Кухонний подрібнювач харчових відходів або як його ще називають диспоузер, у всьому світі давно використовується для подрібнення залишків харчових продуктів: овочів, фруктів, кісток та інших харчових відходів. І хоча в Україні подрібнювачі поки що не посіли лідируюче місце у списку необхідних на кухні приладів, їхня популярність невпинно зростає. Тим більше, що ті, хто вже став користувачем диспоузера, вважають його дуже корисним пристроєм для кожної господині.
Що й навіщо
У США та Європі подібні девайси давно стали звичними механізмами на сучасній кухні. За статистикою, більш ніж половина домоволодінь на Заході оснащені диспоузерами, а в США їх установка навіть рекомендована Міністерством охорони здоров'я у всіх новобудовах. Адже такий спосіб утилізації харчових відходів не тільки суттєво знижує ймовірність поширення епідемій, а і є одним із найбільш екологічно чистих способів позбавлення продуктів життєдіяльності людини.
Таке широке поширення подрібнювачів цілком зрозуміле, адже близько 60% побутових відходів становлять харчові залишки та відходи від підготовки продуктів до приготування. Основні функції подрібнювача — це подрібнення овочевих і фруктових очищень, а також рибних і м'ясних кісток. Тим самим з його допомогою можна:
- Скоротити кількість мішків для утилізації сміття, оскільки більша частина відходів видалятимуться після подрібнення через каналізаційну систему.
- Подрібнювач допоможе позбутися неприємного запаху, причиною якого є сміття, що розкладається, в контейнерах і відрах.
- Допоможе запобігти засміченням у каналізаційних мережах, тим самим попередити появу тарганів та гризунів.
Якщо казати про пристрій, то диспоузер встановлюється під мийкою, вбудовуючись у систему каналізації замість сифона. Зазвичай це невеликий пристрій висотою до 40 см і діаметром близько 20 см. Хоча розміри кожної моделі залежать від об'єму камери. Працюють подрібнювачі за рахунок електрики, тому для їх підключення в районі миття знадобиться розетка, бажано із захистом від вологи. Запуск подрібнювача здійснюється натисканням кнопки, яка встановлюється над мийкою або врізається в стільницю, шафу. Принцип роботи базується на тому, що терки та дробильний диск всередині диспоузера перемелює відходи, вся маса яких видаляється потім водою в каналізаційну систему. Як бачите, все дуже просто.
Правильний вибір
Попри те, що подрібнювачі здатні впоратися практично з будь-якими відходами, багато залежить від їх правильного вибору та параметрів, які важливо врахувати, щоб не було проблем із монтажем та експлуатацією.
Насамперед відповідно до технічної специфікації подрібнювачів, при виборі необхідної моделі, вам потрібно визначитися з його розмірами. Пов'язано це з тим, що він встановлюється під раковиною, тому при його виборі потрібно враховувати діаметр отвору зливу і розміри шафи мийки. Наприклад, переважна більшість функцій подрібнювача розраховані на діаметр отвору від 90 до 114 мм. Але якщо діаметр у вашого миття більше, можна використовувати перехідник. Якщо менше – зливний отвір розширюється.
Другим параметром для правильного вибору подрібнювача є об'єм його камери та потужність двигуна. Адже саме від цього залежить кількість відходів, яку він зможе обробити. Так для сім'ї з 1-3 людини вистачить об'єму до 0,8 літра, а для 4-6 осіб знадобиться вже пристрій із камерою від 0,8 до 1,5 літрів. Загалом зараз існують подрібнювачі з камерою об'ємом від 0,5 до 1,5 літра. Причому чим більший обсяг, тим потужнішим має бути диспоузер. В ідеалі співвідношення потужності до об'єму повинне становити 2:1 або іншими словами: для об'єму 1 літр потужність двигуна має бути не менше ніж 0,5 кВт. Невідповідність обсягу та потужності може стати причиною повільної роботи пристрою або його виходу з ладу.
Наступним кроком під час вибору подрібнювача стане вибір матеріалів, з яких він виготовлений. Найчастіше дробильні диски виготовляються із нержавіючої сталі, яка витримує великі навантаження. У менш потужних моделях можуть застосовуватись диски з м'яких сплавів. А ось до матеріалів корпусу та камери вимоги менш суворі, тому вони виготовляються не лише з металу, а й пластику.
Визначившись із попередніми параметрами, варто звернути увагу на додаткові опції, які роблять роботу диспоузерів більш комфортною, ефективною та безпечною. Серед них:
- Наявність можливості вибору ступеня подрібнення;
- Захист від перевантаження, що важливо для запобігання перегріву двигуна;
- Автореверс або примусове обертання у зворотному напрямку, що дозволяє витягти з диспоузера щось, не призначене для подрібнення.
За покупкою в «Аракс»
Як ви бачите, щоб правильно вибрати подрібнювач харчових відходів, який довго вас радуватиме своєю якісною роботою, необхідно врахувати безліч функцій подрібнювача. І звичайній людині досить складно зорієнтуватися в технічній специфікації подрібнювачів, тим більше якщо раніше ви не використовували даний девайс. У такій ситуації найкраще звернутися до професіоналів, які допоможуть вам вибрати оптимальний подрібнювач, що підходить саме вам. Крім того, в одному місці ви зможете не тільки придбати диспоузер, а й домовитись про обслуговування пристрою.
Так у мережі спеціалізованих торгових центрів «Аракс» працюють кілька салонів, де досвідчені консультанти нададуть вам вибір з багатьох моделей з різними функціями подрібнювачів.
Наприклад, подрібнювач харчових відходів Fabiano Inverto BLDC з подрібненням 1 л. у салоні Fabiano – стане тихим та витривалим помічником на вашій кухні. Адже він має безщітковий інверторний мотор зі споживаною потужністю 750 вт. При цьому обсяг камери подрібнення становить 1500 мл, а потужність подрібнення 1 л.с. з можливістю безперервного типу завантаження харчових відходів для подрібнення, а також матеріал елементів камери подрібнення з нержавіючої сталі та зносостійкого алюмінієвого сплаву робить подрібнювач зносостійким і міцним.
Також можете заглянути до салону Teka або салону Franke. Тут ви можете придивитися до побутового електричного подрібнювача харчових відходів Franke Turbo Elite TE-50. Він встановлюється в кухонне миття замість штатного сифона і приєднується через зливний отвір до системи каналізації. Примітно, що Turbo Elite - це нове покоління подрібнювачів харчових відходів FRANKE, які мають покращені характеристики, функціональність і легкість монтажу. Адже Torque Master® – інноваційна запатентована система подрібнення відходів, яка забезпечує швидке та якісне подрібнення за значно меншої вібрації пристрою. Також вони оснащені системою Bio Shield®, яка запобігає розвитку бактерій, зменшує утворення неприємних запахів.