла, закон зобов’язує залишати комунікації в межах старої кухні, передпокою або холу.

Тобто, не можна переносити водні комунікації в зону вітальні, їх можна «пересувати» лише у межах кухні на нежитловій площі об’єднаної кухні-вітальні, а меблі та техніку виносити в кімнату. Звісно, збільшення кухні шляхом нежитлових квадратних метрів, передбачає їх гідроізоляцію. 

Проте, в будь-якому випадку, перепланування спричинить зміну плану квартири, тому, щоб у майбутньому не виникло проблем з узаконенням змін, необхідно виконати наступні дії:

  • Створення проєкту. Звісно, краще довірити це питання професіоналам – ліцензованим архітекторам та інженерам.
  • Авторський нагляд. Щоб будівельники зробили ремонт згідно з проєктом, потрібно, щоб архітектор контролював етапи робіт.
  • Технічний нагляд інженера. В цьому випадку будуть контролюватися роботи, пов’язані зі зміною інженерних конструкцій та мереж. 
  • Подача декларації про початок перепланування. Звертатися потрібно в ДАБІ та зареєструвати документ про початок будівельних робіт.
  • Отримати технічний паспорт. До вас приїде інженер БТІ та за результатами затвердить новий техпаспорт.
  • Після закінчення перепланування необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг з заявою «Про закінчення ремонтних робіт та очікування комісії».
  • Дозвільний орган зобов’язаний прийняти об’єкт в експлуатацію, якщо все зроблено згідно з проєктом, та видати висновок.
  • Отримати нове право власності. У нотаріуса або державного регістратора внести новий техпаспорт в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Хоча, багато власників можуть й не враховувати необхідність отримання нових документів, тоді це може спричинити не тільки штрафи за незаконне перепланування квартири.

У випадку самовільного переобладнання або перепланування, при порушенні конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, власник буде зобов’язаний своїм коштом повернути приміщення у колишній стан.

У випадку простого перепланування зі зносом опорної стіни, створенням отвору в не опорній перегородці або зведення перегородки, що не збільшує навантаження на перекриття, можна зайнятися одразу, а тільки потім її «легалізувати».

Виділяємо зони
Лише після створення проєкту та отримання всіх необхідних дозволів, можна приступати до розробки дизайну нового приміщення. Як відмічають спеціалісти, краще за все, якщо дизайн кухні-вітальні буде виконаний в одному стилі. Потрібно оформити інтер’єр двох об’єднаних зон так, щоб між ними було щось спільне, проте водночас, щоб кухня залишалась кухнею, а вітальня – місцем відпочинку.

Пов’язати інтер’єри кухонної та вітальної зони можна за допомогою кольору, однакової обробки, штор, які перегукуються, меблевої оббивки, світильників та інших аксесуарів. В той самий час, щоб кухня-вітальня виглядала впорядковано та гармонійно, її потрібно візуально та фізично розділити на зони. Наприклад, виконати різну обробку підлоги. Частіше за все, підлогу на кухні покривають плиткою або каменем, а у вітальні – паркетною дошкою. Такий прийом дозволяє не тільки позначити межі кімнат, а й зробити підлогу в робочій зоні практичною.

Візуально поділити на зони допоможе установка подіуму, на якому може розміщуватись кухня або вітальня.

Ще одним прийомом являється розділення меблями. В такому випадку, на межі між кухнею та вітальнею ставиться барна стійка, острів, обідній стіл або диван.

Також, можна використовувати колірний перехід в обробці стін, коли поверхні у вітальні оформлюються трохи темніше або більш насичено, ніж на кухні, або навпаки.

Ще один прийом для зонування кухні-вітальні – за допомогою світла та світильників. По-перше, підвіси, настінні бра або торшер на підлозі можуть безпосередньо визначити межу між кімнатами. По-друге, впорядкувати багатофункціональний простір допоможуть різні світильники – парадна люстра у центрі вітальні та більш скромні за виглядом – точкові світильники в робочій зоні.

Є й третій спосіб, коли й кухня, і вітальня освічуються точковими світильниками по периметру стелі, а парадний світильник висить прямо над столом. 

Насправді варіантів розміщення кухонної зони в об’єднаному просторі може бути декілька. Рішення повинно бути продиктоване архітектурними особливостями та габаритами приміщення. Наприклад, можна зберегти або створити нові перегородки, колони, балки та інші архітектурні елементи.

Зокрема, зонувати простір допоможе стельова балка або колона, які, зазвичай являються опорними й не підлягають знесенню. До того, арка може стати своєрідним «порталом» між кухнею та вітальнею, внісши в інтер’єр урочистість та, разом з тим, роблячи кухню трішки відокремленою.

Архітектурні хитрощі
Щоб об’єднана кухня-вітальня виглядала естетично і водночас була комфортною, при її проєктуванні варто враховувати параметри приміщення. Наприклад, якщо в утвореному просторі є виступ або ніша відповідного розміру, краще за все, розмістити кухонні меблі саме там. В такому випадку, кухня знаходиться в заглибленні. При чому, таке природне зонування майже не потребує додаткових дизайн-прийомів.

А у вузькому довгому приміщенні можна розмістити кухонний гарнітур уздовж однієї з вузьких стін. Це не тільки допоможе компенсувати недоліки планування, а й гармонійно спланувати штучне освітлення.

Якщо ж приміщення правильної форми, тоді кухню можливо розмістити уздовж однієї з довгих стін або залучити один з кутів. Тоді уздовж довгої стіни можна розмістити техніку, а уздовж іншої – шафи з посудом. Навпроти кухонної лінії зручніше за все створити обідню зону, а у другій половині приміщення – вітальню.


Втім, якщо здається, що кухня повинна максимально відділятися від вітальної зони, можна порекомендувати залишити між кухнею та вітальнею частину перегородки. Такий варіант дає додаткові можливості для розставлення меблів та монтажу техніки.

Також вертикальний простінок можна поєднувати з розсувними дверми, які господиня буде використовувати під час приготування страв, що супроводжуються сильними запахами. Або, щоб вирішити проблему запахів на кухні, можна облаштувати розсувну стіну – півпрозорі перегородки закриють кухню, але знову зроблять її частиною спільного простору після завершення готування.

Ще одним популярним атрибутом зонування кухні та вітальні є барна стійка. Цю конструкцію можна зробити візуально «легкою та невагомою», якщо скоротити в неї кількість ніг, залишивши одну опору або зробивши її з прозорого плексигласу.

Ще один варіант розділити зону кухні та вітальні – зробити між ними острів. На думку дизайнерів, планування кухні з островом – одне з найзручніших: воно дозволяє оптимально спланувати «робочий трикутник» та розвертає господиню або господаря обличчям до гостей або родини. Такий острів може бути частиною кухонної робочої зони у вигляді стільниці або столу з вбудованою варильною поверхнею й мийкою, або може виконувати функції барної стійки або обідньої зони.

Використовуємо меблі
Важливим елементом при об’єднанні кухні з вітальнею являються меблі. У процесі їх вибору кожний господар вирішує, чи повинні виділятися кухонні меблі в об’єднаній з вітальнею кімнаті, або, навпаки, бути максимально непомітними.

В першому випадку, кухонні меблі підбираються яскравого, контрастного кольору та незвичної форми. Оскільки вони самі по собі стануть переважною частиною інтер’єру, що притягають погляд.

У другому варіанті – кухонний куточок робиться максимально непомітним, що зливається зі стіною. Тоді меблі, без будь-яких прикрас, підібрані у тон стін, непримітні глухі шафи без ручок – усе це допоможе кухні мімікрувати та злитися з фоном. Такий підхід особливо виправданий в невеликих приміщеннях, які безглуздо дробити на візуально помітні ділянки. У будь-якому випадку, необхідно пам’ятати про критерії єдиного стилю приміщення.

Який би ви стиль не обрали, меблі являються одним з ефективних способів визначення меж зон. Найпростішим способом є встановлення великого обіднього столу, який може бути прямокутним, овальним або круглим. Ще, спосіб зонування передбачає використання дивану, який можна розвернути спинкою до кухні. Такі рішення являються оптимальними для невеликих просторів.

Ще визначити межі зон може різне підлогове покриття. Наприклад, у вітальній зоні – постелити паркет, а в кухонній – плитку. При цьому можна розділяти простір шляхом використання плитки різних малюнків та геометрії. Таким чином, межа між різними функціональними зонами стає помітною й на підлозі.

Також виділяти зони можна світлом. Зокрема, обідню частину підкреслити локальним освітленням. Як правило, розміщення світильників підкреслює форму столу. Для довгої стійки використовують декілька невеликих плафонів у ряд, а над низьким круглим або квадратним столом вішають одну велику люстру.

Таке освітлення ще й функціональне: низько розташовані світильники дозволяють краще освітити та розгледіти вміст столу, при цьому, залишають іншу частину приміщення в приємній напівтемряві, що незамінне для романтичної вечері або сімейних посиденьок.

Ще одним атрибутом сучасної кухні незмінно є телевізор. Він доречний і в кухонній, і у вітальній зоні. Що досить важливо, телевізор у відкритому просторі об’єднує функціональні зони, виступаючи єдиною домінантою. Особливо, якщо телевізор великий.


«Аракс» у допомогу
Два торговельних центри меблів та інтер’єру – на Великій Кільцевій дорозі та Дніпровському шосе, відрізняються багатим асортиментом якісних меблів та широкою різноманітністю аксесуарів. Крім того, будь-який покупець може отримати консультації продавців та виробників всіх магазинів, розміщених у ТЦ, як оптимально обладнати кухню-вітальню.

А сайт  Araks.ua допомагає заощадити час та сили. Тут кожний охочий має можливість обрати необхідний товар, вивчивши каталог ідей цікавих та стильних добірок новинок у наявності, ціни, знижки та акції на весь асортимент у двох торговельних центрах.

Зручна навігація, можливість фільтрувати пошук, детально роздивлятись фото товарів та відгуки покупців, все це робить ТЦ «Аракс» найкращими у сфері покупок усього необхідного для дому та інтер’єру.
 

Рекомендуємо також

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

11.04.2024

На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах

03.04.2024

Мрія про власний басейн: Шлях до створення в домашніх умовах