24.09.2024

Як вибрати стиль меблів для вашого інтер'єру: поради та ідеї

Як вибрати стиль меблів для вашого інтер'єру: поради та ідеї

Дизайн дивиться на предмети побуту очима, повними цікавості

Віко Маджістретті, італійський дизайнер та архітектор (1920–2006).

Вибір стилю меблів - це ключ до створення затишного та комфортного будинку, який відображатиме ваш характер та уподобання. Хай то класична елегантність або сучасний мінімалізм, важливо підібрати меблі, які гармонійно впишеться в простір і підкреслять його унікальність. Давайте разом розглянемо основні стилі меблів, їх особливості та як вони допоможуть вам зробити правильний вибір для облаштування вашого будинку.

Різноманітність стилів

Зараз можна нарахувати близько п'ятдесяти різних варіантів напрямків у стилях меблів, які використовуються для різних інтер'єрів. У них входять як усталені в роках, так і нові напрямки дизайну. Вивчімо найпопулярніші меблеві стилі, що існують на цей момент.


Лофт

Він сформувався приблизно в сорокових роках 19 століття в США, де багато підприємств кидали свої промислові будівлі, в які люди почали обживати та переобладнати в житлові по можливості. А деталі, що залишилися від індустріального минулого, надають інтер'єру певну особливість, свої особливості. Наприклад, меблі в стилі лофт бувають дуже різними. Це різноманітні за кольорами та фактурами лави, пуфи, величезні дивани, а також столи, комоди, стільці, полиці, зроблені з будь-яких матеріалів (дерево, метал, пластмаса, скло). Також дуже популярні в сучасному індустріальному оформленні приміщень вбудовані шафи та навіть окремі вбиральні кімнати.

Зокрема, для вітальні в стилі лофт ідеально підійдуть шкіряні м'які меблі. Також відмінно підійдуть у такий інтер'єр різні лави та пуфи.


Прованс

Він ідеально підійде тим, хто є шанувальником Франції всього, що пов'язано з нею. Адже саме в цій країні зародився цей інтер'єрний напрямок, що є сумішшю старих провінційних традицій і одночасно якоїсь особливої ​​витонченості. У даному стилі домінують переважно натуральні, природні кольори – білий, блакитний, бірюзовий, зелений та лавандовий. Щодо матеріалів – у пріоритеті дерево, плетені кошики, елементи із натурального текстилю, металевий декор.

Якщо говорити про меблі, вони повинні мати елементи, що зістарилися, зі злегка зчищеною фарбою і шорсткими поверхнями. Наприклад, диван у стилі прованс м'який, квітчастий та дуже затишний. Також і крісла дуже м'які та зручні. Не менш практичні шафи або комоди, вони не тільки місткі, а й візуально привабливі. У таких шафах зберігають одяг, так і вишуканий посуд, книги, інші потрібні в побуті предмети. Ліжка, виготовлені в стилі, виготовляють зазвичай з дерева, нерідко з унікальними різьбленими елементами і декоративними кованими вставками. Іншими словами, меблі в стилі прованс одночасно як функціональні, так і красиві.


Класика

Багато років тому класичний стиль можна було зустріти лише у будинках знаті, палацових залах, які виглядали розкішно і навіть химерно. Тому для цього стилю меблів характерно використання натуральної деревини, правильних геометричних форм (овальної, круглої). Вітається наявність різьблених дерев'яних елементів, золотих вкраплень як в меблів, так і в текстилі. Відмінна риса класичного стилю – масивність і одночасна витонченість. Тому цей стиль завжди залишається у тренді.


Мінімалізм

Цей стиль зараз дуже популярний у всьому світі, зокрема й в Україні. Не дивно, адже він приваблює своєю простотою і лаконічністю: меблі в цьому стилі не перевантажені зайвими деталями, при цьому дуже зручні та практичні. Також для даного стилю характерна чіткість ліній, мала кількість декоративних елементів та прості фасади. Все це робить такі меблі не тільки зручними, але й доступними за вартістю.


Хай-тек

У цьому сучасному напрямку для виготовлення меблів використовуються високотехнологічні матеріали та створюється симбіоз протилежних структур, таких як тепла шкіра з холодним металом, натуральне дерево з пластиковими компонентами. Даному стилю властива правильність форм з невеликою кількістю декоративних елементів, а також перевага до модульних меблів з максимальною кількістю вбудованої техніки. При оформленні найчастіше використовується білий колір та відтінки сірого.


Попарт

Даний напрямок відрізняється екстравагантністю та епатажем, коли звичайні предмети меблів використовуються в невластивому для них ракурсі. Наприклад, скульптура перетворювалася на вішалку для капелюхів, а диваном служить металева підставка під ящики.


Екостиль

Цей стиль виник завдяки прагненню всього натурального. У зв'язку з цим меблі та її кольори створюються в гармонії з природними відтінками. Це стосується і матеріалів, з яких виготовляються меблі: натуральна деревина, текстиль, камінь, кераміка і ковані елементи. У дизайн вписуються дерев'яні лави та скрині, плетені стільці та крісла, лляні та вовняні текстильні елементи, кераміку. Максимально застосовуються саме матеріали природного походження.


Модерн

Цьому стилю характерні такі особливості як наявність натуральної деревини, кованих декоративних деталей, спокійних відтінків, вітражних вставок, а також безлічі вигнутих ліній і форм. Він, як і еко стиль, нерозривно пов'язаний з природою, що спостерігається в меблевій оббивці, а кольорах поверхонь меблів: білому, молочному, відтінках сірого і рожевого, персиковому або сріблястому.


Скандинавія

Цей напрямок також дуже популярний зараз у нашій країні. І неспроста, адже меблі в цьому стилі зручні, при цьому виглядають надзвичайно просто. На її виробництво йде лише натуральна деревина, переважно світлих відтінків.


Кантрі

Це ще один напрямок, в основі якого лежить природна простота та краса. Цей стиль має на увазі використання натуральних матеріалів без надмірної розкоші та помпезності. При цьому в кантрі неприйнятне використання синтетичних матеріалів, оскільки має на увазі сільську простоту, а значить - все тільки натуральне. Традиційно цей напрямок виявляється у всій своїй красі та самобутності саме на кухнях, або в їдальнях, хоча вітальні та спальні нерідко оформлюють таким же чином.


У пошуках ідеалу

Вивчивши основні риси та характеристики найбільш популярних стилів та маючи уявлення про різноманітність меблів, ви можете приблизно зрозуміти, що вам ближче. Однак, як говорить народна мудрість: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути». Тому, щоб точно визначитися в найкращому для вас стилі, найкраще побачити меблі в різних стилях. Ідеальним місцем для цього є спеціалізовані меблеві центри «Аракс» у Києві. Адже саме там можна пройтися просторими галереями, вивчаючи виставкові зразки меблів від найкращих виробників у всіх стилях.

Навіть побачивши все на власні очі, часто, як і раніше, досить складно зрозуміти які меблі підійдуть для вашого будинку. Не засмучуйтесь, якщо ви відразу не можете вирішити, яким має бути стиль – це нормально. А щоб визначитися, використовуйте негласні хитрощі професійних дизайнерів.

  1. Вивчіть особливості приміщення. А саме – оцініть його розміри, конфігурацію та особливості планування. Це допоможе гармонійно вписати меблі в загальний вигляд інтер'єру.
  2. Проведіть аналіз ваших потреб та переваг, визначте основні функціональні, естетичні та практичні вимоги до меблів. Для цього зверніть увагу на функціональні вимоги до майбутніх меблів. Наприклад, дайте відповідь на такі запитання: чи потрібна вам максимальна місткість або, навпаки, мінімалізм і легкість? Крім того, врахуйте свої естетичні уподобання: кольори та текстури, які ви віддаєте перевагу?
  3. Вимкніть все непотрібне. Почніть тоді з того, що ви категорично не бажаєте бачити у себе в будинку.
  4. Використовуйте простір розумно. Для цього ретельно поєднуйте меблі із елементами декору. Але не перенасичуйте приміщення меблями чи прикрасами, а також уважно розставте підібрані меблі у приміщеннях.
  5. Обирайте багатофункціональні предмети, які навіть на невеликій площі можуть створити комфортну обстановку з потенціалом трансформації: модульні дивани, складні столи, відкидні ліжка або приховані шафи.

Кожній кімнаті – своя особливість

Крім вищезгаданих негласних правил дизайнерів, варто також врахувати ще один важливий нюанс, який полягає в тому, що меблі потрібно вибирати різні для різних типів кімнат.

Так для вітальні, яка в кожному будинку є місцем збирання всієї родини та прийому гостей. Для такого приміщення меблі повинні бути функціональними. Наприклад, якщо ваша сім'я велика або ви плануєте запрошувати багато друзів, вам необхідний місткий диван і кілька об'ємних крісел. Якщо у вітальні ви вважаєте за краще в тиші читати книги, доречно ще придбати гарний стіл та зручний стілець.

Для спальні, яка у всіх є місцем для відпочинку та релаксації, основним елементом, безумовно, буде ліжко. Вона має бути зручною та підходити за розміром. Також, якщо в спальні достатньо місця, в ній можна розмістити шафу для зберігання одягу і білизни, або комод або тумбу.

Що ж стосується дитячої кімнати, то меблі в ній насамперед повинні бути безпечними, а лише потім функціональними і стимулюючими розвиток дитини. Тому потрібно вибирати меблі без гострих кутів та з безпечних матеріалів. Також варто звернути увагу на її стійкість та міцність конструкції. Окрім цього, важливо враховувати вік дитини. Так для немовляти потрібно придбати ліжечко та пеленальний столик, а ось для школяра – письмовий стіл та стелаж для книг та іграшок. Ще в дитячій кімнаті надається велике значення кольору меблів, адже яскраві та веселі кольори стимулюють розвиток та уяву дитини.

А ось найфункціональнішим простором практично скрізь є кухня. У цій кімнаті важливі зручність та ергономіка, тому й кухонний гарнітур повинен відповідати цим вимогам. Насамперед потрібно мати достатньо місця для зберігання посуду, продуктів та кухонного начиння. Наприклад, можна використовувати кутові шафи, шухляди та інші рішення для ефективного використання простору. Також і обідня зона має бути зручною та достатньо просторою для всіх членів сім'ї.

Результат вас порадує

Як бачите, значення правильного вибору стилю меблів важко переоцінити. Цей творчий процес вимагає уважності та обліку безлічі факторів, щоб створити комфортний та стильний простір, який радуватиме вас та вашу родину довгі роки.

А щоб ваш вибір був точно правильним і порадував результат, все ж таки іноді варто звернутися до професіоналів, які зможуть дати масу простих порад оновлення вашого будинку або квартири. При цьому зовсім не обов'язково витрачати багато часу і коштів на пошук необхідних меблів. Достатньо просто відвідати торгові центри меблів та інтер'єру «Аракс». Адже саме тут в одному місці представлені найкращі магазини меблів від найкращих виробників України та всього світу. Багатий асортимент та прийнятні ціни допоможуть вам вибрати меблі, що підходять як за стилем, так і за вартістю в одному місці. Крім того, саме тут можна отримати консультації продавців та дизайнерів як безпосередньо на місці в магазинах, розміщених у ТЦ, так і онлайн на сайті Araks.ua.

24

0

201

Поділитися:

206

Рекомендуємо також

27.09.2024

Будуар: як створити приватний жіночий простір вдома

27.09.2024

Найкращі функції сучасних посудомийних машин

26.09.2024

Будь у тренді: найстильніші інтер'єрні рішення 2024 року