23.02.2022

Спрощувати складне - тенденції в дизайні житлових приміщень

Спрощувати складне - тенденції в дизайні житлових приміщень

Обмеження, пов'язані з ковідом, призвели до того, що більшість часу ми були змушені проводити вдома. Тому українці почали переосмислювати власне житло, підлаштовуючи його під себе та віддаючи перевагу насамперед комфорту та практичності. Житлові приміщення перестали бути просто будинком, тепер це – офіс, тренажерний зал, а також зона для відпочинку та хобі. Це, все  вносить корективи в дизайн інтер'єрів, про що ексклюзивно для ТЦ «Аракс» розповіла Яна Петрик, засновник студії YPD (Yana Petrik Design) та керівник студії дизайну та інтер'єру @Design.UA Юлія Тарасинська.

Які тенденції у дизайні інтер'єру Ви могли б відзначити зараз?

Яна Петрик: Найголовніша тенденція, на мою думку, полягає в тому, що зараз у дизайні намітилося прагнення спрощувати складне. Складні форми перероджуються в щось легке та невагоме. Наприклад, це: інтегровані меблі, що не показують своє пряме призначення, або максимально приховане світло, або невидима інженерія і до дрібниць продумане планування. Ось що справді вирвалося вперед.

Юлія Тарасинська: Я виділила б чистоту ліній, прагнення до використання натуральних матеріалів та живих текстур. Також зараз є бажання сховати усі місця зберігання. Іншими словами, на чолі – поєднання функціональності та естетики.

Які стилі найбільш популярні сьогодні?

Яна Петрик: Не можу сказати, що зараз якийсь стиль вирвався в лідери. Мікс стилів, як і раніше, актуальний. Максимальна концентрація на натуральності та тактильності матеріалів – ось це пік зараз.

Юлія Тарасинська: На мою думку, зараз найбільш затребуваний мінімалізм у поєднанні з елементами традиційних стилів.

Які віяння та переваги водночас не поспішають поступатися місцем «новинкам»?

Яна Петрик: Ось тут не можу відповісти однозначно, кожен замовник приходить зі своїми індивідуальними запитами та установками, іноді навіть зі своїми «якорями» з минулого, які хочеться запровадити у сьогоденні. А наше завдання зробити йому не тільки функціональний, а й стильний сучасний інтер'єр, який не буде таким без чогось нового.

Юлія Тарасинська: Мені здається, що все ж таки практичні речі частіше переважають просто красивими чи незвичайними, і звичайно ж, значення має бюджет «новинок».

Наскільки популярні зараз функціональні меблі?

Яна Петрик: Саме практичність та функціональність завжди стояла на першому місці при виборі меблів у наших земляків, і лише кілька десятиліть тому ми почали звертати увагу на її дизайн. Дуже тішить те, що сьогодні у більшості наших замовників функція та краса вже стоять на одному ступені.

Юлія Тарасинська: У наших роботах досить популярні меблі трансформер, які відмінно застосовні в невеликих просторах, де важлива багатофункціональність.

Як часто ваші замовники роблять вибір на користь раціоналізму?

Яна Петрик: Це відбувається щоразу, коли наші клієнти вирішують працювати з дизайнером над плануванням свого майбутнього простору для життя. Чи це не є раціональним рішенням?

Юлія Тарасинська: Зазвичай у нас 80% випадків припадає на раціональні рішення і лише близько 20% залишається на фішки, а також просто те, що дуже подобається.

Наскільки натуральність та прагнення до екологічності впливають на дизайн інтер'єрів?

Яна Петрик: Враховуючи, що натуральність та екологічність у нашій студії дуже вітається (особливо в оздоблювальних матеріалах), то особливих змін ми не помітили, але станцію з сортування сміття в житлових приміщеннях ми стали мати частіше.

Юлія Тарасинська: Наразі з'явилося багато виробників, які пропонують матеріали та меблі з переробленої сировини. Що, своєю чергою, це робить свій внесок і у зовнішній вигляд інтер'єрів і ставлення людей до покупок і виборів.

Чи бачите ви розвиток напряму, коли замовники прагнуть створення нових предметів декору зі старих і реставрації? Як ви оцінюєте цей напрямок – чи варто відновлювати?

Яна Петрик: Я дуже позитивно ставлюся до цього і максимально підтримую. Оскільки сьогодні на ринку «європейських баєрів», а іноді та просто на OLX можна знайти справжній скарб за прийнятними цінами та відновивши або відреставрувавши предмет - мати ікону дизайну вдома за ціною Ікеї. При цьому, на мою думку, найголовніша фішка полягає в тому, що якщо предмет «стоячий» або з історією, його треба віддати на реставрацію професіоналу і не переживати, що він зіпсується. А якщо це гарячо-улюблена бабусина «скриня» або комод із барахолки, тоді увімкніть фантазію, беріть у руки пензель, акрилові фарби – і робіть! Як підготувати предмет до фарбування та яку фарбу вибрати – можна піддивитися і навіть повчитися на марафоні у Тані Горілчаної, яка не один рік вже фарбує меблі з тисячами дівчаток з України та перетворює її на акцентні для інтер'єру предмети.

Юлія Тарасинська: Я сама дуже люблю старі будівлі та на всі 100% «За» реставрацію та відновлення предметів меблів та матеріалів, наприклад, таких як паркет. Дуже цікаво шукати автентичну фурнітуру та деталі до предметів, за допомогою кольору та деталей оновлювати враження від предметів. Зокрема, цегляні стіни так само шикарні, особливо зі старої цегли та у поєднанні з новими видами обробки, і головне – виграшно виглядають.

Експертна думка

23

0

184

Поділитися:

903

Рекомендуємо також

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

29.04.2024

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль