25.03.2024

Ергономіка меблів – запорука фізичного та психологічного здоров'я

Ергономіка меблів – запорука фізичного та психологічного здоров'я

Мало хто замислюється наскільки важливо для будь-якої людини жити в комфорті та зручності або, говорячи сучасною мовою, в ергономічному оточенні. Особливо значення ергономіки зросло зараз в Україні, коли люди перебувають у ситуації постійного стресу. Тому реабілітологи приділяють велике значення реабілітації, у тому числі наголошуючи на якості обстановки в побуті. Так давно відомо, що неякісні меблі, враховуючи матеріали з яких вони виготовлені, випускають формальдегіди та інші шкідливі речовини, що негативно впливає на імунітет. У той час як ергономічна – посилює імунну систему, знижує ймовірність підвищення артеріального тиску та появи порушень дихання. Ще завдяки таким меблям краще працює травна система, також людині простіше зосередитися на завдання, що стоїть перед ним, у нього не виникає складнощів з концентрацією, збільшується продуктивність. А найголовніше, збереження правильної постави при сидінні, запобігає різноманітним застійним явищам і безсумнівно приносить користь здоров'ю.

На що звертати увагу

Згідно з міжнародною статистикою, понад 10% усіх втрат часу через непрацездатність спричинені захворюваннями кістково-м'язової системи. А вони, своєю чергою, пов'язані з тим, що люди нерідко працюють і живуть в умовах, які не дуже підходять для них.

Як в офісі, так і вдома столи та стільці повинні відповідати вимогам ергономіки, тобто забезпечувати високий рівень комфорту та допомагати людині не втомлюватися навіть при тривалій трудовій чи навчальній діяльності, підтримуючи поставу. Таким чином можна поєднати як турботу про здоров'я, так і підвищити якість роботи шляхом створення оптимального для цього середовища.

Наприклад, якщо меблі вибрані неправильно, це тягне за собою чимало проблем:

  • дискомфорт;
  • болючі відчуття;
  • порушення постави;
  • погіршення зору;
  • підвищену втому та стомлюваність;
  • розвиток сколіозу та інших захворювань.

Щоб уникнути всіх перерахованих вище негативних наслідків, необхідно вибирати ергономічні меблі, які враховують індивідуальні особливості користувача, підлаштовуючись під конкретну людину.

Зокрема, гарне комп'ютерне крісло зі спинкою і сидінням, що регулюється, дозволяє налаштувати його відповідно до зростання і ваги того, хто на ньому сидить. Внаслідок чого таке ергономічне крісло може:

  • підтримувати хребет та поперек;
  • зменшувати навантаження на плечовий пояс;
  • сприяти тому, щоб руки та зап'ястя знаходилися на одній лінії.
  • має підголовник та підлокітники, які підвищують рівень комфорту при сидінні.

Зрозуміло, що стільці, крісла та столи з можливістю індивідуального налаштування необхідні людям будь-якого віку. Але школярі проводять за уроками не менше часу, аніж офісний співробітник за своїм столом. При цьому вашій дитині, тіло якої ще тільки формується, особливо важливо користуватися меблями, що відповідають вимогам ергономіки.

Також важливо звертати увагу на те, на чому ми сидимо. У домашніх умовах також має значення всі меблі для відпочинку. Будинки в ідеалі потрібно виділити окрему зону для релаксу, де можна встановити невеликий м'який диван, тахту або крісло-реклайнер або навіть повісити гамак. Також добрим вибором буде крісло-мішок. Головне, щоб усі домочадці мали змогу розслабитись. Для цього такі меблі повинні:

  1. не обмежувати природні рухи тіла;
  2. підтримувати хребет;
  3. легко пристосовуватись до індивідуальних особливостей людини;
  4. зменшувати навантаження на м'язи та суглоби, знижуючи ймовірність появи хворобливих відчуттів та розвитку захворювань опорно-рухового апарату;
  5. не створювати дискомфорту та не викликати алергічних реакцій.

Атмосфера важлива

Крім зовнішнього вигляду та зручності при користуванні, ергономічні меблі не повинні мати неприємні запахи або випаровування інших речовин, які шкідливі для здоров'я. Навіть колір меблів також має значення. Адже для психіки людини важливо, щоб простір був оформлений гармонійно, і не було яскравих плям, які вибиваються із загальної концепції та привертають до себе зайву увагу. Тому необхідно вибирати м'які та нейтральні тони та відтінки. При цьому доречні будь-які кольори, крім тих, що відверто кричать.

Резюмуючи, можна сказати, що ергономічність будинку означає цілий комплекс принципів, пов'язаних з грамотною організацією простору. Однак дотримання цих критеріїв вигідно всім членам вашої родини. Адже виконання вимог ергономіки не просто підвищує рівень комфорту та допомагає зосередитись, а й підтримує імунну систему, зберігаючи здоров'я всіх мешканців будинку.

23

0

182

Поділитися:

234

Рекомендуємо також

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір