03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Вибір ідеального ліжка - це не просто придбання меблів, а вкладення у ваше здоров'я та якість сну. У нашій статті ми докладно розповідаємо, як вибрати ліжко, яке буде не тільки красиво виглядати у вашій спальні, але й забезпечить вам комфорт та підтримку на багато років. Дізнайтеся, які розміри, матеріали та типи матраців найкраще підходять для різних вікових груп та стилів життя. Читайте нашу статтю, щоб зробити поінформований вибір та забезпечити собі здоровий та міцний сон.

Розмір та форма

Мабуть, у будинку ще немає такого предмета меблів, який потрібно вибирати з лінійкою і розрахунками як ліжко. Саме вона підбирається залежно від розмірів спальні та зросту тих, хто нею користуватиметься. Тому були створені універсальні правила, дотримуючись яких ви зможете знайти ідеальний для вас виріб.

Для початку потрібно визначитися, ліжко яких розмірів зможе поміститися у вашу спальню. А саме – між нею та іншими об'єктами чи стінами має залишатися щонайменше 70 сантиметрів вільного простору для проходу. В іншому випадку, якщо залишити менше місця, так чи інакше ви відчуватимете значні незручності при пересуванні в спальні.

Якщо говорити про умови, яких варто дотримуватися при виборі розміру ліжка, то їх кілька. По-перше, розміри виробу не повинні сковувати вас, коли ви спите.

Наприклад, при виборі ширини ліжка керуйтеся правилом ергономіки – якщо людина, яка відпочиває на своїй половині, може вільно закинути руки за голову і при цьому не створить незручностей поруч лежачій людині, тоді ця ширина цілком прийнятна. У випадку з односпальним ліжком - лікті людини, що лежить на ліжку, не повинні звисати по краях і, крім того, з боків повинно залишатися ще трохи місця.

Дотримуючись цих правил, ширину односпального ліжка найкраще підбирати із запасом, починаючи не з мінімальних розмірів у 80 см, а краще вибрати, наприклад, 100 см. Таким же чином обирайте полуторне ліжко: серед моделей розмірами від 100 до 150 см, беріть ту, яка ширша. Також двоспальні ліжка краще брати з шириною 180-200 см, що забезпечить вам та вашій другій половинці максимально комфортний сон.

По-друге, зверніть увагу на довжину ліжка. Наразі стандартна довжина даного предмета меблів становить 190 сантиметрів. Однак, враховуючи, що фахівці рекомендують купувати ліжка на 10-15 сантиметрів більше за ваш зростання, такої довжини вистачає далеко не всім. У такому випадку, щоб довжина ліжка не доставляла вам незручностей, найкраще зробити ліжко на замовлення – так ви зможете отримати габарити, що найбільш підходять саме вам.

По-третє, крім ширини та довжини ліжка, має значення також її висота, щоб було зручно лягати та вставати з ліжка. Як радять дизайнери, ідеальним варіантом буде ложе, верхній край матраца якого на одному рівні з вашими колінами або навіть трохи вище.

По-четверте, визначтеся щодо необхідності наявності спинки або узголів'я. Для цього вам потрібно чітко уявляти, де вона стоятиме. Так, якщо ліжко розташовуватиметься впритул до стіни, то без кутів можна обійтися. А ось у всіх інших випадках голова необхідна. У такому випадку вибирайте ліжка, у яких спинки мають невеликий нахил, на якому зручно лежатиме.

Основа та каркас

Відомо, що основою будь-якого ліжка є каркас. Якщо цей важливий елемент виготовлений з недорогих матеріалів, він швидко зношуються. У той час, як при використанні надійних елементів, конструкція прослужить вам протягом довгих років. Тому ознайоммось з його конструкцією. Зазвичай він складається з кількох основних елементів:

  1. Опори, на якій стоїть ліжко (може бути на ніжках або без них);
  2. Царг чи бічних панелей;
  3. Спинок або ізножжя.

Зараз на ринку представлені два основних типи каркасів: з двома спинками та бічними панелями, а також із чотирма панелями та спинками (останній варіант розташовується на ніжках або на подіумі). У якісних ліжках для виготовлення каркаса використовується дерево, водостійка фанера та посилені болтові з'єднання, що забезпечують підвищену міцність. А ось ліжка з каркасом з ДВП та ДСП купувати не варто, тому що вони дуже швидко починають скрипіти та розсипатися.

Як правило, всі сучасні ліжка як основа використовують спеціальну конструкцію з так званими ламелями або гнучкими планками, на яких розташовується спальний матрац. При цьому є ламелі з дерева чи пластику, проте фахівці рекомендують вибирати саме дерев'яні ламелі з берези чи бука, оскільки вони міцні та досить гнучкі. При цьому чим більше ламелей буде в основі вашого ліжка, тим краще. Мінімально допустимою кількістю ламелей для односпального ліжка – 15 штук, а для двоспального – від 30 штук. При цьому ідеальна відстань між планками не повинна перевищувати ширини однієї ламелі.

Також потрібно звернути увагу на основу. Як правило, варіанти з опорними спинками стійкіші та надійніші, ніж ліжка на ніжках. Також моделі без ніжок довговічніші, ніж з ніжками.

Матрац – король ліжка

Попри те, що при виборі ліжка кожен із її елементів відіграє значну роль, та саме якість спального матраца багато в чому визначає комфорт відпочинку. Адже поверхня ліжка зменшує навантаження на хребет та покращує кровообіг у тканинах, що важливо для здорового сну. Тому, щоб вибрати матрац, який підходить саме вам, необхідно знати його характеристики та вплив на людину.

Сучасні матраци складаються з пружинних блоків і наповнювачів, як використовуються пінополіуретан, латекс або навіть вата. І, щоб ви завжди починали день без болю в спині та дискомфорту в суглобах, необхідно правильно вибрати спальну поверхню, беручи до уваги три умови: вік, вага, наявність хронічних захворювань хребта. Зокрема, всі моделі матраців можна розділити на кілька категорій:

  • м'які ліжка;
  • середньо-м'які;
  • нейтральні;
  • середньо-жорсткі;
  • жорсткі ліжка.

Щоб зробити правильний вибір, врахуйте негласне правило - жорсткість ліжка має бути пропорційна віку. А саме: чим менше років – тим вищий показник твердості. Тобто дітям від народження до року краще спати на рівній твердій поверхні. Це тим, що немовлята сплять 12-14 годин на добу і майже завжди на спині. І, щоб не було прогинання та викривлення ще незміцнілого хребта, потрібна міцна підтримка, при якій навантаження припадає на плечі та стегна. А ось для дошкільнят та школярів молодших класів вже можна купити ортопедичний матрац з еластичного латексу чи піни помірної жорсткості. Тоді він забезпечує витяжку хребта під час сну. Вже для підлітка 14-18 років підбирається такий самий матрац, як і його батьків. Докладніше про вибір матраца ми розповідаємо у статті “На шляху до кращого сну: поради щодо вибору правильного матраца.

Найкращі ліжка – в «Араксі»

Як бачите, існує безліч нюансів, які необхідно врахувати при виборі ліжка. Але вас це не повинно лякати. Адже в мережі спеціалізованих торгових центрів «Аракс» у Києві представлена унікальна за своєю якістю та різноманітністю пропозиція ліжок на будь-який смак, гаманець та тип інтер'єру. При цьому асортименти спальних місць як для дорослих, так і для дітей постійно розширюється. Тому, якщо ви вирішили купити нове ліжко, в «Араксі» ви зможете знайти саме те, що вам сподобається та ідеально підійде. Адже, навіть якщо ви не зможете підшукати ліжко до душі, саме тут можна зробити спальне місце на ваше індивідуальне замовлення.

23

0

185

Поділитися:

594

Рекомендуємо також

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина

14.05.2024

Вітальня 2024: Сучасні тренди та історична спадщина

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

29.04.2024

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль