23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Практично всі живуть нині хоча б раз бачили таке покриття для підлоги як лінолеум. Адже саме він використовується вже не одне десятиліття для завершальних робіт з ремонту підлоги як у житлових, так і в багатьох інших приміщеннях. Тому так важливо вміти правильно вибрати лінолеум не тільки для створення комфорту та отримання якісних експлуатаційних характеристик у будинку, але й привабливого дизайну інтер'єру приміщень.

Що це за матеріал

Якщо подивитися на визначення, то лінолеум – це багатошарове покриття для підлоги з натуральних матеріалів або хімічних сполук таких як полівінілхлорид (ПВХ). Ще в другій половині позаминулого століття, для його виробництва використовувалися виключно натуральні матеріали – деревна смола та борошно, пробкове борошно, вапняк, джут та лляна олія (тобто linum oleum), завдяки якому він і отримав свою назву. Проте вже в середині минулого століття його виробництво набрало таких обертів, що натуральних матеріалів стало просто не вистачати, тому частину їх замінили доступними синтетичними альтернативами, в основному ПВХ. Саме тоді і з'явився звичний нам гладкий, водостійкий лінолеум.

Однак, вибір на користь полівінілхлориду для виготовлення цього покриття для підлоги був не випадковим, оскільки саме він надавав лінолеуму такі цінні властивості як:

  • гарна гнучкість,
  • стійкість до зносу та стирання,
  • низька теплопровідність (термоізоляція),
  • звукоізоляція,
  • стійкість до впливу вологи, олій та багатьох хімічних сполук,
  • гігієнічність або можливість швидкої обробки та чищення,
  • простота догляду,
  • варіативність колірних рішень,
  • низька ціна, яка з урахуванням високої зносостійкості та тривалого терміну служби робила лінолеум із ПВХ одним із найбільш вигідних для використання матеріалів.

Але, попри досить широкий спектр переваг, лінолеум має свої недоліки, серед яких:

  • низька протипожежна безпека,
  • руйнування при зіткненні з гострими чи гарячими предметами,
  • токсичність при сильному нагріві.

Види та характеристики

Щоб зробити правильний вибір і купити лінолеум, що ідеально підходить саме вам, перед покупкою потрібно визначитися з типом лінолеуму, який необхідний. У зв'язку з цим потрібно знати, що даний матеріал ділиться, по-перше, за наявності підкладки: з основою та основою. Останній варіант відрізняється низькою ціною і маленькою товщиною (до 1,6 мм), але він недовговічний, оскільки такий лінолеум можна стелити лише на ідеально рівну підлогу, бо він швидко набуває форми основи, включаючи всі горбки та ямки та втрачає свій вигляд. Інший вид лінолеуму, який має основу або підкладку, має три класи:

  • на теплій основі;
  • на спіненій основі;
  • багатошаровий.

Перший вид - на теплій основі складається з двох шарів: полімерного зверху та підкладкового. Основою служить синтетична або натуральна повсть (також використовується джут). Максимальна товщина такого лінолеуму – 5 мм, причому лише 1,5 мм із них займає верхній шар. Головна позитивна риса такого лінолеуму – тепла підлога, а ось недолік – його низька вологостійкість. Тому лінолеум на теплій основі не підходить для ванних кімнат та кухонь. Але він відмінно виглядатиме у спальні, дитячій чи вітальні.

Другий вид – на спіненій основі вже не боїться води та сильних забруднень, з нього можна легко видалити плями жиру. Тому його можна вже використовувати як у передпокої та ванній, так і на кухні.

Третій вид - на багатошаровій основі відрізняється особливою зносостійкістю та міцністю. Обмеження використання накладає підкладка, яка може бути як джутової, так і поліефірної або виготовленої зі спіненого ПВХ. Сам лінолеум такого типу роблять зі скловолокна, також застосовується спеціальне просочення.

Також лінолеум поділяють залежно від матеріалу, з якого він виготовлений. Як було сказано раніше, є натуральний лінолеум і всі види, виготовлені з синтетичних матеріалів. Це так званий гумовий (релін), ПВХ, гліфталевий (алкідний) та нітроцелюлозний (колоксіліновий) лінолеум.

Найнешкідливіший і екологічно чистий - натуральний лінолеум. Цей варіант - відмінний вибір для кухні, оскільки він не вбирає жир і створює середовище, в якому бактеріям складно розмножуватися. Для натурального лінолеуму характерні такі переваги:

  • Висока зносостійкість, що поєднується з ефектним зовнішнім виглядом;
  • Оптимальна вогнестійкість та перешкода поширенню полум'я у разі займання;
  • Простота у догляді, що обмежується сухим або вологим чищенням, і тривале збереження початкових характеристик;
  • Бактерицидні властивості, що забезпечуються коштом лляної олії, що входить до її складу;
  • відсутність схильності до накопичення статичної електрики;
  • Стійкість до ультрафіолетового випромінювання, неконцентрованих кислот та етилового спирту.
  • Але головна його нестача – висока вартість. І, щоб уникнути занадто високих витрат на покриття для підлоги, радимо вам звернути увагу на синтетичні варіанти лінолеуму.

 

Наприклад, гумовий лінолеум або релін являє собою матеріал, що складається з двох шарів, нижній з яких представлений подрібненою гумою, пов'язаною бітум-матеріалами, а верхній - сумішшю синтетичного каучуку, наповнювачів і пігментів. Відмінною особливістю реліну є еластичність та висока вологостійкість. Але найпоширеніший зараз вид – ПВХ лінолеум. Він має привабливий зовнішній вигляд, гнучкість та еластичність, а також демократичну ціну. Також він добре зберігає тепло, екологічно безпечний, зручний та простий у монтажі. Але в нього є й суттєва вада — при низьких температурах покриття може потріскатися і навіть луснути.

За лінолеумом - в "Аракс"

Як бачите, зараз досить складно не загубитися у такому різноманітті варіантів лінолеуму. Тому, щоб зрозуміти, який тип і вид матеріалу вам необхідний, найкраще відвідати спеціалізований торговий центр або магазин меблів для ознайомлення з асортиментом лінолеуму. Саме там професійні продавці зможуть порадити ідеальний варіант, який добре впишеться у дизайн вашого будинку та створить комфорт вам та вашим близьким.

Зокрема, у спеціалізованих торгових центрах «Аракс» у Києві можна відвідати магазини з різноманітним асортиментом і доступними цінами, де ви зможете придбати лінолеум, що вам сподобався. Наприклад, радимо зайти до магазину «Тайсон Компані» – одного з лідерів ринку покриттів для підлоги в Україні. Тут представлений широкий асортимент продукції найкращих виробників Європи та Північної Америки за максимально доступними для Вас цінами. У торговому залі ще одного магазину – Holz, ви переглянете понад 600 декорів ламінату, вінілу, паркетної дошки та безліч аксесуарів (підкладки, плінтуса, дверні ручки), стінові панелі. Звернувшись до Holz, ви отримаєте детальну консультацію професіоналів на всіх етапах – від оформлення замовлення до монтажу. На додаток, ви можете замовити послуги під ключ - купити ламінат з подальшою їхньою доставкою, встановленням або укладанням. А гарантійний та післяпродажний сервіс надовго збереже красу та функціональність придбаної продукції.

А щоб підлогове покриття довго мало прекрасний вигляд і тішило вас і ваших близьких, в магазині Quick Servis можна замовити чищення та реставрацію будь-якого покриття для підлоги з використанням сучасного обладнання. Крім цього тут висококваліфіковані майстри нададуть вам весь спектр послуг з укладання підлогових покриттів: підбір, замір та розрахунок необхідної кількості матеріалу, його укладання та сервісне обслуговування.

23

0

184

Поділитися:

76

Рекомендуємо також

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

29.04.2024

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль